Tuesday, May 24, 2016

Kesilapan aku!hmmmmmm Pesakit oh Pesakit


Ampuni dosa-dosaku,
alhamdulillah.. masih aku diberi peluang merencana kehidupan.

Hari ini, aku bertemu dengan pesakit yang jumpa di klinik, aku tolong tengok case yang junior aku tengok di klinik, hmmmm..

bila junior tengok, aku kenalah dengar apa yang diceritakan, memandangkan junior yang selalu lepak, aku macam tak lah tanya patient banyak soalan..

tapi bak kata pepatah medic, history taking tu memang penting untuk beri diagnosis pesakit!!!

80%...tu aku setuju, sebab dengan  jalan cerita yang tepat, dapat membantu memberi diagnosis yang tepat.

hmmmm...
aku missed satu diagnosis satu patient thigh abscess sebab dia complain sakit peha seminggu selepas jatuh... masa kami lihat, tiada symptom yang menunjukkan absecess memandangkan kaki pesakit yang besar juga. hmmmm

mencabar..

hari ini dia datang hospital dan diwardkan untuk continuation of care post I&D left thigh abscess.. hmmmm OK, aku failed.

Apapun, aku tetap belajar daripada kesilapan!!!!
AKu insan lemah!
Aku banyak kekurangan... hmmm...

Bukan tidak boleh percaya kawan, tapi demi pesakit dan kawan, kita reconfirm balik.
Lebih baik berulang kali confirm daripada tersilap, sepanjang hayat menyesal!

Sahabatku, aku tetap berusaha mengingati diri dan juga kamu tentang kebenaran dan kesabaran!
Tidak menyerah!

Saturday, May 21, 2016

Kayuhan Sihat Hospital Segamat 21 May 2016


Alhamdulillah,

Setelah sebulan lalu..... idea ingin mengadakan aktiviti berbasikal secara serius dikeluarkan..
Idea untuk mencipta event ni datang sebab aku nak sijil dan nak mata myCPD...hahahah...

itulah sebabnya aku mahu event berbasikal ini diwujudkan memandangkan kami ni kaki basikal sejak dua menjak.

Cuma, ia berakhir, aku seolah tak wujud dalam event tu as ajk sebab macam biasa, aku ni ngengada...
ahahah

Tapi , aku respect to my fren Fairuz!! So smart to held Cycling event with good effort.. Sacrifice his time and energy..

find out sponsorship..perghhh

Aku hanya tengok dan mengagumi je.. tak mampu berbuat apa..
tapi at last, aku tolong pasang arrow anak panah jalan je.. ahahah teruk giler..

21hb.. May.
Pengarah pun join!
Bank Rakyat selaku sponsor terbesar pun bawa maskot dia.

Alhamdulillah..
Hujan malam membawa mendung ke tengahari membuatkan suasana Segamat sejuk dan aman.

Aku enjoy my cycling sebab kawan2 aku ada semua.. Seronok.. walaupun bos feveret aku tak ada..
" Kalau bos Talib ada,lagi meriah.. kalau bos ada, saya nak potong dan tinggalkan jauh2...tapi..hmmm"
aku berseloroh.. ahahaha

Aku tau bos kecik2 lan menyampah sebab aku bermanja ngan bos.
hahaha.. biasalah aku.. muka machooo.. jiwa fragile..ahaha




Budak spec POLICE yang menjadi rakan sekerja di ortho.. lagi beberapa hari lagi je nak habis ortho..

Adesh...  harap ukhwah berkekalan selamanya. hikkk3.
Bagus dia.
Hidup dalam dunia dia, tapi dia ni cool, menerima pandangan dan tidak terlalu pentingkan diri.. cuma begitu sebab tak sure keperluan..hahah
Orang kuat event!! Peroz
omg..ahah
Boroi....

Wednesday, May 18, 2016

Sahabat selamanya

Ni junior aku, dia enjoy join OT aku.. dia royak  r..  tak suka surgical base pun tapi sebab aku nye ot, dia enjoy je join..
Sebab meepak sama dia tak kisah.

Dia ni dalam dunia je juga tapi at least ada common sense yang lebih bagus dan OK.
hmmmm...

InshaAllah.. semoga dia jadi doktor yang bagus dan selamat.
Dia kata ayat ni... tetiba aku terjumpa... ahahah masa aku selak buku ho anaesth.. hihih

aku pun posing snap gambar sendiri.. hihihihi Machoo siut!


Sahabat itu ada dan ia ada bukan mengira masa ...
Biarkanlah ia berlalu.... masa yang ada..
ada masa kita buntu membanding dua atau lebih takdir yang ada..
mengapa mengapa...
tapi...
Tuhan mencipta takdir terbaik buat kita!

Alhamdulillah.. alhamdulillah.. alhamdulillah.

Branula biru punya pasal....


Oncall 1st

hmmmm... best ada member klate yang boleh bawa bergurau.

Hari ni grand "walk around" hihihi... sebab big bos xda. Rindu sama big boss.. :P

Hari ini pepagi buta bos dah bagi mesej serius.
Cuak aku.

hmmm ntah... adesh.. yang penting, bos macam xda mood je...

Saja nak merekod, hari ini aku oncall, banyak juga kerja..tapi apakan daya. JUST DO IT.

member aku panggil minta tolong branula, end up.. dia pasag sendiri.
Dia ajak untuk pasang neck line, tapi ntah rasa neck line dia macam tak cantik plak... try banyak kali pun tak berjaya...

femoral failed.

GM 4.7 tadi, repeated stat 3.4... adeshh.. aku suruh mak cik minum milo habiskan.

" Mak cik , maaf, susahlah.."

aku dah mengomel kepenatan dan juling mata.. hmmm

last sekali, aku jumpa satu line kecik untuk biru branula...

