Saturday, October 29, 2016

Minggu ke 4 Oct 2016

Alhamdulillah..

Minggu agak busy sikit kerana ada kursus Orthopaedik 24 and 25 hb October 2016.
Minggu yang sanagt mencabar.. AKu kena present dan aku oncall.
Ada makhluk yang  sengaja mencari pasal dengan aku secara halus.. tanpa orang lain sedar... tapi Tuhan maha mengetahui setiap sesuatu.. Jika dia ada kuasa.. Tuhan Maha bekuasa.. Aku ada Dia.


hmm ALhamdulillah.. sempat juga menghabiskan presnetation di saat last minit..
Aku mengadu sikit kat besfren aku.. hihihih.. "saya sahut cabaran!" walaupun aku sendiri tak yakin... aku mampu present.. sebab aku ni MO je... sama level atau lagi bodo.. ahaha

Ahamdulillah.. bila ada kursus macam ni.. aku study more.. mood study melonjak2...
boleh plak habiskan satu chapter dalam masa satu hari.. punya gelabah...


Intramedullary nailing! Itu tajuknya....




Spine : Pedicle screw
Aku ngan bos Talib.. walaupun tak ada dalam jadual latest.. aku dengan selamba jaga station dengan bos Talib.. SELAMBA beb! hahah.... Volunteer.
Nasib lah... dah korang tak nak.. aku je lah jaga.. kes big bos ...spine berjam2.. sanggupkah korang stay lama2? Boleh... pastu collapse!!! Serius... ingat nak assist kes bos ni senang ke?
Pakai baju i/i yang berat... 4kg kot...rasanya... hmmmm untuk 3-4 jam je..

Disebabkan nak tolong bos dan belajar.. aku kuatkan azam dan bergym di rumah.. ahahah.. demi membina stamina dan kekuatan..

Tu dia.. bos  dan rakan2...
Bis bos sakit mulut kat geraham hujung ..ada ulcer.. so, 3 and 4th round.. bos bagi chance kat aku..
perghH!!! bos memnag nguji minda aku... punyalah aku fokus nak belajar... tetiba... bos hilangkan diri..
tapi sempat mengabsorb ilmu bos. boleh lah share ilmu dengan rakan2....

hmmmmm... tak dapat masuk kes ni.. jadi scrub nurse je.. keciwa!! ahahah

Setiap masa... di sini.. aku akan hargai kewujudan orang yang banyak berjasa...
Walaupun level beliau adalah consultant.. tapi akhlaknya mcam kawan baik yang matang dan sangat memahami..


Hmmm dan aku tak faham.... mengapa member perempuan yang aku kenal boleh kutuk aku sebab terlalu memuja bos katanya...

Dalam hidup... kawan yang baik itu sukar dicari... dia ada dan tetap ada.
Menghargainya suatu yang indah jika kita berjaya lakukan.. jadi mengapa TIDAK untuk sahabat dan kenalan yang baik??

Sampai diungkit segala kebaikan kita lakukan kerana dianggap tak jujur..

hmmmm... kita dicipta tidak sama.. tapi mengapa mahu mempertikai perbezaan yang tidak mencacat kesempurnaan...

Friday, October 28, 2016

Karipap dan Hemiathroplasty Hip...

Alhamdulillah...

Semalam... Khamis, 27Hb Nov 2016..
Aku cuba nak join OT bos feveret semua orang.. hahah 1st case TKR...

tapi aku as minor person je sebb aku pengganti MO incharge je.. tak boleh lelebih,
cuma ada kes best.. Thompson Hemiathroplasty...

Patient yang aku prepare untuk OT day khamis ni sebb aku nak buat..
hmmm.... apakan daya.. bukan rezki aku.

hahaha.. Serius, kecewa mesti terasa.. ahahah
sebab aku menunggu saat tu kot..

hmmmmm... Allah mengetahui segalanya.

