Sunday, November 27, 2016

Sembang Ahad..MC last Ortho..



Hari ni Day 13 Cast, Post Op day 11..

Right wrist.... Still in pain IF supinate or pronate! Risau.

Left Elbow wound ,well healed.. alhamdulillah..
Op Site..ada discharge sikit.. but.. OK kot.. Grrr.. Xjaga makan kot.. ahhaha Tak makan sayur sangat.. :P
Dah 2 minggu aku berehat...
Badan masih tak sesegar berehat tanpa sakit...
Semalam aku collapse'' tidur awal sampai ke pagi..pergh!!! Penat sangat.. sebab uruskan nenek aku Sakit.. Masuk Hospital .

hmmm.. Makan minum guna tangan KIRI.. kekok.. penat dengan bahu sprain.. adesh..
seksa juga.


Jumaat lalu, aku ke Klinik untuk STO.. No staff? Smua g course?? What?
hahaha lawak juga.. sebab 1st time tengok government klinik tutup kedai waktu office hour.

So, perjalanan aku jadi terbantut ke situ disebabkan cara kerja staff di situ. Serius  plik. Padahal.. aku staff hosp juga walaupun bukanb di situ. Appointment date given JUST 1 week ago??

Woi! pelik beb..

Sabar..

Aku minta adik aku ambil aku balik terus.. adesh..

Berjinba di perjalanan pulang.

Tu gambar yang dilihat..
tapi kesakitan masih ada je...

Siap orang cakap, ko xleh keje.. xpe, ada orang boleh tuliskan..
Malu aku aku ada member mentaliti macam ni. To be A Dr is not a clerk or lecturer.. or teacher .. Dr is about clinical skills and knowledge.
Aku pernah guna junior aku sebagai suara aku bila aku demam teruk dengan sakit tekak masa kerja dulu..
Suara tak ada dan badan sakit..kerja tetap kerja..

Kau??? Badan lenguh dah minta MC seminggu???? pe kes?

teruji dengan UJIAN ini ..diuji dengan memebr macam tu...
pergh! Mantap..

Friday, November 25, 2016

OKU yang SEMENTARA

Allahuakhbar!

Terseksa aku bila diCAST tangan kanan..

Dominant hand!

Aku tak boleh menulis, tak boleh makan , tak boleh nak buka pintu, tak boleh angkat barang.. tak boleh start kereta.. tak boleh itu ini..

Dah hari ke -11 ni... Menderita!

Makan guna tangan kiri, itu pun kena bersudu...
Dengan bahu pun terkehel! Serius lenguh bahu bila suap beberapa kali makanan..

Hmmm Yeah! Stress
memang stress weii...

Operation belum tentu dapat buat!

TCA ortho isnin ni, nak jumpa bos T terus... Harap beliau bagi plan terbaik.
Apapun plan, aku terima je.. Yeah! 28 hb ni aku ONCALL.. i Need money too..

hmmmmm....

Bila tengah sakit macamni, baru tahu nak bersyukur!

Thursday, November 24, 2016

Nov 16 : Branula pink

Alhamdulillah..

Nov 16 ni drama sikit.. pagi lagi aku dah bawa bag keluardari rumah... sambil diperhatikan oleh mak aku.

" nak pergi mana?"

aku jawab "hmm... g  ********** "...

"kursus ke?" mak aku tanya lagi.

"eh, x lah.." aku terus senyap je.
Adik aku diam je sambil drive kluar menuju ke highway... hmmm.. aku pun mesej memberitahu hal sebenar.

hahaha... Sebab orang yang aku selalu dapatkan nasihat ...berpesan, doa terbaik daripada ibu bapa.. Jadi,aku faham mesej beliau.

hmmm...

Ok, admit!

Tuala tak bawa... cawan dan mangkuk tak bawa...
Ish!!! Mana lah aku tau kena bawa semua ni... Hospital bagi aku adalah 1st class  nye... hahaa..tapi disebabkan ward aku ni xda first class,layan je..

aku mesej member aku... tolong carikan tuala dari ward dia. Alhamdulillah ada.

