Sunday, July 16, 2017

Novel je


Alhamdulillah..

masih banyak buku dan novel
tak terbaca..

Ramli Awang Mursyid.
Antara koleksi.

Member aku memang peminat novel rupanya..
aku bawa kebanyakan novel ni dan bagi member aku ..
Hahah tengah bercuti..
Amik je lah.. rasmikan novel2 tu semua.

tak kisah..
Aku happi kalau buku2 atau novel2 ni dibaca oleh orang..

apapun.. kawan aku tu, member rapat..
chill je..
hilang rosak buku boleh diganti..
kawan yang baik.. susah dicari dan mungkin tak sama.

perbezaan bukan penghalang.. kita satukan persamaan.. warnakan denganperbezaan...
baru meriah persahabatan..

Pelvic Course : 10 and 11 July 2017

Alhamdulillah..


Naik dari cuti.. Isnin lalu 10hb, terus bekerja untuk course.
Clinic pun ada patients
Ward round pun aku buat dengan bos.. Ko tak payah tanya.. aku datang 7.40am.. bos dah start round... confirm tak tau kes... hahaha

Apapun.. chill je..

Day 1
petang sesi praktical.. tetiba aku incharge Pelvic Station.
" ustad... tolong start dulu" Pak Talib call dan minta aku teruskan..

Aku mcam.. apakah??
hahaha
study laju2 dan terus mulakan ajaran. Nasib banyak pengalaman dalam pelvic ni..
Ok lah.. ALhamdulillah.
Walaupun masih tak power.. tapi.. boleh lah...





Day 2

Petang session:
" ustad, tolongkan saya SPINE pedicle screw... saya ada meeting"
aku macam " Bos Talib!!!!!!!!!!!!!!! hahaha tolong jangan buat lawak.."

Aku memujuk MC menjemput 2 specialist baru untuk join pedicle screw
Sebab aku MO je.. diorang pakar dah.. mesti banyak pengalaman in operation spine.

Malangnya semua pakar baru.. dua orang tu takut nak bagi ucapan dan briefing spine station pedicle screws..
terpaksalah aku memulakan station yang agak gempak ni.
tapi biasalah.. tiada siapa pandang.. Mo je.
hahaha
cuma aku bangga SPine surgeon TRUST in me.
Walaupun aku tak power.. but beliau masih izinkan aku join kes beliau.


Ni Poster aku buat.. Banner.
Mantap x??? hahahah

Aku letak lukisan aku dalam  banner tu.



Geng Lepak : Ni kali ke 6 kot datang Ngopi Cafe

Interesting... moment..
" Jom makan! Mee Tarik" aku ajak member aku..
" alah.. baru je makan semalam."member jawab
"hmmm jom je lah lepak mana2.. " aku ajak melepak juga.. Geng lepak yang sudah menghampiri zone perpisahan..

Sampai tiba masa...
" Ngopi r jom" kawan aku bagitau suggestion. Sebab dia jarang datang sini.

Alhamdulillah.

member aku .. salah satu..
" nak makan apa ea? dah kenyang.. rasa kenyang"... haahah..
Mulanya aku macam OK je... tak faham ayat ni.
Ingatkan main2 je.. sesekali.. tapi baru aku faham... member yang masih kenyang still datang join lepak bukan kerana nak makan saja.. mungkin nak sama2 menggunakan masa untuk bersama bertemu.

Kami bukan group usrah.. cuma bertemu makan sambil bertanya khabar.
sambil makan2...
merapatkan ukhwah yang terbina.. sejak setahun dua lalu...

ALhamdulillah...

Sunday, July 9, 2017

Lepaking Lagi July 2017

Alhamdulillah.

Seelsai oncall aku 6hb jam 2 am. Lebih kurang last case. Tidur pun jam 3am. Ok lah.
Balik rumah terus rehatkan minda.

Jam 10am esok dah nak gerak ke Cameron Highland.
Tiada rahsia, cuma lebih suka untuk tidak membuat kecoh. Chill je.

About 11am, kami baru nak bergerak.

Day 1 :
Destinasi bermula... aku ajak member aku join aku balik BP sekejap untuk ambil barang2 keperluan aku. Tertinggal barang termasuk kamera... Cap.

Ajak member beraya sekali.
Datang sini sempat meninjau kandang kambing ayam semua.
Nice man.




Alhamdulillah..
Terasa Tahun ni, berkembang ukhwah.. ada juga member datang rumah BP ni.
Member paling susah nak datang rumah aku kot..tapi akhirnya sudi datang.. memang bertuah aku! hihi

next chapter...
Lunch at Nasi Beriyani Power BP, near to Hospital BP.
Sedap... Harga untuk 2 orang termasuk air about RM30+
Ok je.. Beriyani Kambing Gam.