Tapi, tak dapat buat pun tak kisah.. sebb aku dapat belikan KARIPAP kat bos aku.. ahah
Ni lawak.. sebab punyalah jauh beza karipap dan thompson hip..

tak pa.. sebab kena cabar, aku sanggup buat!


Apapun... He  is my feveret person here! 3 perkara yang buat aku happi di Segamat!
gusi bongsu plak mencengkam mulut dengan ulcer.. kasihan bos menahan sakit dekat seminggu...
aku nak tolong pun xmampu.. cuma mampu doakan sahaja...

PAIN is painful...
terutamanya jika ia bertahan sampai puluhan tahun... hmmmm..

Saturday, October 22, 2016

Hujung minggu 3rd Oktober.

Khamis : 20 Oktober 2016

Alhamdulillah... Khamis ni, sekali lagi aku sailang OT elektive kawan aku sebab dia post Call, dan perlu passover.. apa lagi... aku terus menawarkan diri untuk ambil alih 1st case pagi khamis ni...
Aku tak oncall langsung minggu ni. Maka, aku free .. Jadi, aku hanya nak join OT kes elektif... Ntah, aku rasa seronok masuk OT buat kes,esp kalau ada big bos..hihi 
Alang2 malas round, aku terus ke OT.. ahah tipulah aku malas round.. aku akan buat round malam2 tengok kes biasanya... Giler malas, nanti aku jadi bodo tak tau kes..
kata nak jadi Great Ortho Surgeon.. Spine Surgeon nak kalahkan Mr T.. keh3.. ada hati.. hahah
yeah, aku stay sampai hampir kes habis. AKu buat DHS in 30 minit seperti cabaran yang diberi pada kami! Alhamdulillah. AKu bersyukur... hasil tunjuk ajar big bos, kami sudah pandai berdikari dengan cekap.. walaupun aku musnahkan harapan mentor aku last 2 week...hmmm.. yeah... rasa down aku tu maish ada...sampai hari ni, kalau nak ingatkan memori hari tu, aku rasa perghh.. hmmm.. nak benti keje je...hahah

Pagi2 lagi, aku dan rakan MO bersiap .., prepare kes untuk big bos buat...
yeah, nasiblah kami cepat dan tangkas, HO +2 Mo + 1 specialist + big bos... berjaya masuk.. Actually, ada juga yang nak menyelit.. tapi big bos tak bagi..
hihihi.. Nakal siut aku.. gelakkan orang tu...
Hmmm... xleh siut jadi 'baik'... nanti mengantuk, suka je sakat orang sampai orang nagis.. hihi

Sampai jam 5pm.. adesh.. ada 1 kes lagi...
Thompson Hip... Aku nak buat.. aku toleh kanan kiri..atas bawah.. Big bos dah blah..
hmmmm.. xpayah lah nak mimpi.. Tak akan ada harapan nak buat kes tu under his supervision. Big bos harapan aku nak buat kes tu.... tapi dah tak ada...
senyap je lah..
Aku terus balik BP je, sebab pukul 7.30pm, kena gerak ke Muar untuk belanja ayah aku makan hari lahir beliau.
Naik Kete baru wei!!!

Tapi aku tak pandai drive...

Petang tu juga..ada panggilan telefon dari Hospital Melacca... Staff nurse tolong jawab... nasib tak clear... hahaha kalau tak... hmmmm
Aku tau harapan mereka..... aku tau apa yang mereka nak tanya pada aku.. serius, aku tak mampu untuk dengar soalan tu dan aku hanya silent... Serius, nak tulis ayat ni pun berat aku menaip sebab aku tahu harapan mereka dan aku belum mampu tunaikan lagi at this moment.. hmmmm





Jumaat : 21 Oktober 2016



Ni member sekolah aku.. setia sedia selamanya.. ahhaah
Lepak makan kat Warong Pokok besar Tongkang Pecah.. Murtabak Cheese.. Rm 10 sekeping..
mahal Gak!
Layan je.. Aku rindu member aku tu.. lama tak jumpa.. Capik.. dia member yang aku suka sakat dan dia selalu ada dalam hidup aku tanpa aku minta dia hadir.. dalam kenduri rumah aku... pun.. dia datang je.. buat macam rumah dia..
hahah.. Ntah.. orang baik macam dia... xboleh aku sakitkan hati lagi kot..
Tak puas2 aku ni buat orang marah ke? Ntah...