"Nak cucuk branula dan ambil darah terus boleh?" Sapa staff nurse muda.. Kalau tak dapat saya panggil senior.

" no worries, godek je sampai dapat.. vein saya besar" Aku bagi semangat.. walaupun dalam hati.."hoho... cuak giler!!!!"

Selalu cucuk orang tanpa belas kasihan... kali ini kena cucuk..

Sakit juga kena cucuk..pastu branula ni dia sit at junction vein..bifurcation... so,agak sakit sikit sebab urat yang bengkok diluruskan..

Kalau masuk ubat.. flow cantik tapi sakit sikit...

Paling sakit masa... dapat propofol!!! Mak ai!!! nak nagis.. tapi xsempat nagis.. ko dah 'out!"

lepas op, diorang nak bagi drug IV... masa tu aku menjerit.. :"wowowowo!! sakit!!" set new branula.. aku suggest kat cubital fossa area.. sebab besar dan senang dan xsakit!! hahaha" tempat feveret aku set line...

MO aku dulu paling menyampah kalau aku set kat situ.. hari ni.. specialist pun sama.(aku x cerita kat tempat aku keje sekarang).... ye lah, diorang kan geng mo aku dulu..

Katanya, worri masuk artery... worri susah nak bengkok elbow..

Aku??? logik!!

tapi, disebabkan aku dah ada branula kat hand!! dan aku rasa... branula kat HAND ni untuk pesakit yang mampu duduk diam..OK,., kalau x, sekejap je dah kong..


Macam aku ni...

Artery tu very deep...
lagipun set branula kat cubital area, vein besar.. masuk ubat tak sakit.. secure giler...
aku boleh tidur aman!!!

Ntahlah...


Branula kat tangan aku tu selalu sangkut kat laci bila aku nak ambil barang!!! arghhhhh!!!! sakit giler!!!

Pastu sangkut kat baju.. sangkut  kat pintu... pergh!!!

esok, lepas op, terus bengkak!

Now, day 8... Masih terasa bengkak vein aku tu lagi.... hahaha Alhamdulillah, tak melarat.
Aku escalate antibiotic aku ke AUgmentin since aku dapat URTI juga... hahaha

sebab aku tak larat nak makan banyak kali antibiotic.. HAhaha Orang Malas macam aku ni ..kena bijak tapi kerja settle.,.


Ni lah motto geng2 budak Harapan kepulauan Capri.. ahahah

Wednesday, November 23, 2016

Clamp Picking: Kepah yang menyorok!

Flashed back to  Famili day lagi..

Clamp Picking on Nov 5..at Kuala Sungai Rompin kot...Area Lanjut Resort tu ....masa sampai lebih kurang 5pm lebih... turun ke dalam sungai mencari "kepah".. menggunakan kaki atau tangan.. dasarnya pasir.

Semua tak ada pengalaman...
Tapi kita semua cabar diri masing2.. Dah dekat 15 minit...aku tak dapat sekor pun.. Jiran2 aku esp yang baju merah bertopi blue black..asyik dapat je dan asyik excited... aku? Psychooo giler..

"Not too deep..not too superficial".. tu petua orang yang dapt..
Try lagi..
Alhamdulillah dapat sekor.. Berjuang lagi...

Untuk next... still lama giler nak dapat..
Why? Stress juga.. nak give up pun ada...

"6.15pm..kita semua bertolak balik jeti" pesan abang bot nelayan tu..

Hmmmm.... "selagi tak dapat 10 ekor..aku tak akan naik kapal!!".
Jam dah 6pm... aku masih dapat 2 ekor je...
setelah dekat sejam berhempas mencari..

"Kalau dah jumpa sekor...jangan lari jauh... ada lagi beberapa disekitarnya.. perlahan2 cari"...pak cik nelayan bagi tip lagi.

