Saturday, July 22, 2017

18 July 2017- Hari Raya Hospital


Pengarah berselawat.

Team kami menyanyi lagu raya..


Tiada apa yang menarik tahun ini melainkan.. kami ada Pak Talib..
Tu je yang aku rasa aku paling happi ada di sni...

Malam ni.. kami incharge gerai Ice Cream
600++ habis..

Penat juga...

Hari ini post call..Aku balik BP dan datang balik Segamat...
Ziarah mak aku .. tak sihat...

July 15- Open House Rumah Aku Secara Paksa Rela

Alhamdulillah.

Ahad ni, aku post oncall... Serius boleh tahan penat juga.
Syahid member sekerja aku berniat nak datang rumah aku, cuma aku je yang busy weekend.. Aku suggest untuk datang waktu weekday.

Aku suggest AHAD lepas balik kerja 5.15PM.. kita gerak...

" Syahid, aku harap ko bawa sekali member baik aku datang rumah aku. hahaha AKu tak mau ajak,nanti dia terpaksa.. haha Dia bukan mudah nak datang rumah orang..  Tapi jangan paksa! hahah"
Inilah pesanan aku kat syahid untuk ajak member aku tu.

member travel yang aneh sikit perangai.. tapi menarik untuk berdiskusi.
Tak memandang rendah kau.Kalau ko tak tahu.. dia ajar dan explain.
Nice!
Tak kisah pun kalau dia anggap aku blur pasal dunia.
memang aku tak tahu pun.. at least.. dia faham dan dia ajar aku...
Dia plak respect aku as his X-senior/MO yang power dalam medical field esp orthopaedik .
Ntah.. ini je kot yang aku power.



Finalli... we r here.. Teluk Wawasan.!!!

Thanks my frens..

hahah.. rasa terharu gilerr bila mereka sudi datang..
even kehadiran mereka ke rumah aku merupakan kejayaan aku sebab membuktikan yang aku dah ada member baik!!

hahaha... lawak.. sebab aku cuba memecah curse dalam diri aku.. bahawa aku have no one..
stress kot!

Alhamdulillah.. 









Makanan pun sedap..

Sup kambing.. popia.. lemang periuk kera..

Alhamdulillah...

 
Kami solat maghrib di MAsjid Mampan.... kemudian makan malam di rumah aku sebelum pulang ke Segamat balik!

Thanks atas kehadiran..

Hanya Allah yang layak membalas jasa kalian!
" Semoga kalian menjadi sahabat baik aku dan juga aku menjadi sahabat baik kalian dunia akhirat!"

Sunday, July 16, 2017

Novel je


Alhamdulillah..

masih banyak buku dan novel
tak terbaca..

Ramli Awang Mursyid.
Antara koleksi.

Member aku memang peminat novel rupanya..
aku bawa kebanyakan novel ni dan bagi member aku ..
Hahah tengah bercuti..
Amik je lah.. rasmikan novel2 tu semua.

tak kisah..
Aku happi kalau buku2 atau novel2 ni dibaca oleh orang..

apapun.. kawan aku tu, member rapat..
chill je..
hilang rosak buku boleh diganti..
kawan yang baik.. susah dicari dan mungkin tak sama.

perbezaan bukan penghalang.. kita satukan persamaan.. warnakan denganperbezaan...
baru meriah persahabatan..

Pelvic Course : 10 and 11 July 2017

Alhamdulillah..


Naik dari cuti.. Isnin lalu 10hb, terus bekerja untuk course.
Clinic pun ada patients
Ward round pun aku buat dengan bos.. Ko tak payah tanya.. aku datang 7.40am.. bos dah start round... confirm tak tau kes... hahaha

Apapun.. chill je..

Day 1
petang sesi praktical.. tetiba aku incharge Pelvic Station.
" ustad... tolong start dulu" Pak Talib call dan minta aku teruskan..

Aku mcam.. apakah??
hahaha
study laju2 dan terus mulakan ajaran. Nasib banyak pengalaman dalam pelvic ni..
Ok lah.. ALhamdulillah.
Walaupun masih tak power.. tapi.. boleh lah...





Day 2

Petang session:
" ustad, tolongkan saya SPINE pedicle screw... saya ada meeting"
aku macam " Bos Talib!!!!!!!!!!!!!!! hahaha tolong jangan buat lawak.."

Aku memujuk MC menjemput 2 specialist baru untuk join pedicle screw
Sebab aku MO je.. diorang pakar dah.. mesti banyak pengalaman in operation spine.

Malangnya semua pakar baru.. dua orang tu takut nak bagi ucapan dan briefing spine station pedicle screws..
terpaksalah aku memulakan station yang agak gempak ni.
tapi biasalah.. tiada siapa pandang.. Mo je.
hahaha
cuma aku bangga SPine surgeon TRUST in me.
Walaupun aku tak power.. but beliau masih izinkan aku join kes beliau.


Ni Poster aku buat.. Banner.
Mantap x??? hahahah

Aku letak lukisan aku dalam  banner tu.



Geng Lepak : Ni kali ke 6 kot datang Ngopi Cafe

Interesting... moment..
" Jom makan! Mee Tarik" aku ajak member aku..
" alah.. baru je makan semalam."member jawab
"hmmm jom je lah lepak mana2.. " aku ajak melepak juga.. Geng lepak yang sudah menghampiri zone perpisahan..