P lah print gambo ni kalau nak rasa sedap ke tak...hihih


hmmmm bajet je...

Ni request Ketam Klate... masa telur asin.. Perghh!! sedap ++++ rugi sape nak merasainya...
Alhamdulillah. Aku request untuk menu ni sebab pak cik aku dari Klate bawa seafood banyak dalam kotak ikan..


Sabtu : 22 Oktober 2016

Lepaking kat Minyak Beku Batu Pahat.. dengan pak cik and mak cik.
Muka ustad sangat... 

Ni lah kete hutang tu... hampeh.. AKu bawa ni macam bawa bus sekolah..
hmmm
Mula2 dapat kunci.. macamana nak buka kunci??? ahah kelako.

Button on radio mana ea?
Button side mirror kat mana?
hmmm Minyak penuh ke ?
hmmm.... arghh!! stress nye...


ni bukan kembar aku..
ni gambo kete aku tengah dicuci .. alhamdulillah..

Semoga kehadiran ini bakal memeriahkan kehidupan kami dengan memori lebih indah..

Thanks Allah......





Jumaat 21 Oktober 2016 Khutbah Jumaat

...Tuhan tak pernah 'pekak' untuk tetap mendengar doa dan keluhan hambaNya.. mengapa aku, cuba memekakkan diri mendengar seruan dari Ilahi..sedangkan terang nyata ia memanggil untuk ke arah kejayaan.


Intisari Qhutbah Jumaat JDT
Tarikh: 21 Oktober 2016
20 Muharram 1438
Tajuk: Mata Melihat, Hati
Berkata-Kata.
1) Bertaqwa kpd Allah- mampu halang mata dan hati dpd perkara2 munkar.
2) Mata- salah satu pintu masuknya dosa yg melemahkan iman sementara hati tmpat bersemayamnya iman.
3) Membiarkan mata memandang perkara2 haram maka pemiliknya telah melakukan maksiat kpd Allah.
4) Apabila melihat perkara2 yg dilarang telah menjadi kebiasaan maka hati akn tertutup; menjadi keras; sukar mendengar nasihat.
5) Banyak makan makanan haram boleh menghalang seseorng lakukan solat tahajjud; banyak pandangan haram menyukarkan seseorng membaca dn memahami isi kandungan Kitabullah.
6) Mata adalah penonton sementara hati adalah pendorong dan pengikut; mata milikki kenikmatan pandangan sementara hati milikki kenikmatan dgn tercapainya tujuan.
7) Sabda Nabi SAW bermaksud: "sesungguhnya dlm tubuh itu ada sekumpul darah, jika ia baik maka seluruh tubuh akan baik, jika ia rosak maka rosaklah seluruh tubuh, sekumpul darah itulah hati"- riwayat Al-bukhari dan Muslim.
8) Hati yg resah- kurang milikki cinta kpd Allah dn Rasul; tidak suka berzikir; tidak suka baca Al-Q spt firman Allah surah Al-hajj/46 bermaksud: "...sebenarnya bukan mata kepala yg buta ttapi yg buta adalah mata hati yg ada di dalam dada"
9) Menahan pandangan mata itu perkara sukar namun ada nikmat disebalik kesukaran spt: dijamin kebahagiaan hidup dunia akhirat; diri merasa hampir dgn Allah; terhalang syaitan dari masuk ke dlm hati; hati diliputi cahaya iman.
10) Firman Allah suratul Mukmin/19 bermaksud: "Dialah Allah yg mengetahui penghayatan (keserongan dan ketiadaan jujur) pandangan mata sseorng serta mengetahui akan apa yg tersembunyi dlm hati"
11) Sabda Nabi SAW bermaksud: "...hendaklah engkau menyembah Allah seakan2 engkau melihatNya, jika engkau tidak melihatNya yakinlah bahawa Ia melihatmu"
-riwayat Al-bukhari.
12) Pengajaran qutbah- mata dan hati adalah ujian Allah; pelihara pandangan agar hati dan iman akn terpelihara; segera bersihkan hati dgn bertaubat kpd Allah jika terlanjur melakukan dosa.
13) Firman Allah surah Hud/123 bermaksud: "dan Allah jualah yg mengetahui rahsia langit dan bumi dan kepadaNyalah dikembalikan segala urusan, oleh itu sembahlah akan Dia serta berserahlah kepadaNya.........."
Barakallahuliwalakum...