Ok! Dapat dah sekor! 3rd... Aku menggodek pasir slowly dan jumpa next..and next ..and next... and till more than 10 kepah.. Alhamdulillah... Masa tu..semua dah berkerumun nak naik atas kapal...opsss bot nelayan.

Tapi...aku masih main dalam air berjuang mencari lagi.. Nampak simple je aktiviti ni... tapi.. aku hanya jadikan aktiviti ni sebagai LATIHAN "never give up in your life".

Berusaha keras..
Berusaha mencari peluang.
Dengar nasihat dan panduan dengan rendah diri.

Buang hasad.
Ikhlaskan hati.

Walaupun aku tak mampu mengalahkan jumlah kutipan jiran aku tu... tapi aku berjaya kalahkan diri aku yang mudah give up dan tak bersemangat!

Tapi yang paling best... MOMENT!
Ada rezeki.. i'll beat him! 



Alhamdulillah...

Terbaik!

Tuesday, November 22, 2016

Nov 22 :MC Day9

Nov 22
Alhamdulillah..

now, Day 8 on Below Elbow Cast. cukup buat aku OKU sebab susah nak buat kerja.. Nak menaip blog ni pun menderita sebab tersekat dengan cast sebelah kanan...

Day 5 :post op.. Op apa? Mana leh bagitau... hahaha...
This is pain after pain...hahaha

Ok.... hmmm secara keseluruhannya,, aku masih pening lagi rupanya.
Backpain pun masih ada sebab banyak baring sangat kot..
Left shoulder and elbow still in slightly pain.. esp kalau nak pakai baju  t shirt... Memang sangkut..sakit...

Apapun, aku bersyukur ,
ada member yang baik bertanya khabar dan menjaga aku sepanjang di SEGAMAT..
Tak sangka member aku betul2 jaga aku lepas op...sebab dia ni jenis liat nak ajak melepak sebab suka melepak kat rumah katanya... end up.. Siap ajak aku makan sebab dia tau aku tak ada kereta dan tak boleh nak gerak sangat post op. Hahah

Semalam... orang yang paling aku respect bertanya khabar,.. Terharu!
Ingatkan aku dah dilupakan..,.hahaha..
Sambil teringat beliau tetiba dapat mesej..kih3..
Actually, aku rindu dah nak kerja...

walaupun 1 week OFF/mc.. tapi aku baru sehari dua ni dapat nak berehat betul...
pain free sikit...

Bolehlah ulang kaji sikit/banyak2..naik keje..otak dah tepu dengan ilmu..hahahah

Plan apa hari ni?

Hmmm yang penting,jangan lupa g MASJid! Doakan mak bapak... doakan sahabat baik..doakan diri juga.....dan saudara seislam.

Sunday, November 20, 2016

Pain after pain

Alhamdulillah..

Masih bernyawa...
Nov 13
Ocbc cycling event: fall with right wrist injury..

Nov 14
BEPOP casting done..

Nov 15
Preop

Nov 16
Hmmm...drama day

Nov 17
Aku pun masuk OT!
GA...PERGHHH.
sevo..
Propofol

Branula?
S/c port?
Morphine?
T&s?

Perghhhhh

Nov 18
Going back home...

Nov 19
Dressing by ho
Dinner dgn member.

Nov 20
...mmber ajak..
Alhamdulillah.
Dalam buntu dengan xda kereta ni..
Badan OKu... right wrist kena cast dan left elbow abrasion(woooow!pedih giler.. tapi hari ni ok dah sikit)...

Now post op.. pergh!!!

Mantap!

Saturday, November 19, 2016

Hadiah untuk bos aku...

