Sunday, March 27, 2016

Berbasikal dengan Geng

Geng beskal.

Peroz n Capik
hmmm..... Mereka sempoi.
Seronok ada geng yang cool dan memahami situasi dan ada common sense


Sahabat.
Ia bukan kerana keterpaksaan..
Ia hadir tanpda bayaran... tanpa apa-apa..
kerana ikhlas dia ada di mana.. tak kira masa dan siapa.
kurniaan dari Yang Maha Esa.

Capik, memang power.... kagum lah dengan daya tahan dia... 

maintain.. harap dia jadi member kitarang yang bagus dan selamanya..
hihihi..


Saja tunjuk kasut mahal aku.. ahahahha

24-25 March 2016


Advanced Wound Care Symposium... HSAH, Sg Petani.


Alhamdulillah.. selesai..

Walaupun, simple je.. tapi cukup untuk aku menambah lmu dan memantapkan pengalaman..


Besfren baru... Merida

Alhamdulillah..
22hb March, settled payment basikal ini.
Aku sengaja beli basikal ini yang memiliki features yang sangat best... 
Kawan aku yang suggest.. plis upgrade.. plis upgrade..  hahaha
Aku pun upgrade..
Dia kat kedai basikal...masa tu, dia kata kalau aku nak, dia bayar and bawa balik dari melaka ke Segamat.. pergh!!!

Aku cakap, ko beli je, kalau tak ada sesiapa yang nak beli, aku ambillah..
petang tu, aku tanya dia kat mana, dia kata, dia ada ngan basikal baru tu kat segamat.. ahahaha

Aku pun belilah secara rasminya... alasan sebab Menghargai usaha member aku yang sangat jujur. 
RM 4.3k...
habis duit hantaran... ahahah

kumpullah balik.. bila nak kawin?? ntah...ahahah


Belum lagi aku rasmikan... ahahha

Warna kuning plak tu.. ahahah

Apapun, aku tetap menghargai sesiapa yang ada disekitar aku selagi mereka ada respect pada aku.
Aku tak melihat pada harta, pangkat, bijaknya kau... atau tingginya sijil... aku hanya boleh masuk pada mereka yang ada respect dan toleransi serta menjaga rahsia.





Saturday, March 26, 2016

Kursus Pertama 2016

Alhamdulillah...


24-25Hb Advanced Wound Care Management , Sungai Petani.. Hospital Sultan Abdul Halim.

Kami bertolak 11.30am dari BP dan sampai pada pukul 7pm, Alor Setar.
Alhamdulillah..

Saja mengulangi kursus sama untuk refresh ilmu dan menambah info baru tentang wound care management... I hoped, this would improve my management in managing patient's wound.

dull juga lecture... ada yang best juga..

Jumaat,
sempat bergambar dengan timbalan menteri, YB Datuk Dr Hilmi.. berasal dari balik Pulau...
Ok lah... panjang juga dia berceramah.. dengar je...

Lepas habis kursus, aku ke Padang Besar.. shopping baju.


Ilmu paling best:

Hyperbaric Oxygen Therapy.
Yang terdapat di Lumut and Tropicana Hospital

Terbahagi kepada 2 jenis iaitu monoplace chamber dan multiplace chamber.
Pesakit menghirup high pressure 100% oxygen via mask or direct inhalantion in monoplace chamber.

Then, high oxygen pressure, will :
-increase oxygen concentration in plasma
-increase Reactive oxygen species or Reactive nitrogen Specious
-Promote angiogenesis9new vessel formation)

DR Nawar yang beri ceramah, beliau antara top 10 astronomer yang bersaing dengan dr Muzaffar dulu.


Ok lah.. tu je....

Saturday, March 19, 2016

15 HB mARCH : dURIAN cREPE

Hari tu , aku balik keje, terus ke Batu pahat.. semata mata nak makan durian crepe ni... aku tempah kot! ahahaah

Mak aku tanya, kenapa tetiba balik??

" Saja... " ahahah padahal nak beli durian crepe.. ahahah




Dr mario

Maha Suci Engkau menciptakan segala kejadian dengan sebaik penciptaan.

Kali ini, saja aku nak sisipkan kisah seorang junior yang aku selalu ajak lepak.

Berdasarkan intipan dan gossip,
Budak ni memang tak digemari oleh ramai orang, senior , dan kawan-kawannya juga. Sehingga menjadi perbualan orang lain . Aku pun hampir percaya dengan gossip liar orang lain, tetapi kerana aku ini faham agama, makanya, aku siasat dulu apa yang berlaku.

Tagging...
Selalu aku 'buli ' budak ni dengan pelbagai homework. Ada juga yang dia tak present.
Apa hadis pertama?
Ini salah satu homeworknya...

Suatu hari tu, aku backpain dan ketika tu, staff OT kirim belikan lamb chop sebab hari terakhir staff tu kat OT, sebab kes aku malam tu habis lewat , so, dia kirim sekali kalau aku nak g makan..
aku OK je.

AKu apa lagi, suruh Dr Mario ini, stay... sampai aku habis OT.
Balik kul 12am!

Hihih... tapi disebabkan aku nak minta tolong dia drive kete, aku bagi balik kul 10pm, dan lepak makan sama kat kedai sementara tunggu order.. last2, kul 11pm lebih pun balik.. ahahah
Saja menyelongkar sikap budak yang tak digemari oleh orang lain ini.

AKu pun, pernah je dibenci orang.. hidup seorang diri... hmmmm rasa yang amat sangat sedih.. Hanya pada Tuhan aku harap bantuan.
Tapi, budak ni, bukan kisah pun... Ignore+relax + live with his life.
Alhamdulillah, minggu pertama dia di department aku, dia boleh ngam ngan aku... bila minta tolong.