Saturday, October 15, 2016

15 October 2016

Alhamdulillah...

7.20am, aku bergerak ke Gunung Soga.. aku tak ingat jalan ke sini... tapi aku recall jalan ke rumah cikgu feveret aku... dah dua tahun,nak jumpa cikgu tu.. mesej cikgu .. asyik tiada kat rumah.. hmmmm... finalli, aku gave up.. hahah xpe lah... kalau cikgu tu serius nak jumpa.. cikgu akan mesej aku balik.. hahah terbalik...  Dah berkali kali aku berusaha... dan aku rasa, no chemistry.. sebab tu susah nak jumpa.. there is must be a reason... so, just wait and see.. ada masa, jumpa lah.


 sampai sini, aku kena ambil member baik aku sejak sekolah...
Dia ni aktif bersukan...
kami berdua je pagi ni. sebab member lain macam tak available.. aku on je..
Ramai gak join hiking this morning..  riuh juga.. 

Dalam 15 minit, sampai ke puncak.. hahah 'e'eelee.. jap je" member aku.. aku slow sikit, so, dia tunggu aku.. hyperventilate kot!!! cipan.. berat naik 82KG... makan dedak ke apa 3 minggu ni.. hahah

lepak kat atas.. snap gambo.. pastu turun..

makan kat warong..

sembang lah.. haha tapi lebih kepada topik aku.. sebab aku nampak nak share benda2 tak menarik sangat..

Ok, member aku.. bantai aku kaw2 nye..

Moral of the story!
Aku masih EGO, kerek dan kurang pandai berkomunikasi
overthinking..

Ntah... aku rasa, aku banyak berubah jadi lebih positif.. end up.. masih sama je takat..
Yang penting.. BARAN aku masih strong ..

hmmmm.... ada kala.. aku risau member baik aku ni akan tinggalkan aku sebab attitude aku..
member mcam kawan aku ni.. buruk baik aku... dia tetap terima .. kagum jumpa orang macam dia..
walaupun.. aku xselalu lepak dan borak dengan dia.. dia stay close dan alwez give good moral support.. he knows me better than myself... hmmm

hmmm Sekarang.. aku jumpa kawan baru di tempat kerja.... Segamat..
kawan .. boss.. semuanya yang sangat baik dengan aku.. aku put full respect. tapi.. cuma aku risau.. mereka akan stress bila tau aku ni.. full with poor attitude... hmm.. JIka ikhlas.. ia tak akan berlalu begitu saja.. sahabat sedia setia selamanya...









hmmm.... melepasi zon beruk2 gengster.. perghh scary weii


Hentian Mahkota : Aman balik kampung


Alhamdulillah,
pagi 14hb aku ke Muar selesaikan kereta baru... hihi.. tunggulah

Selesai solat Jumaat, 
aku tidur.. hmmmm sakit kepala..

Usai solat Asar, dapat panggilan daripada rakan meja sebelah... perghh.. rindu siut ... Fathurahman Bin Nasir.
hihi.. Power x, aku ingat nama bapak dia sekali..
Kalau nak tau, kitarang suka panggil nama member sampai nama bapak sekali dulu zaman sekolah.
hihi..