Alhamdulillah..

hadiah kat bos...Nov 3..
kami decide bagi jam tangan....

actualli aku dh tempah awal baju Scrub ni... aku tanya kawan2... nak hadiahkan apa.. semua xrespon.
hmmmm.. so.. 1 week or actualli beberapa hari lagi nak tarikh birthday.. baru diorg nak beli hadiah n bncang..haha
Aku bagi hadiah ni lewat...dan aku kena tegur dengan bos...kenapa hantar hadiah xmau face to face...kenapa letak depan pintu..
ayat cover ..Oncall bos.. ada kes
padahal...cuak dan xberani pun nak bagi face to face...segan.
level bapak2 ni...aku respect dan cuak...
idola para MO.
siapa aku yg kerdil ni...
tringat novel sehijau warna daun...



aku OK je..
aku hadiahkan photo kat bawah ni...

Sempoi aku hdiah puisi ni..
hihi..



dan aku akhiri hadiah dengan video dedikasi untuk bos.



serius...nampak mengampu siut..
hahaah.. member aku siap cakap.. kuat kipas ea?
Hahaa

aku.. pun tak tahu kenapa aku semangat nak bagi semua tu... tapi..serius aku cakap... aku banyak terhutang budi pada bos dan familinya juga.

bila big bos pakai baju aku bagi tu pada hari khamis lalu..... aku terharu dan segan..sebab bos sangat memghargai.

bila bos cakap  beliau tersentuh dengan video aku buat tu yg aku combine dengan video famili day...
aku xmampu nak cakap apa...sebb beliau inspirasi kami.
beruntung famili beliau. Beliau menjaga famili dengan penuh kesungguhan...
dan beruntung aku menemui manusia hebat yang humble.. gempak dan baik hati.
beliau adalah character yg aku idamkan untuk diri aku pada masa depan... haha

sempoi... gempak..alim dan penyayang..

Bos T power!

Tuesday, November 15, 2016

Wrist Aku Cedera!

Alhamdulillah..

jam 8.15zm..Nov 13. Feveret No..
Jatuh Basikal..Merida aku...laju juga masa tu,..25-30km/H...ni kelajuan beskal lah..hahah

Jatuh xsure mcmana..yg aku perasan..jatuh bahu kiri..maybe right wrist hit on bicycle handle...Tu yg..PERGH!!!!

Tak boleh gerak..sakit

Aku bangun dan teruskan perjuangan kononnya..NAsiblah..
Pakai tangan KIRI.




Beli paper...xbaca..Jadikan splint..
Minta junior aku buatkan..ahahah

pandai pun dia buat..Nasiblah pandai..xsia-sia jadi member aku.
hihi


Xray...done masa sampai SEGAMAT...Sampai je,aku menyelinap Radio dept..minta xray tangan...
nampak suspicious..
Aku tunjukkan pada bos Talib...hahaha mengadu kononnya..
Sebb ada benda lain yang aku kena selesaikan...so,terpaksa aku bagitau...

'letaklah Spint..TFCC tu'
Bos respon....Sempoi,.

Aku pun Ok..malam tu aku xletak pun sampai pagi..'
Morning passover..Khalis,member sekerja..present kes aku...
Khalis pun,banyak tolong malam tu..bawak makan dan  hantar balik....pagi2 ambil aku g keje..kah3..lemba giler bersiap pakai baju,....

Lepas present kes MPO..kes aku plak..haha
"Pakai Cast below Elbow" Bos Talib ubah plan.

Mulanya...aku ingat..bos..xdatang sebab esok ada meeting kat KL...
Alhamdulillah..bos ad...ahahah at least aku jumpa sebelum cuti panjang..

Bos tau,aku xcompliant...CAST is d best!
Bos junior suggest splint je..tapi..aku follow bapak HOD je lah..He knows me much better dan best person yang tahu sifat aku.

"klo splint..nanti ko buka g mndi lah..wudhuk...end up TFCC vxrecover well"... bos tegur..
"ko cast dan balik"

tapi...bos sempat jumpa aku before balik lagi..sembang....
hmmm...
sedih gak..xdapat buat op.
At least 2week..paling cepat..Tu pun belum tentu OK.'



percubaan menulis..
Ingat maksum ke jadi ortho MO.
jatuh ...cedera juga..



