Saturday, May 27, 2017

Itik salai lunch untuk Member Segamat!

...Alhamdulillah.. 

Itik Salai Lemak Cili Api...May 24,khamis..
aku ambil cuti hari ni,
"Bos,saya mintak cuti boleh x esok nak rest?" Mesej aku malam2 9pm.. lepas ot elective aku hbis..
actualli,backpain aku agak teruk sampai numb kaki.
kesan angkat berat banyak barang kat bilik.
even angkat dumbell pun akan sakit belakang...

bos aku ok je..so,aku bagitau bos aku semua yg sepatutnya.

hari ni..
Ingat nak tolong masak... tengok mak aku dh siap masak..tunggu empok je.. Maklumlah.. hari ni aku request cuti sebab nak berehat.
Badan xsedap...backpain yg boleh tahan teruk gak...semalam buat kes sampai kaki numbness lama berdiri.. Giler sempoi backpain ni..
Sebab banyak angkat barang kemas bilik sendiri..still xhabis lagi ni... ....


walaupun.... aku ambil cuti.. tapi kul 1pm ni gerak ke segamat..aku ambil cuti sebab nak bawa malanan itik salai lemak cili api kat HO aku...tapi aku nk bagi bos aku juga... bos sampai petang,si aku makesure lauk masak tghari sikit..alhamdulillah..settled.

Aku plan nk bgi kat kaean2 rapat aku...alhamdulillah diterima baik..termasuk bos aku.

 Sampai je..trus jumpa mmber aku bagi sebungkus.
Bertembung juga Pak HOD.. hihi. Aku memang akan datang hosp utk assist kes bos.. unless aku dihalau atau memg xda di Sgmat/BP.
agenda petang ni bnyak.
assist bos aku buat op.
dan juga baik makanan ni kat beliau!


Sempat singgah bagi rakan nurse yang aku selalu paw makann kat OT time aku oncall..hoho.. JUNIOR Pun..aku bagi 2 tapeware.. Tggallah 1 tapeware... Hmmm. Aku decide nak makan je.. tapi ada staff nurse kat oT xbawa makanan berbuka puasa.
Anak meragam xsempat masak..minum air je lah katanya untuk berbuka.. Aku bagi je tapeware siap pakage nasi sayur dan itik salai lemak cili api... harap cukup utk berbuka.
Aku.. xmerasa plak itik tu lagi hari ni..semua aku bagi kat orang lain..
Hahaha....
Menyebar nikmat dan juadah untuk orang lain.. membuat amal lagi utama..esp utk Tukang masak yang hebat.
Aku tolong sebarkan je...
Baru beli tapeware tu..hihi

Friday, May 26, 2017

MOA -2017

18May 2017- OT elektif habis about 4pm+ , 2 kes je tapi lambat sikit sebab complicated...

Aku post-Call, tidur 3am semalamnya dan bekerja balik 8am. Semalam oncall keje 8am till 3am pagi.
Ko? Agak-agak, boleh ke tahan?

Ko akan cakap.. ko pening.. nak rest.
I have no choice, Aku nak join op elektif sebab aku janji aku akan jadi assistant bos aku dengan baik at anytime.

hmmmmm... No prob..
Lepas OT, aku dah start pening... Drive ke BP sebelum bertolak ke KL.
plan nak drive sendiri... tapi.. karam di lautan mimpi... Pening teruk.

Alhamdulillah.
Adik aku ada sentiasa membantu.

Kami bertolak jam 11pm dan sampai KL at 2am. Yeah!

Seronok!







Day 1- KL Convention center.. Jauh Gak dari The Zone Hotel... ahaha jalan kaki je...











Gempak siut Team Talib 2017.

Sengaja je bos aku bergambar!



Sedap siut makanan ...mantap

Dinner malam ni ditaja oleh BBRAUN...

Hahah aku dan feveret bos aku.. kih3...

Hahaha macam-macam ragam! sebab lama gielr posing.. aku je yang tabah satu position!


Day 3, jam 12.30pm. Jom balik!

Actualli ada jamuan makan di rumah rakan sekerja... well u know me.
Kalau masa kerja..kita profesional.. Kita in team.
After that... ko bukan rakan sekerja... ko boleh jadi orang biasa.. kawan sahabat baik aku..

Aku tak join!
Syukur aku dengan apa yang ada.
Bergurau disangka memperli dan memperlekeh.. hmmm Ntah..

Pelik siut!

Apapun berlaku..

Kami enjoy! Bertiga!

Itik Salai Mastor.





Dusun Damai! BP












Bergambar atas truck!



My 4th Teaching Session : Hip Thompson Hemiathroplasty


Alhamdulillah..

" ustad! esok thompson ko nak buat kan? " Kata bos aku memecah keheningan dalam pantry Ot yang adanya 2 lagi pakar.
USTAD tu nama manja aku kat ortho..hihihih... nama yang macam rantai yang mengikat leher aku untuk jadi lebih baik. Maklumlah, degil giler aku ni... gengster kot.

Dah 3 tahun, nama tu lekat dibibir pak HOD aku... macam doa yang tak pernah henti daripadanya...