Aku ,Fathu dan Luqman,... member yang free... Jom!

Cerita punya cerita... sampailah ada plan nak hike gunung Soga Batu Pahat.. esok pagi!

Melantak makan sampai ke Maghrib.. Yeah! Solat kat rumah nampaknya..hmmm.... Tertinggal jamaah kat masjid.
Kami menanti sunset yang penuh keindahan... tapi sebab baju kotor, kami plan balik rumah mandi..





Apa yang aku fikirkan tika ni...
ntah.. fikiran masih kusut lagi...

ntah... hmmmmm

Photo : member.. apresiasi


Wednesday, October 12, 2016

photo : Big Bos aku

Yeah..
Aku cuma suka gambo ni.. Bergambor dengan feveret person ramai orang.. ramai yang mengidam nak lepak sama dan bergambar dengan beliau..

ada yang macam tak puasti dengan aku sebb look close dengan beliau..

selalu je sempoi aku cakap... " dah nama besfren.. mesti lah rapat"

 apapun, bos tetap orang yang saya respect! Belum pernah aku jumpa manusia hebat sebaik beliau. Memang beruntung aku bertemu dengannya... Alhamdulillah.
Menghargai setiap usaha kecil... walaupun beliau ni.. hmmm.. ahah

Sunday, October 9, 2016

Sabtu Ahad: eventful nye...


Hospital Bp : hantar nenek aku jatuh dalam bilik air... hmmmm.... ICB interhemisphere bleeding with mild head injury... TC done,  expectant management at the moment.

jatuh 6am...

petangnya ada konvo sepupu kat Kuitho.

Ni cerita semalam.. kenduri kesyukuran ..
8 October..
Perghh!!! Choc Fountain.. beb.. mantap r..
Aku suka buat kerja gempak kalau ada majlis kat kampung...

Well.. itulah aku..
tetiba terasa perangai aku macam big bos.. suka annoying orang lain.. opss bukan.. buat impressive thing..

Sabtu hari yang penuh kerjasama... exhausted sebab aku tak sempat ambil gambar apa..
yang aku tau.. lauk habis disapu tetamu.... tinggal sisa kuah daging sikit kat periuk.. nasib sempat merasa...

ALhamdulillah..

Saturday, October 8, 2016

7th October 2016

Jalan2 Muar.... tengok kete Ford Ranger....
Macam best je.. nak je angkat satu...

Friday, October 7, 2016

OT khamis: Psychoo but Meriah ending!

Alhamdulillah.....

Enjoy!

Rabu : Grand 'Walk' Around..
Aku excited hari ini sebab ONCALL OT,Bilik bedah...
Sebab aku noted got few cases yang menarik dalam elective , so that aku boleh menyelinap masuk....
Pagi2 lagi kes dipanggil... aku terus join OT elective: SPine case.
Alhamdulillah..
Kes spine ni : Ada BUrst Fracture , wound looked Infected. Jadi need to explore...and debride.
Seronok, juga sebab bila dah prepare patient, Big bos masuk dan terus je minta kami mulakan incision. YEAH!
Trust! Alhamdulillah.. Bangga dapat kepercayaan dari Bos.
Sebenarnya, aku kecewa (ngengada) tak dapat join kes spine 2 hari lepas sebab kena oncall OT dan ada kes OT sebelah...

Masa MPO pagi, bos ada bagi konklusi meeting
Athroplasty case beberapa je orang boleh join dan no kluar masuk...
Spine case pun sama..



Duduk atas sofa dalam bilik  DR depan TV tengok big bos buat kes Total Knee Replacement..
LCCK beb!!
Lama aku tak assist...
AKu dah plan nak tukar OT elective hari ni... tapi.. ntah.. plik.. agak lah bengang! Tak payah cerita sangat sebab rasanya.. ia sangat sudden change dan 'khianat' sebagai teammate kot.

It is OK.