Hodoh........tu sign apa ntah..plik


Apapun..thanks pada yang sudi membantu...yang endorse ubat dan bagi MC...
thanks semua...

Malas cerita pasal orang-orang di tempat kerja..melainkan..aku anggap mereka close...hihi ok bye

OCBC Ride

alhamdulillah...

Hujung minggu lalu, Nov 12,aku bersama sahabat basikal aku bergerak ke KL.
Naik Ford Ranger sebb kena bawa extra basikal..mulanya nak naik Saga je, tapi xmuat kalau lebih 2basikal.

So, gerak agak lewat,pukul 6pm.
Jiran aku ada aqiqah petang tu,tapi aku tak dapat hadir sebab di Batu Pahat dan buat preparation.

Jam 10pm,sampai KL..tapi berlegar2 mencari parking Hotel Avenue J...hhampeh.. 5 kali pusing.

akhirnya check in..jam 12am...tdo...Perghh letih.

Kul 6am...kena bangun bersiap..
6.30am..gerak.
Pergh,dari atas hotel..semua dah berkumpul.ko baru nak mandi,.

6.30,aku siap setting basikal..masa tu dah start..
Rilax,ramai...kita siap..gerak,kita akan jadi gng basikal last..Ok je..pastu pecut lah..No hal.


Enjoy!
Bersyukur,aku ada mmber junior yang bagus..komited dengan plan dan janji.
Menghormati rakan dan sentiasa menyokong walaupun aku tau dia ni budak sempoi yang nampak nak rilax..tapi dia ada perasaan dan hati...Faham kalau orang perlukan bantuan..

42KM
3x round...mengelilingi bandar Dataran Merdeka...KLCC...perghh..best

Masa 3rd round...may be anotther 10km..aku fall down...on the flat road..no barrier..suddenly fall due to slip tyre on the double hump..small je pun.
Dah nasib...Abrasion left elbow and TFCC Injury right Wrist
Pain..? xpaayah citer..

Aku teruskan dengan left handed riding...another 10km kot..
Sempoi..sempat bergambar..then,baru splint guna paper...

Ok..
1st aku fikirkan..macamna nak drive balik? Mmber ada...pastu boleh ke aku drive on the next few days..adesh..

2nd.. Macamana nak oncall kalau tangan sakit...duit xda....hmmmm klo xoncall

3rd...Hmmmm..nak bagitau boss macamana ni? Mesti bos .."hmmmm.." hahah
Mak ayah aku pun kena bagitau..tapi mereka OK je kot...xkisah sangat..

4th... Ok..aku xdapat JOIN Operation lagi!!!

Bila aku renung...aku nak menangis sebb no 4... Aku punya IMPIAN....
terpaksa berehat..
hmmm mungkin selaama ni asyik ganggu operation orang lain kot...

hahaha..sedih sampai ke hari ini....

tngan kanan cover baik punyeee.... left elbow dh balut...






hihi
harap... member ni terus kekal ukhwah selamanya....

budak lego.. xleh kco..
hhihi
klcc.. before trauma...
Aku snap gambar sambil cycling...tak jatuh..tapi aku jatuh bila..aku berpaut pada basikal dengan erat...
Seronok dapat ford ranger aku ...hahaha

Saturday, November 12, 2016

VIDEO : Famili day Ortho 2016

Alhamdulillah!!!!

Siap juga . berhari aku tunggu masa lapang... akhirnya.. seharian suntuk.. terpaksa menggunakan laptop berbanding komputer yang selalu jammed je.. Stress plak aku..