Lepas tu, kami bertolak ke CH.
Singgah di Rawang kot R&R.. tukar driver..
Member aku tengok aku dah tak larat kot..
Post Oncall.
hahaha...MATA aku memang dah start blurring... sebab kepenatan..
Tu je sign yang aku tau pada diri aku.. bila mata start blur2.. Memang badan dah start kepenatan.



Sampai di Tanah Rata, CH
Dinner dulu.
Baru fikir nak check in mana : Rosa Pasadena Hotel
Rate : RM 160/weekday
RM220/weekend.


Latar Iskandar


Day 1 ni evenful sebab :
1. AES attacked us.. hahaha.. Sebab kelembapan kereta kancil depan kami buat kami nak potong, dan finalli dengan kelajuan 120+ sikit terus kena snap masa nak potong.... at slim River.
Hampeh...
Btw.. Ok je.. hahah memebr aku rasa bersalah.. hahah..
Aku chill je.. sebab memang kawasan tu pun, aku selalu kena. haha

2. Masa nak parked kereta aku.. terlanggar batang paip tepi jalan.. Pecah sikit.. tapi air pancutannya bapak r... Kuat giler..
Call JPS CH.. xberjawab.. hahaha dah malam katanya..
Hantar mesej je kat FB.. lantak r..
At least aku dah try!

Ko nak marah kitarang.. apa kitarang boleh buat?
Betulkan?
Bayar?? Agak2 lah nak bayar.... accidentally kot.. bukan sengaja..

Day 2

Member aku start URTI.
went to pharmacy beli ubat. Nasib bawa chop keje aku.. Boleh prescribe untuk member.
Chesty cough bagai..
Start terus antibiotic.

Kesian juga ajak melepak tengah badan dia tak sedap.
Tapi, nampak semangat je nak berjalan..
kalau aku dah lama melepek..
Good fren..X kisah..hmm

Pagi ni kami ke Ladang TEH BHARAT.
Minum secawan dua TEH honey lemon Tea.
Nice taste. Pemandangan pun cun!

Petang pula , kami mencari LUNCH dan main ATV.
ATV di area Brinchang.
RM 50 per session.. satu round.
Berat juga handle dia ni.
Pengalaman yang menarik juga...
Helmet dan guide person ada .

Day 3,
Pulang ke rumah!
Pagi ni, selepas breakfast.. kami ke Tanah Rata balik beli Petai dan ke Kea Farm untuk beli STrawberi, jagung,sayur asparagus , madu tualang, jem...

Sampai di Segamat around 6pm.
Penat giler.

6.45pm.. went to Pak Talib House.
Rumah Terbuka.
Sebab bos.. aku cut off cuti...
Terima kasih member yang tolong drive dari Segamat ke Taman Akasia Melaka dan patah balik.. sebab aku tidur sepanjang perjalanan...
Kepenatan drive.... dari Cameron..


Akhirnya..
semua plan tercapai sempurna...dan lancar.






 Photos : Bharat TEA FARM
at Tanah Rata











Wrist band untuk melawat kawasan Ladang Teh ni.





Ada surau dan sebelah dia Tokong Kuil hindu...










Photos : ATV at Brinchang





Photos : CH


gunting yang diguna untuk me'nuai' daun teh muda.

Honey Lemon Tea.
RM 60-80 per bottle.. hahah mahal gak.. :P


ATV : Brincang 










nice!

Add caption



Rabu July 5

Lepas grand Ward Round kami pergi ke Melabar makan bersama bos.
Balik je.. aku nak ke kedai beli air di Hosp Mart.

Jumpa member..
Member dari jauh... makan jom.
Aku :jom! Aku baru je mkan roti canai 2 keping tadi..(konon2 xkisah demi member..makan lagi pun xpe... puiii)
Member : tak apalah.. lain kali.
Aku : eh... xpe2 jom lepak lagi
( harap2 kes xpanggil lagi... 1 caeser in progress...sempat 1jam).
Member: hmm ok.jom.
Masa makan...
Aku : sikit je makan.. x best ke?
Member: ooo.. actualli saya dh breakfast juga. Haha.
Oooo...rupanya sama je thinking masing2.. ajak makan untuk sembang2 je.
Sembang pasal.. patient ko desat collapse semalam mcmne?? Kes bnyak?


Kes bermula petang..
Alhamdulillah.. dapat sembang ngan member lama juga kat kedai makan.

