Tuesday, September 27, 2016

Weekend September: Ikea dan Lepaking kat Rumah.

Alhamdulillah.....

Setiap hari adalah ujian dan cabaran buat aku...

23HB : IKEA
Mak aku nak sangat pergi jumpa adik aku kat Kajang..
Hmmm alang2 tu, bawa sekali ke IKEA tengok2 barang rumah dan makan sate Kajang.
Bapak aku busy... hahaha asyik busy je. korek2 rupanya nak menyambut YB UMNO depan rumah tu balik haji... hmmmmm... annoying giler alasan...

Kalau aku.... IF aku seorang Ayah... Aku sanggup hilang kerja demi melawat anak aku dan bersama anak2 aku... Because mereka menginspirasikan kehidupan aku. Hhaha kawin pun belum dan semangat.. OK .. ngarut jap.. :P







Hahah... Selfie.. Semua tengah busy.... Aku dah start restless.....sebab tak shopping lama2...  Backpain.. back pain.. ahahah Nasib lah kat ikea...
Hahhaha...Bila nak dapat note 7 ni.. ahah ok duit dah kering!
ahhahah.... Adik aku baju hjau tu poyo giler kot... 




24HB : Lepak kat rumah... Buat medical report... sambil buat nota HO..

Alhamdulillah.. Aku seronok hari ni... sebab aku boleh buat banyak kerja dalam satu masa.
Sahabat,
Dia tetap ada dalam apa cara sekalipun..
Aku ingatkan ia hanya kata-kata kosong...
Bila aku stress, aku cerita masalah.. ventilate.. dia layan je..
Bila aku rasa nak ajak makan... dia busy.. next time, dia yang ajak makan plak...
Hmmmm.... Yeah.. Doa untuk sahabat yang terbaik dan untuk menjadi lebih baik.

Sahabat sebaya....
Begitu juga sahabat...idola...sifu dan 'bapak' di tempat kerja aku...
Tak payah cakap how great he is...beliau banyak mempengaruhi perkembangan aku dengan gaya dan style .. termasuk style 'poyo' nye...
Seriusly...aku tak perasan.. sampai kadang2 ada orang tegur,,,
Beliau banyak mengajar aku ... dulu aku banyak perhatikan cara dia.. tahun ni .. aku kena hentam sebab beliau banyak nak ajar.. ahahah

Bowling Muhibbah Nilai ,Negeri 9 -Ortho Segamat

1st Oct 2016
Ole-ole Bowling Mydin Seremban 2.
Ortho Segamat hantar 3 orang(1 team) Rm 300 Yuran.

kami enjoy!!
Bos Talib, xdatang plak.. kami cakap, kalau kami kalah.. sebab bos xda.. ahahah
Apapun... SIJIL dan baju dapat pun, dah OK.




Ni total mark 4 games... Tak payah high expectation sangat...








Tu budak baru belajar... punya semangat nak main, siap baca kat youtube.. ahhaah akuy?? Tidur je.. rest kan otak.. rest kan badan.. sebab badan tengah sakit2.. ahahah

Terlebih work up katakan..
hihi menipu
Muka ayu masing2...


Alhamdulillah...
Pesaing terdekat aku... Dr Firdaus... Degil budak ni.. selalu juga gaduh ngan budak.. hahaha
Biasa lah... aku... " syaitan kat department ada 1 je" kata member aku... ahahah
Si budak klate... hahah

Well.... perangai aku yang tak mampu aku nak control.. asyik buat huru hara..

Kesian bapak Talib melayan kerenah kami.. Tapi.. aku dah janji , MO punya kerja.. kami settlekan. Kami jaga keharmonian MO under bos.. Itu janji kami!

Yang penting,... department mantap!!!

Jap..
tu medal 8th highest score individual... hahaha.. Terdapat piala plak.. Alhamdulillah. AKu target buat strike banyak... tapi.. apakan daya... siut, tak dapat lah hatrix... hmmmm
Yang penting, tangan THUMBS aku dah bengkak, DRUJ aku makin sakit..