Pernah dah siap presentation, part 1 till part 5, tapi semua tak boleh convert video sebab software berbayar... tu lah padahnya bila terlalu yakin dan tak check!!! hahaha

Silalah lawat : Team Talib 2016 Famili Day

* Kalau guna hanset, mungkin akan sangkut bila guna channel YOU TUBE... aku xsure nak buat setting macamana, tapi change to DEKSTOP view or open using Window Internet biasa.. Copy and paste kat Web address tu.. Jangan guna You tube.. Unless guna Komputer/Laptop.

Maaf.. serius aku tak mahir ..

Hihi...  Video ni, tanda terima kasih aku terhadap kepimpinan bos aku. Sebab ini je yang mampu aku buat.. aku ni.. katak bawah tempurung.. keluar dari tempurung, pergi ke tempurung lain.. sama je.. Kalau cakap, bosan dengan aku .. tak berkembang macam kayu tunggul.. Static and functionless.. hihih.. Kalau bos tau aku kutuk2 macam ni.. mesti kena tegur " tak payah nak merendah diri sangat!" ayat selalu kena marah..

Friday, November 11, 2016

Moment Famili Day Nov 4-6 2016




Alhamdulillah...
Wassap mesej....
Aku : Bos, apa harapan bos untuk famili day Tahun 2016 ni?
(dengan harapan... kalau bos tak mentioned nama aku, aku boleh arrange oncall masa tu... since, aku belum kawin dan famili aku pun tak macam nak join.)

Bos: Saya harap semua staff orthoKKM dapat join sama... esp you. Tak pernah join.

hmmmm.... Terharu sebenarnya bila bos ajak aku sekali join. Dari dulu, bos target aku untuk join famili day. Bos tau aku suka lari dari realiti hidup bermasyarakat.. suka menyendiri.
Sebab tu ,bos jadi bos aku... Sebab HEBAT! mampu mengenali aku tanpa bercakap banyak.

Famili day lalu aku akan cerita kronology nanti...

cuma suka aku nak simpan moment-moment yang aku sangat hargai ketika famili day!

Aku bertiga! Aku dan kembar aku juga isterinya..
Kami sampai ke segamat dalam pukul 9.30am.
Sempat pecut join konvoi yang berkumpul di TAMAN YAYASAN, Petrol Station,

Masa sampai,kami kenderaan terakhir. Naik Ford Ranger!!  meriah!
ON TIME!
serius.. aku rasa ia sungguh TAKDIR yang Hebat!
AKu bertemu bos dan familinya di situ.. dan sempat tunjukkan kereta baru aku. hihi..

Sampai di Leban Condong... Kami berhenti makan.
" Fadzli... bos ajak makan sekali.. meja sama" Wassap dari bos Suhana.
Perghh... Ok, aku pun ambil makanan berlauk ala-ala makan bujang dan duduk semeja..
" o'oooo... mana makanan bos semua? hmmm hampeh.. bos order lauk hidang!!!!" Aku bermonolog sendiri..

Bos kan famili punye person. OK. Duduk senyap dan tunggu bos punya makanan terhidang.
Isteri bos tegur bos, untuk suruh kami makan dulu..
" ala.. ustad memang macam tu... dia nak tunggu makan sekali kot" Bos Talib membebel sikit..  (Bos panggil aku ustad, ntah kenapa panggilan tu lekat sampai ke hari ini...  dan aku paling takut bila bos panggil aku dengan nama... sebab aku tau bos tengah MARAH aku!)

Rasanya kot perbualan mereka. aku pun dengar tak dengar sangat.... sebab tengah segan.

So, kami menunggu bos untuk sama-sama makan. Itu prinsip aku. Aku pun macam bos...sama2 susah senang.


Sampai di challet... Lanjut Beach Resort!
Challet aku paling jauh dan tersorok.. Itu permintaan aku.. ahahah mulanya nak diletakkan di Villa.. tapi aku refuse.. sebab nak privacy.. hahaha

"bos,saya punya challet.. jauh sekali.. hihi.. saja pilih sana sebab nak aman dan tenteram sikit." Aku memberitahu bos aku masa aktiviti petang itu selesai.