" bro, ko pasang, aku yakin ko nye teknik pasang branula biru lagi power dari aku.. "

alhamdulillah, dia berjaya.

TRUST.

and .. RESPECT... berjaya...

Thanks bro!

ahahah rasa tak membantu dia plak..
mak cik menangis hihihi.. sebab menyusahkan doktor.. :P

" rilax lah cik, kami yang patut menangis sebab susahkan mak cik.. "


Saturday, May 7, 2016

6TH May

Alhamdulillah...

Jumaat yang indah...
Aku plan nak balik kampung pagi ini memandangkan , aku menunggang motorsikal-Ninja 250cc. Semalam khamis aku balik lewat malam, so, cuak nak menunggang.

Tapi, bila dapat tahu ada kes spine nak buat operation, Bos T beritahu sila set 10am, aku terus excited nak join.

Senyap je..... aku datang tanpa diundang.. aku datang tanpa disuruh aku datang dengan rela...
Study kes..

Sempat breakfast dengan nasi dagang .. Hahaha

Apa yang aku terharu bila aku datang bukan kerana rakan sekerja aku, tapi kata-kata dari bos aku.. " saya ingat nak call ustad datang untuk tolong... "

Bos T je yang panggil aku ustad,.. orang lain, tak mengiktiraf sebab aku punya perangai jahat kot.. teringat arwah atuk aku yang panggil aku " pali'' ... orang lain panggil aku 'Bob'.... ahhaa


" Ok je bos, saya akan datang punya, assist.. inshaALLAH." aku balas selamba.

Bos aku tanya, " ko 2nd call ke? oncall?"

" tak lah bos, saja datang join bos... ahhaha"


Dia ulangi ayat tu depan staff dia..
hmmmm semua diam... aku je yang bercakap excited diberi penghormatan....

Hahahah...

Maaflah.. tak semua orang akan suka ...

Aku ada orang tertentu je yang sama fahami.. yang sama memberi kekuatan.

Seumpama seorang sahabat,
Dia akan ada dan ada.
Sejauh mana.... dia tetap ada .
Tidak mengira usia , masa... dia adalah sahabat selamanya.
Semoga doa... hidup kita dalam naungan Ilahi.


Apapun,aku sangat terharu bos aku sangat menghargai aku walaupun aku banyak menyusahkan dia. hihihi....


Kes spine hari ini sangat mencabar... :PYogenic Spine abscess....
Pus everywhere... hmmmmmm

Patutlah patient boleh dapat banyak neurology problem... dan tak improve..

WHY? WHy?

Segamat oh Segamat....

Lepas JUmaat, baru aku balik kampunG! Yeah.. Berhujan juga...

Friday, May 6, 2016

Sembang Khamis OT full Day.

alhamdulillah...


Khamis, hari bekerja yang best kalau tak oncall, kalau tak ada terikat pada apa2 kerja... sebab aku boleh join OT dengan sesuka hati...

Ramai kata aku ni pemalas, memang malas..
sebab aku tak suka buat apa yang aku tak suka.. aku memilih... benda yang aku suka, aku akan buat dengan sesungguhnya...


Semalam, pagi, lepas round, aku masuk ke OT... Join kes OT.. walaupun terlepas 1st kes, tapi ada dua lagi kes spine yang best... ahahah

aku suka bantai kes spine...

AKu seronok dan bersyukur ada seorang bos yang sangat baik dan sangat memahami.. walaupun kehadirannya aku sangat cuak tapi aku lebih suka kalau dia ada. hahah...
Sebab power dan sangat strategik plan beliau.

Ntah, walaupun aku pun selalu je kena sound... tapi aku tetap OK je... sebab dia sound untuk improve diri aku juga....


Yang aku tak selesa bila ada yang psycho benda yang picisan...
makan dengan orang lain pun jadi isu.. tak faham..

Walaupun kes spine ni specialist punye level, tapi bos aku bagi aku buat incision dulu.. " sebab kau ustad, aku percaya.." tu lah kata gurau bos aku.

hahaha sebab aku yakin aku punya clinical skill banyak improve kot kat ortho..
atas tunjuk ajar beliau.

Yang paing best, aku selalu dapat tahu, bos aku selalu tanya aku di mana... " mana ustad... mana fadzli..." setiap kali ada kes khamis atau kes OT full day.

terharu ..

ke dia tanya sebab aku selalu MIA..ahahah

InshaAllah OK.


Hari ini ada kes spine lagi... jom join!

Sunday, May 1, 2016

Kereta sondol bumper plak!!!

Alhamdulillah, masih bernyawa...

Semalam 30 April, hari last...april.
Cuti...
3 hari cuti weekend ni, 29-30-1st May...
Cuma aku plan .. went back home BP on thursday and back to Segamat on 30th.. but something happen....otw back, at POGOH...
Adesh, aku tersondol Storm bumper..
4wd ni nak belok ke simpang, slow down, break and move... and aku pun move.. tetiba break balik.... aku terlanggar plak..

Hmmmmm Siut!

Pecah lampu aku... as per photo below.
Hampeh... Geram pun ada..

" u ada rosak?"

" xda.."

" hmmm.. ok lah... I settle sendiri... ok.. bye"
Aku pun blah je.. ahahaha.. Stress juga.. ahaha

530pm...
Stress sampai aku tak sempat nak join kes spine...
Tak sempat g kenduri kawan...
Tak dapat nak join program berbasikal esoknya sebab nak hantar kereta balik BP.. Adesh!!!!!!

Nasib adik aku ada.. minta tolong..
Ok , aku tak tahu berapa lama aku jadi MAt Rempit! ahaha