Tapi...hmmm

Aku duduk depan tu... dari awal kes sampai tertidur aku sekejap.. sebab aku ni mana boleh tahan tengok TV lama2.. nasib dah nak habis tu aku dh boleh bangun.. ahah
Tetiba tengok surgeon Glove Hijau dah xda dalam TV..hmm???..
dan aku yang tengah  duduk tengok fokus,.. " Kau kenapa termenung sorang2 kat situ?" Bos tegur...
hahaha...... OK, nampak sangat tengah 'merajuk; kena  halau dari OT secara indirect sebab bos limitkan assistant di OT athroplasty... hahaha

Bos pun masuk dan duduk atas sofa.. lepak sekejap...

Next case.... " ko nak masuk ke?"
"ahahah... Aah" tu je respon aku... haha.. happi giler!

Mana tak happi, u prepare ur patient... u study d case.. then, u join d case....
Aku belajar semuanya daripada Bos kesayangan ramai ni.
Bos yang sensitif bila cakap hal2 agama.. nanti beliau down... kata dirinya iman senipis kulit bawang pastu perli aku ...
ahahah... padahal.. Bos banyak inspire me to be a better person...
Bos sangat baik... menjadikan aku lebih bertanggungjawab.
Ni kes plating.... Nampak tak muscle tu terkoyak...hmmm Sebab patah tulang femur... Need to be repaired.... hmmm after plating..

Ni budak gedix..hihi.. Dulu selalu gaduh dengan dia.. ntah... mungkin selalu akan gaduh lagi dengan dia,, ahha
Dia ok je...

Lepas kes habis, aku balik wad ,jumpa HO aku..... dia ajak makan.. Join je.. ahahah
Budak ni terlalu rajin plak... hahah yang paling lawak... dia gelabah sampai tersalah patient bila buat kerje.. termausk aku.. documentation, kat salah BHT.. sebab... gelabah sangat! ahahaOk bye..

Tuesday, October 4, 2016

Sembang 4th Oct


Alhamdulillah...

Itu sahaja yang termampu ucapan yang aku bisa ulang ulang setiap kali aku ingin mulakan bicara di sini.. agar aku sentiasa ingat Tuhan...

Sesiapa yang bersyukur, pasti Allah akan tambah nikmat..

Hari ini, 4th October...
Tak oncall.. incharge ward.

serabut??? Agak lah.. sebab dapat kerja yang tak disettle baik oleh orang incharge sebelum ni.. Tak payah nak komen banyak.. Tu je yang aku expect setiap kali dapat passover.. eh... ada ke passover?? Obviously xda..

Ni cerita aku zaman aku keje dulu2... masa HO..

hmmm..

Saja nak cerita,
hmm mood tak best sebab aku rasa down .. hmmm
dah 3 tahun MO... banyak benda yang aku masih tak leh kejar..
Dengar plak cerita nak ambil master.. biasiswa mungkin akan ada masalah.. adesh..
duit dah lah ciput.... kalau xdapat.. hmmm aku pindah lari dari sini kot... xmo jumpa bapak aku kat hosp ni.....
sebab disappoint him.. hmmm
Penat je diajar... tapi xda usaha ...haha

IF..
aku boleh buktkan usaha aku... pasti ramai yang akan faham.. bahawa aku seorang yg slow, tapi aku tetap berusaha.. sampai ada orang kata aku tak ada life..
aku dah lah slow... badan pun tak sehebat orang lain..
bila struggle.. aku akan lemau... sampai xsihat bdan...
kadang2 , ambil PCM..celebrex.. nak cover pain..

drama tul..

Tapi sebab HOD aku ni manusia hebat..
dia jadi inspirasi aku sejak aku datang sini...
sentiasa berharap.. aku boleh terus menjadi macamnya ..hebat power gempak dan bijak.. Spine consultant.

hahah.. Sesungguhnya, aku tidak berharap apa... cuma aku hanya muridnya yang inginkan beliau mengajar aku dan aku tetap akan sedia setia membantunya... kerana IKHLAS ku cari.. kehebatan aku damba.. aku tetap akan berusaha....