Malam pula ada dinner...
Hujan mencurah. Bos aku sembang dalam wassap.. " siapa ada payung... boleh ambil saya x? Boleh saya bagi payung emas nanti" Macam tu kot dialog nye..

Aku respon " Perghhhh!!!!" tu je sebab aku tak ada payung dan hujan makin lebat sangat ..Cuma ada jaket kalis air je... Semua orang menanti aku untuk respon, aku akan ambil bos aku dengan payung...ahaha
Tapi.. dalam masa sama.. ramai juga ingin ambil bos dengan payung masing2.. haha

Aku ,kembar dan isterinya.. hahaha.. krik3 dalam challet... buntu.
tiba-tiba ada call, " dr fadzli kat challet mana? saya ada payung.. Bos Talib pun ada"
perghh.. Ini gempak..
Bos datang bersama en asyrani membawa payung.. Dah lah challet paling jauh dan hujan lebat. Bos datang bawa payung untuk kami.. Aku terharu .
Dah macam bestfren bos aku ni... selamba je.. Tiada pangkat darjat dihiraukan lagi.
" nah, ambil payung saya yang lebih besar ni.. Ko ngan wife guna." Bos aku beri payung besar yang digunakan kepada adik kembar aku dengan wife dia.  Kami segan dan hmmm.. terharu.

Kami berjalan menyusuri ke dewan makan..
Terima kasih pada pemilik payung juga.


Hari kedua : Sukaneka Pantai Nov 5




Akhirnya dapat satu group dengan budak Iban  ni..

Sukaneka...
Ok... ni gambar terakam.. masa  ni dah kali kedua.. bos aku kenakan aku...masa game sukaneka ni..
1st, bos sepak kelapa yang aku bawa jauh plak tu. Habis kena repeat lagi. Nasib aku boleh pecut..hahaha tapi masa tu, aku terpukul kaki bos. Adesh!!!

2nd, bos tahan kami yang tengah berlari .. sikit je lagi.. end up.. kami peluk bos drag bos ke garisan penamat.. Punyalah seronok bos kenakan kami...


Macam bapak ngan anak.. tapi anak dia lagi besar giler...
Impaknya.. mereka jatuh masa nak habiska round..
Masa tu lah aku kenakan bos aku .. bos terjatuh.. so, aku terkam bos... xbagi bergerak.. tapi aku kena tarik dengan Khalis tu.. yang baju merah.. kaki akupun kena tarik... ahahah..
Kelakar siut! Ntah.. berani plak aku buat macam tu. Kat hospital..punyalah pemalu....





Petang Nov 5, Clamp Picking...
Mencari kepah di Sungai Rompin.

Alhamdulillah.. dapat duduk sekali dengan bos.. memang tak dirancang!! Serius.. aku pun tak tahu apa yang berlaku.. pusing2 macamana.. aku akan bertembung balik dengan bos. Isteri bos.. " duduk lah situ" sambil tunjuk ruang kosong sebelah bos.
Hahah.. aku segan siut! Hmmmm... mata-mata memandang aku je.. sebab nampak close sangat dengan bos..

Dinner lepas clamp picking... Bos menunggu sampai semua habis makan..
Balik ke challet.. kereta member langgar lembu.. Ok .. lembu mati, ICB kot..


.. ni keje aku...  Big bos siap 'kutuk' aku "ustad ...tiap2 kali gambar... mesti nak bergambar dengan bos sekali..  Tu lagi mahal gambar......"

searching for KEPAH.. seronok .. mencari nate tu.. 



Alhamdulillah....

Sebenarnya.... Hari lahir bos Nov 3, aku dah belikan hadiah 2 minggu lalu.. hihi.. tapi post tak sampai.. sehingg 1 jam kami bergerka ke lanjut.. Mak aku mesej, post laju dah sampai barangnya... adesh!! Masatu.. hihihi.. Gelak je.