Saturday, September 24, 2016

22hb Sept : Ot Day


Khamis,

Aku ganti member aku yang tukar oncall dengan kawan yang dalam kecemasan..
Haha.. aku lagi excited join OT..

Member yang kecemasan tukar oncall dengan incharge OT, tapi nobody ganti..... hmmm..
Nasib incharge tanya aku.. Actually, aku dah lama prepare akan join OT.

Aku suka OT day Khamis.. sebab khamis tu... ada big bos..
Seronok join dengan bos.. walaupun... kena marah ke.. kena perli ke... aku xkisah.. ahahah
Kalau buat op.. tetiba bos masuk... confirm.. ketar aku..hahaha xtau sebab apa.. aura dia kuat.

Hmmmmm... someone who make me happi for these 3 years...who trust in me... who appreciate my opinions and my idea.. sebodoh mana pandangan aku.. Beliau tetap akan mendengar...

pernah suatu ketika , beliau tegur... " kau kenapa? termenung... selesema...hmmm" bila beliau datang ke bilik yang aku selalu duduk  kat klinik kononnya nak ambil borang...
hmmmm....  at least, masih ada orang tanya aku OK ke x.. yeah.. boleh read me..
Masa tu.. aku damn down.. ntah.. postcall... kot..


Apa yang aku harus lakukan?

Aku pun tak sure.... to be spine consultant and make sure you..you.. and you, under me!!!
hahaha itu bukan target aku.. tapi target aku.. berusaha untuk jadi spine surgeon yang terhebat!
utilize my talent... by observations and usaha keras!!!

Alhamdulillah... kes khamis tu berakhir sempurna... walaupun habis lewat...
Bos balik lewat... thanks bos mengajar kami....ajar menjadi surgeon yang bijak dan mengajar jadi manusia yang bagus.

Friday, September 23, 2016

Junior Talk2

Aku melepak dengan junior ...bila tanya apa yang dia dah belajar dan apa yang aku dah ajar... hmmm.. eh, macam tak ada apa yang aku dah ajar.. blur.. blur.. ahhaha
aku : kau macam dorri (Finding Dorri story)
Junior A : apa tu?
Dia pun balik google....dan hmmmm...gelak sendiri .
Dia tegur, kat MALAYSIA.... sistem training HO macam Hamba abdi ...macam hamba yang kena paksa buat piramid Firaun!
Aku cakap kat dia.. just follow the flow... and aim NOT TO BE LIKE THEM!
hahah.. sebab, aku pun tak teringin menjadi KEJAM terhadap teammate aku... dan aku dah buktikan... cuma keras kepala tu standard lah... dah nama aku kot.. kalau tak buat huru hara... tu bukan aku la weii!!! hahaha Silent killer and master minder!
"pengorbanan jangan diluka,
khianat janji hilang rasa....."
bos aku pernah cakap... treat your JUNIOR macam kau treat ur next generation, be fair.. never be 'cruel'.. sebab 1 day... mungkin dia akan berada di atas...
dulu ada senior ,tanya my junior B..
Senior : Kau nak jadi apa nanti? minat apa? ortho ke? medical ke?
Junior B : ... ortho ...kot.. (muka terancam menjawab)
Senior : Tak macam pun..
aku terdengar! Aku pesan kat Junior aku..
kalau ko nak jawab...macam ni ..
" I wanna be Spine consultant and make sure, you under me!" kah3.. aku terus blah.....pastu ada drama, sebab tak puasti aku bisik benda tu.... Junior B memang bagus menjaga rahsia... rasanya dia tak cerita ayat aku tu.. Thumbs UP! ahahah
Gambar google...h

Wednesday, September 21, 2016

18 September 2016 - Mini Jamboree USIM




Alhamdulillah,
18 Hb September lalu, aku berjaya menyertai mini jamboree di USIM,Nilai.. Negeri Smebilan..
At least, aku boleh keluar dari tempurung, masuk ke another tempurung...hihi
Kali ini, member baik aku xjoin plak...
dia sacrifice cuti untuk raya Qurban... aku OK je, sebab itu impian dia.. To stay live in his life .. Capri Life! ahahah

Tapi aku bawa helmet dia , asal semangat dia ada sekali.. join us..kah3.