" Nak buat x? buat je lah... bos nak ajar tu. " Kata specialist perempuan.
Lagi seorang specialist hanya diam, sebab rasanya dia punya patient kat ward, mestilah dia nak buat... hahahah..

Bak hang!! Aku superb excited...

Alhamdulillah..
Kes bermula awal pagi 8.30am untuk aku start operation setelah induction done by anaesth team.
Perfect timing.

Bos on his way.
Aku prepare dah..

teng teng teng.... aku terapproach posterior sikit at layer muscle tu.. May be sebab position kaki patient yang sudah beralih sebab patient agak chubby... tergerak  dan mengelirukan aku..
Actualli, aku dah perasan .. " kenapa macam pelik je layer ni.."
Hahah tapi aku rasa may  be anatomi variation..

" memang aku silap, bos aku ajar aku how to recognize ur anatomy very well. Study je xcukup.. ko kena perform and practise, salah salahlah,. yang penting belajar.. dan tak buat gross mistake.

Lega hati aku.. risau kena halau..

Btw, bos aku ajar step by step.. bab keluarkan femoral head, aku struggle.. sebab tangan kanan aku sakit.. so, aku ada limitasi nak keluarkan bone tu melainkan assistant tau untuk tolong aku..
hahah, susah nak tau sebab wavelength berbeza. Pak Talib sembang je ngan staff nurse, " woi... apsal lambat sangat?" Bos aku perli aku..

" rilax boss... hahaha Sikit lagi...Saya akan settlekan jap je lagi" Sambut perli dengan ayat sempoi aku.. hahaha Mati aku kalau kat tempat lain..

Next episode...next stage.. disempurnakan dengan baik.... dan Alhamdulillah..
bos mengajar cara reduction hip dengan sempurna.. ALhamdulillah.

Beliau insan hebat yang baik!


Aku tau... ramai je yang cemburu dengan aku sebab macam manja sangat dengan bos..
hihih.. now baru aku tau... aku ni manja level boleh menyebabkan orang lain menyampah.

kih3.. ok bye..

Kalaulah aku tau... aku mohon maaf.

Aku dah cuba jarakkan diri aku dengan HOD agar tidaklah keterlaluan aku mengada ngada.
Tapi, bila dalam OT, jangan halang aku,sebab aku nak belajar!


Thursday, May 25, 2017

Nurses Day vs Socso Meeting on 16Th May

Bos Kami.. Pak Talib...

" Sesusah mana rintangan yang ada depan kita... as a dr kita kena berusaha untuk memastikan semua rawatan diberi dengan maksimum pada pesakit.."

Inilah pesan Pak talib.

Dr boleh ada... Pesakit ada.. tapi bila implant tak ada... so, nak buat apa??

Jadilah, as a Dr , indirectly.. kita kena pastikan kelengkapan itu semua ada... sementara ada ruang yang bakal menggantikan tugas dr.

Respon bos kami buat kami insaf... Respon ni adalah sempena dari soalan kawan baik aku, Khalis.. hihi budak yang sasa dan lantang.... Kalau buat salah tu, terus jadi macam budak kecik, kantoi.. xmachoo langsung.. puiii

Ni lah.. hadiah dari Depart kami untuk hari Nurses Day.


" ni sape tulis team talib 2017.... ni mesti keje ko kan ustad"... hahaha bos aku blame aku.. Asal keje mengEDIT je.. mesti aku je jadi sasaran.. lagipun, memang aku suka buat keje2 mcm tu.. hahaha
montel lah aku...

Wednesday, May 24, 2017

May 18- Buahtangan Perlis

Alhamdulillah...
Tercapai hasrat untuk memberi pada orang yang aku respect...

Aku beli 3 kotak.
1 buat di rumah BP, untuk member rapat aku dan untuk  HOD aku a.k.a Sifu Ortho aku..
Ntah... Sebab aku tempah ni lama juga.. dan aku pilih masa yang sangat tepat dan arrangement masa agar semua target people aku tu ada...  Kalau terlalu awal, ada yang tak available.. kalau lambat, member aku plak bercuti..

Yeah!

Nice
Buah ni Mahal.. RM30-40 per kilo.










Sedap!

Terima kasih pada yang sudi menerima pemberian ni.
Rezki bersama

Bukan aku tak mahu memberi pada yang lain, cuma aku merasakan... biarlah sesuatu yang bermakna diberi pada orang yang memberi makna significan pada aku sebagai tanda penghargaan.

Sunday, May 14, 2017

may 13 : Cycling at Putrajaya


Alhamdulillah..

May 12, bertolak kami ke Putrajaya.. sampai kul 2am.. lemau..
bangun lewat dalam pukul 7am.. Subuh lewat..

hmmmmm...
kami berempat..
Jalan-jalan berbasikal dari 8.30am till 11.30am. Alhamdulillah.. enjoy!

Tapi penat,

























Ni lah member aku..
Alhamdulillah..
walaupun aku penuh dengan kelemahan diri.. ada juga manusia yang nak berkawan dengan aku..
Bukan aku bongkak pun.. diorang je yang rasa hidup PERFECT macam merekalah ada segalanya...


 Alhamdulillah.. dalam sibuk member aku.. jujurnya dia berkawan.. sanggup plan cuti untuk sama-sama riadah.. Tak paksa pun.. masing2 rela join!