So, kes bermula lewat.. makanya.. habis pun lewat.
Aku post 1st call.. Memang penant giler... ntah kenapa stamina tak bagus.

btw.. AKu enjoy my OT.
Esok aku start berehat dah.. hahaha..

Melepak dengan member travel dulu kini selamanya.. :P
Hopefulli.

Melepak dengan beliau ni.. banyak buka minda aku.. Sembang pasal dunia..
Bagus lah dia.
Aku respect ILMU dan peribadinya.
nampak biasa-biasa je tapi ada versatile.

Apapun... bila dia dapat break my great wall.. beliau memang good person.
Aku ni bukan berkawan pun dengan orang sembarangan...
sampailah aku boleh letak kepercayaan.

pergh.. pas ni.. dia dah nak pindah tempat keje....
stress siut kehilangan memebr lepak!!

Saturday, July 1, 2017

Diari 1 minggu Raya 2017

Raya ke 3
-Aku beraya di rumah member sekolah, actually aku dari segamat melawat saudara tunang sepupu aku. Balik BP balik dalam 10.40pm ..lewat sikit..

Alhamdulillah..semua sabar menunggu.

Ni lah member sekolah... Dah kawin kebanyakannya.. hahah..

Ok.. semua mood swing sebab dah ngantuk..




Raya ke -4



Aku berkorban cuti raya untuk bekerja..... haha xapply pun..
Kononnya nak buat elektif OT.
Tapi semua kena sailang dengan bos aku.. Hmmmm Katanya, nak cepat.

Aku macam???? hahah  nak je cakap " Kalau saya buat lagi laju dari bos, saya nak bos jangan kacau OT saya selama setahun?? Deal?? Less than 1 hour plating Femur?? Nak??"

hahaha.. kalau saya failed, saya tak akan perform OP selama sebulan. ok?

Cehhh..... Ntah, aku pun xsure aku mampu ke x.. btw... aku enjoy je hari tu.
28hb june..
Malam ni aku lepak dengan member baik aku segamat , makan lepak kat Ngopi Cafe.

" Aku belanja ko.. hari ni birthday ko kan? "

member aku gelakkan aku " hahah... actualli birthday saya 29hb june.. tapi ok je"

Siut... silap dah tarikh.. tak apa.. at least aku belanja makan dia dah.. ahahah


Raya ke 5


Alhamdulillah... Pak Talib..belanja makan..
Ampuni saya bos minta belanja makan!!!


" Bos, esok kalau bos xda... saya tak semangat nak keje.. nak MIA awallah...hahaha " sembang aku kat bos sebab esok khamis, aktiviti kerja lepas round ward.. mcam dah tak ada apa2.. rilax je..


Pagi Khamis tu...  bos aku mesej dalam group, sembang.
aku " untunglah cuti raya.. bos belanja kuih raya next week "

he replied " 9.45am, i will do quick round... semua standby"

" perghhh... berpeluh balik." sebab nerbeous bukan malas...

I am excited kot big bos datang round.. Seronok tengok plan bijak dan cekap.
Setiap kali present case.... aku suka present macam perfect.. tapi bila present depan Big bos.. confirm beliau akan nampak sesuatu yang aku tak nampak dan out of the box..

sebab tu aku suka beliau ada.. sebab aku nak tau berapa banyak boxes yang aku tak ada untuk aku isikan.. ahahahah

He is awesome.




Raya ke-6.
Jumaat.. Plan nak  beraya rumah syahid.Member junior.. plan dengan member baik aku g sana.. tapi dia cancel last minit.. Famili gathering..


Selepas g JOHOL.. ambil member aku syahid tu... aku ke Seremban menziarahi Dr Jo.. senior aku kat segamat dalam dept Surgery.

Sepanjang perjalanan.. asyik sembang pasal member aku yang cancel last minit je.. stress aku sebenarnya kena travel sorang2... xda dia.. xbest..
kesannya.. aku sakit kepala sebab kena study MAP..peta.
Aku mana lah boleh jadi driver... mesti failed.


Ok je.. apa yang berlaku..
Konflik sikit sebab isu tertentu.. end up..
Sambung sembang pasal idea dan isu2 semasa....sampai tertidur...

Aku kagumi member aku ni sebab ilmu dan pengalam dia tinggi. Konfiden tinggi.
Impressive. Like his character and style.

Sembang2 sampai melarat 2am.. pastu collapse both!
citer pasal najib.. pasal oncall pasal.... mesir paling banyak..

Raya ke 7 :

Sabtu... Ingat  nak beli S8.. tapi banyka sangat halangan.. siut tui