Sampai tiba masa...
" Ngopi r jom" kawan aku bagitau suggestion. Sebab dia jarang datang sini.

Alhamdulillah.

member aku .. salah satu..
" nak makan apa ea? dah kenyang.. rasa kenyang"... haahah..
Mulanya aku macam OK je... tak faham ayat ni.
Ingatkan main2 je.. sesekali.. tapi baru aku faham... member yang masih kenyang still datang join lepak bukan kerana nak makan saja.. mungkin nak sama2 menggunakan masa untuk bersama bertemu.

Kami bukan group usrah.. cuma bertemu makan sambil bertanya khabar.
sambil makan2...
merapatkan ukhwah yang terbina.. sejak setahun dua lalu...

ALhamdulillah...

Sunday, July 9, 2017

Lepaking Lagi July 2017

Alhamdulillah.

Seelsai oncall aku 6hb jam 2 am. Lebih kurang last case. Tidur pun jam 3am. Ok lah.
Balik rumah terus rehatkan minda.

Jam 10am esok dah nak gerak ke Cameron Highland.
Tiada rahsia, cuma lebih suka untuk tidak membuat kecoh. Chill je.

About 11am, kami baru nak bergerak.

Day 1 :
Destinasi bermula... aku ajak member aku join aku balik BP sekejap untuk ambil barang2 keperluan aku. Tertinggal barang termasuk kamera... Cap.

Ajak member beraya sekali.
Datang sini sempat meninjau kandang kambing ayam semua.
Nice man.




Alhamdulillah..
Terasa Tahun ni, berkembang ukhwah.. ada juga member datang rumah BP ni.
Member paling susah nak datang rumah aku kot..tapi akhirnya sudi datang.. memang bertuah aku! hihi

next chapter...
Lunch at Nasi Beriyani Power BP, near to Hospital BP.
Sedap... Harga untuk 2 orang termasuk air about RM30+
Ok je.. Beriyani Kambing Gam.

Lepas tu, kami bertolak ke CH.
Singgah di Rawang kot R&R.. tukar driver..
Member aku tengok aku dah tak larat kot..
Post Oncall.
hahaha...MATA aku memang dah start blurring... sebab kepenatan..
Tu je sign yang aku tau pada diri aku.. bila mata start blur2.. Memang badan dah start kepenatan.



Sampai di Tanah Rata, CH
Dinner dulu.
Baru fikir nak check in mana : Rosa Pasadena Hotel
Rate : RM 160/weekday
RM220/weekend.


Latar Iskandar


Day 1 ni evenful sebab :
1. AES attacked us.. hahaha.. Sebab kelembapan kereta kancil depan kami buat kami nak potong, dan finalli dengan kelajuan 120+ sikit terus kena snap masa nak potong.... at slim River.
Hampeh...
Btw.. Ok je.. hahah memebr aku rasa bersalah.. hahah..
Aku chill je.. sebab memang kawasan tu pun, aku selalu kena. haha

2. Masa nak parked kereta aku.. terlanggar batang paip tepi jalan.. Pecah sikit.. tapi air pancutannya bapak r... Kuat giler..
Call JPS CH.. xberjawab.. hahaha dah malam katanya..
Hantar mesej je kat FB.. lantak r..
At least aku dah try!

Ko nak marah kitarang.. apa kitarang boleh buat?
Betulkan?
Bayar?? Agak2 lah nak bayar.... accidentally kot.. bukan sengaja..

Day 2

Member aku start URTI.
went to pharmacy beli ubat. Nasib bawa chop keje aku.. Boleh prescribe untuk member.
Chesty cough bagai..
Start terus antibiotic.

Kesian juga ajak melepak tengah badan dia tak sedap.
Tapi, nampak semangat je nak berjalan..
kalau aku dah lama melepek..
Good fren..X kisah..hmm

Pagi ni kami ke Ladang TEH BHARAT.
Minum secawan dua TEH honey lemon Tea.
Nice taste. Pemandangan pun cun!

Petang pula , kami mencari LUNCH dan main ATV.
ATV di area Brinchang.
RM 50 per session.. satu round.
Berat juga handle dia ni.
Pengalaman yang menarik juga...
Helmet dan guide person ada .

Day 3,
Pulang ke rumah!
Pagi ni, selepas breakfast.. kami ke Tanah Rata balik beli Petai dan ke Kea Farm untuk beli STrawberi, jagung,sayur asparagus , madu tualang, jem...

Sampai di Segamat around 6pm.
Penat giler.

6.45pm.. went to Pak Talib House.
Rumah Terbuka.
Sebab bos.. aku cut off cuti...
Terima kasih member yang tolong drive dari Segamat ke Taman Akasia Melaka dan patah balik.. sebab aku tidur sepanjang perjalanan...
Kepenatan drive.... dari Cameron..


Akhirnya..
semua plan tercapai sempurna...dan lancar.






 Photos : Bharat TEA FARM
at Tanah Rata











Wrist band untuk melawat kawasan Ladang Teh ni.





Ada surau dan sebelah dia Tokong Kuil hindu...










Photos : ATV at Brinchang





Photos : CH


gunting yang diguna untuk me'nuai' daun teh muda.

Honey Lemon Tea.
RM 60-80 per bottle.. hahah mahal gak.. :P


ATV : Brincang 










nice!

Add caption