Hmmm.. Kami bertolak ke USIM pukul 9.30pm 17hb dan melepak di HOTEL mana ntah.. aku dah tak larat nak recognize hotel tu sebab dah malam... penat..
penat2 pun, sempat je melepak keluar jalan2 pergi beli burger RUSA.. ahah
Aku melepak sambil berborak dengan budak junior baru.
Ibanese, saja nak mengenali kaum sarawak .. Luaskan kuasamu.. JDT.

Junior aku ni, suka marathon, kali ini aku cabar join cycling, dia junior yang sangat menyorok bila dalam discussion tapi belum pernah terlepas bila aku tanya sebab aku tidak pernah membenarkan junior aku duduk selesa bila dalam discussion sebab my aim.. semua HO faham dan ilmu sama2 dikongsi.. NO bias.

walaupun niat murni.. aku ni manusia biasa... nak tak nak, kena juga tuduh Dr Fadzli ni BIAS.
hahahah sabau je lah..

OK!
635am.. OMG! baru bangun.. sebab malam tidur kul 1.30am tengok ceriter anabella ..cerita hantu orang puteh


Alhamdulillah.. pagi yang redup dan gerimis seketika..

Start cycling.. 8.30am

enjoy!
buat2 busy
budak sarawakian... bajet candid semua gambo... menyampah aku.. haha

Ni kisah tayar depan basikal dipasang terbalik!! Aku kagum dengan KEYAKINAN yang memasang... tapi aku agak kecewa bila kesilapannya tidak memberi apa kesan untuk belajar.. Malah budak sarawakian tu yang suka nak belajar... siap buka tayar basikal feveret aku tu...walaupun tak sure macamana nak buka tayar basikal aku.. He ask for that...how to detach it.
Nandos!!! Ayam dia biasa2 je..... IOI Putrajaya!!!!!! JAuh giler! menyesal g, tapi at least aku dapat topi yang aku idamkan! ahaha

Monday, September 19, 2016

Man Crush



man crush is something that a straight male has for someone who is usually a public figure, a recognizable name, a celebrity. These crushes do not mean that your man desires his man crush in the way he desires you, though


copy..and paste..

Lama sudah aku simpan blog  ni... hari ni, aku menulis ketika aku oncall 19 September 2016
Sebab apa? Sebab aku tengah stress.. ahaha..

AKu hanya berdoa, agar segala urusan hari ini dipermudahkan dan disempurnakan dengan terbaik dan bagus.

Semuanya untuk pesakit aku dan semua staff... dan juga untuk diri aku..
Hmmmm..
Mood down sikit hari ini...
Rasa bodo pun ada gak.. hihih
It is OK..

(Not OK)
Haha.. AKu nak study dan mulakan hidup aku yang aku impikan.. apa impian aku?

Friday, September 16, 2016

12 September 2016 : Raya Korban!!!

Gambo tak boleh blah... ni keje adik ipar yang suka edit.. but look nice..

Blue dan Black!
Muka poyo
hahahah ni best! ahahah



Alhamdulillah...
Tahun ni berjaya bekorban kambing peliharaan sendiri
Yang paling besar dan terbaik buat kami untukNya.

hmmm... Aku raikan hari ini bersama kawan..
esoknya aku bawa makanan ke hospital.. jemput juga big bos.. tapi bos xda.. hihi..
Belum rezekinya.. bertahun bawa makanan, tapi belum pernah dia merasa.. dulu ada bawa juga masa raya... tapi beliau tak merasa pun makanan yang aku bawa sebab tak tahu makanan tu aku yang bawa.. hihi... No problem,... sebab suka nasi kerabu kot..
Jamuan raya ortho lalu..

Hmmm.. bak kata orang.. Ikhlas.. JUst Do IT!

Jika kita ikhlas... Allah sentiasa ada bersama kita.
Lagipun, semua kawan2 sukakan masakan ibu dan ayah aku..
Kali ini, aku tak sempat membantu apa... sebab aku kepenatan siang.. hantar daging korban sana sini..ahaha pukul 10.30pm.. dh terbongkang tidur...