Alhamdulillah... bos terima pemberian aku walaupun terlewat!



Entry aku banyak berkisar tentang bos aku pula saat ni.. sampailah aku bosan nak tulis..
Biar bosan menulis.. tapi bukan terhenti mendoakan kesejahteraan insan mulia ini yang menjadi pencetus kemajuan hidup aku!

Nov 9, Elective OT + Grand 'walk around'


Alhamdulillah.. masih mampu berdiri lagi.. bernafas menghela nafas..

2 hari oncall, kes terlalu banyak untuk bertahan... adesh.. agak letih kerana banyak kes tapi bertambah letih bila terpaksa melayan assistant junior yang tak mahir banyak benda. Bukanlah aku nak demamnd.. cuma junior tersebut dan kerja setahun.... hancur expectation... hmmm...

tapi apakan daya.. oncall aku 2 hari lalu membuatkan aku sangat exhausted... dan stress.
Hari ini pula incharge elective OT..

Kes simple je.. big bos pun tak masuk.. meeting socso katanya...

hmmm... Hari ni kes simple, tapi aku macam tak pernah nak buat je... entah. Stress kot... aku blah gitu je...

thing that made me happy ... big bos sudi naik kete aku buat pertama kali... hmmm
kali pertama naik kereta aku berbanding kereta member kawan2 aku.. hihi.. sebab aku selalu sorok diri.


Friday, November 4, 2016

3November 2016 : Incharged OT

Alhamdulillah...

sempurna habis minggu ini dengan tugasan Oncall berterusan... maklumlah nak bercuti jauh dan lama pertengahan bulan ini.

2hb November, aku oncall... pergh!!! Badan tak tahu kenapa terlalu penat.. terlalu baran.
Sebab bekerja dengan orang yang tak ada chemistry. Agaklah... bosan.

Nak buat macamana.. cuba nak terima keadaan, tapi.. junior yang masuk tu pun dah lama bekerja, tapi cara kerja macam tagging.


1st November... Aku ada kes pesakit Open Fracture Left Tibia Grade IIIa, perghh.. badan muat2 katil ICU, tak payah tukar bed, tolak katil ICU into OT room. Buat atas tu. Cuak juga, sebab takut tercucuk ripple mattress just underneath patient...

Alhamdulillah, sempurna sudah tugasan.


3November...
Hari ini birthday big bos aku. Idola ramai orang di hospital.. terlalu ramai yang mengagumi beliau.
hahaha... Bila birthday ini, ramai sangat aku lihat mengagumi beliau. Pergh!! hebat! aku ada bos macam ni.

Tengahari tu, bos tunjuk anaknya post video klip wish birthday.. walaupun jauh, tapi mereka tetap di hati. best birthday present!

Nilai bukan dari harga..moment dan sincerity.


Well... Wish birthday bos as usual... gambar .

Berbalik pada cerita OT,
kadang2 aku happi, cuma hari ini, aku sedikit terkesan dengan diri aku sendiri.. reflection dan self thinking...

hmmm sudah 3 tahun.. rajin masuk OT tak payah nak cakap...
tapi progress slow... banyak tak tahu..
semua tak tahu...itu tak tahu ini tak tahu..
membosankan..
hmmm... macam kayu orang kata...

agreed!

Yeah!.. ia buat aku down.

"Sahabat ...

Bukan berdefinisi... membiarkan sahabat lainnya tidak mengecapi kelebihan darinya....
Bukan sahabat..jika berdiam tidak menghulur kudrat yang melimpah.....
Bukan sahabat juga... berpaling sesudah memiliki "puzzle" kelemahan yang tidak mampu dilengkapi.
Biar sedikit yang ada..ia terus memberi makna...
Siapa kita..melukut..sekalipun.
SesungguhNya, Dia yang Maha memberi"



pada SAHABAT atau sesiapa yang aku sangat respect! it is belong to you.