Apapun... Aku gembira.. masih ada insan yang TRUST pada aku yang penuh dengan kehinaan ini....

Tahun ini, kami raikan bersama.. adik aku yang tengah patah tangan pun ada,, tapi dudk melepak je kat depan TV.. xbermotivasi lah kot..ahahah stress tangan patah.. sebab accident..ahah

Tuesday, September 13, 2016

Hadiah buat IDOLA aku...

Alhamdulillah..

Nak bagi hadiah pun, aku tak tau nak bagi apa.. sebb orang yang aku nak bagi tu orang kaya.. hebat..
takut dipandang remeh je.
Tapi.. beliau pernah kata.. kalau ikhlas, mengapa mahu malu..
tapi.. aku bukan malu.. tapi tak yakin pada diri...

Maka, aku tekad.. membeli frame ikea RM 30 lebih...+ gambar lukisan sendiri.. walaupun tak sehebat mana.. tapi.. itulah hasil yang aku mampu berikan...

Buat beliau yang banyak berjasa...
entah berapa lama aku akan hidup dan bersama team beliau.. aku pun tak sure.... hahah



ni frame asal..... tapi mcm serabut.. aku tukar background hitam... lagi menarik.. ahahah

hahaha... ni lah rupa lakaran...

Alhamdulillah.. Beliau menerima dengan hati gembira.. Terharu aku bila ada yg menerima karya picisan aku.. hihii

Alhamdulillah..alhamdulillah..

Setelah sekian lama tak menulis.. aku menulis kembali...

7 September 2016 : Infection in ortho pedic 2016

7 September 2016
AKu dan geng2 aku kena incharge course ni..

Ni idea big bos.. agak gelabah juga nak settle course ni sebb aku kena settlekan kerja yang macam clear tak clear.. need to be adult dan bergerak matang. TU je konsepnya..

since aku yang leader as MO level... aku bagi arahan dan aku follow up

apapun,, aku enjoy.. ada HO yang sangat dedicated membantu sama...


Big Bos..idola aku .. haha diorang snap gambar bos yang menunggu turn nak bagi lecture.. Nebers katanya..

apapun.. aku menunggu lecture 3rd spine from him.. an awesome person. Hebat , bijak.. licik dan paling penting humble.
sebijik ciri2 watak yang aku idamkan untuk diri aku...
hahah

sampai aku rasa nak je klon big bos aku... dah sama wave length of thinking... ko buat mcmana pun... ia tetap berbalik pada point yang sama...

pernah aku nak buat style aku... tapi... hmmm
masih juga orang cakap ko ni mcm big bos ko.. hmmm...

Saya akan berusah menjadi hebat sepertinya.. target high.. kalau tak dapat jadi bintang.. cukup aku menjadi intan di bumi.



ALhamdulillah.. ia berakhir dengan jayanya.. BIg Bos happi dengan teamwork yang kami berikan... Yang aku terharu.. Big Bos letak mesej aku dalam slide beliau.. perghhh!!! Bangga aku... Thanks Bos.. saya ni.. ingatan kuat.. dan saya sangat apreciate jasa bos.. we have sama wavelength of thinking.. lagipun.. aku memang suka 6th sense aku...

Tuesday, September 6, 2016

Sembang 6th September : Kp4

Alhamdulillah...

aku terima gossip,
bos aku ni kelakar...
bos siap puji aku melebihi specialist dia...
aku rasa bangga sikit.. cuma aku rasa masih kerdil nak berasa bongkak .. tapi kalau dah berada di atas, aku tak mahu aku jadi bongkak.. Tuhan laknat..

Tuhan lambatkan aku ke master mungkin Tuhan mahu aku belajar jadi lebih baik...

" alah... kalau fadzli tu buat operation lagi cantik"

" ustad dan saya buat op spine pun dah cukup... ahahaha"

Itulah kata2 idola aku.. ahaha spine serjen yang aku kagumi..

Mana tak kagum!! Bos aku boleh diagnos psoas abscess by sekali tengok je dan simple history taking by Ho yang blur...
pergh!!! aku jeles.. !!!