KISAH 2

Suatu hari tu, dia difitnah atau kata lembut, dituduh tidak menjalankan tugasan terhadap suatu pesakit. AKu dapati, tugasan tersebut bukan dipihak dia.. Dia tak bersalah.

Yang menuduh itu, senior aku...

Seperti yang diketahui umum, siapalah yang aku takuti... sangat..
Aku berdebat di group wassap antara junior dan senior... semua melihat perbualan kami.
Nampak aku sangat menyebelahi dr Mario ini..
Hakikatnya, aku buat semuanya adalah untuk menegakkan kebenaran. AKu juga tak suka Ho aku dituduh sesuka hati,
Dr Mario dah cuak.... hmmmm sampai khuatir nak datang keje night shift.
Hahah... tapi apakan daya.... AKu dah selamatkan keadaan dengan terbaik.
Dia tetap menjadi sasaran MO/senior lain.

Untuk saat ini, dia menjadi sasaran bos plak.. Adesh..
Cabran aku lagi hebat. Berdebat dengan bos. 
Giler ke??? Nak lawan bos.

Aku berbahasa dengan sebaiknya.. dan akhirnya..
Tuduhan kat Dr M dapat di kawal..

Seriusly, aku tak tahu apa yang berlaku...
Aku sendiri bertanya pada Tuan badan dan beberapa orang lain.. 
Dia pun stress dijadi bahan target.
Aku sebagai orang yang senior... berusaha menjaga kebajikan HO.

Jika dia berlaku baik terhadap saudaranya, mengapa aku tidak membantunya ketika dia dalam kesusahan.

Jika Tuhan redha, pasti Dia akan permudahkan dan membantu urusan kami.

Janganlah Engkau sesatkan kami sesudah engkau berikan kami hidayahMu.




6TH mARCH! Lilie Flower



Hihii mahal gak.. seratus hinggit sejambak tu... saja belikan untuk mak cik aku yang baru selesai operate appendix.. Alhamdulillah. settel.

hmmm

Masa ni, aku tengah sakit belakng kaw2.. masa ni , hanya terbaring tidur atas katil sambil buat keje yang patut.... ahahah


Saturday, March 12, 2016




10Hb : Full Elective OT : Zombie


11Hb : Balik kampung! Masjid....

12Hb : siapkan jadual HO.. ada plak minah Ho yang bajet... kah3... 





8hb March : Lari!!!! Cycling

Yeah!!!

Today, aku agak agressive..... 
Klinik habis awal kul 1pm. Ok lah! Best.

Sempat ke Masjid...ni yang best.

Pukul 2.30pm, sempat settle CME and mortality review till 5pm.
After that, they decided to continue with " MO " Teaching... i think more to discussion for MASTER and BSE Mo . So, aku kluar balik bersama HO sebab :
- aku ada program aku.
- Teaching 'Mo' tu adalah discussion terlindung yang aku tak tahu bila dan apa?

Well, better aku keluar dari aku buat hal! ahaha
Jangan menambah beban jika kita tak mampu menyenangkan.

Let go cyclinmg!!!!!

Hahaha... Kami.. aku ngan Peroz cycling kat area Sungai yang ada ANJING yang Menganjingkan!!! 
SERIUS, banyak anjing.. paling scary, anjing2 sado melompat dari pagar menuju kami..hohoh
Sakit gastrocnemius aku.




Ni gambar aku ngan Peroz yang ambil nafas setelah dikejar anjing Sado dan geng2 anjing yang sangat banyak.



Ni......7 hb kot... hahah.. Bersama member baru.. Dr M..hihihi...
Best giler! Dapat member baru...ahahah

Saturday, March 5, 2016

Psychoo Betul event 5th March, aku tarik diri


3rd March 2015

Khamis, kes OT penuh... pagi ini datang lewat near 8am.. Haha macam biasa.
Nak round ward 7 ke 8... Datang ward 8, tengok Ho not feveret ada, jalan u -turn and pergi ke ward 7. Yes, Bos ada. Hahah.. Join bos r.

Ok, kes ward 7, aku tak tahu sangat.. Adesh.. kantoi plak sebab aku tak round ward 7 sebelum ni, ingat2 lupa je sebab semalamnya ada round ward 7 juga mas agrand ward round.

Bos banyak ajar juga.

habis round, pergi makan dan join OT.

Lewat ke malam habis OT... nak cerita gossip semua tapi kat blog ni tak boleh gossip, bahaya takut ada yang stalk secara haram. So, aku gossip dengan orang yang aku percaya je.

Jumpa member sekerja..

"eh, esok cycling, ko gerak pukul berapa? sebab aku dengan budak tu gerak tengahari sikit kot."

eh.. hahaha aku tersenyum je. Ada juga manusia sebegini. Ingatkan hint2 sifat yang ditampilkan sebelum ini hanyalah kebetulan atau think positif.. hakikatnya, itu sifat budak tu.

Ntah... nak think positif.. Think lah..

Aku tak gemar manusia yang tak ada common sense.Pentingkan diri.

" Aku tak sure, tapi kalau aku nak join korang, aku bgtau..."



4th March:

Pagi2 lagi, aku datang ward... kacau Ho baru..

tiba2 dapat mesej, mak cik admitted for appendicitis

Aku trus decide balik kampung.
Aku nak ziarah dia.

Dalam masa sama... aku punya backpain ni dah tahap crampy sampai nak solat pun sakit wei.. esp masa sujud.. sebab bahu aku cramp juga.

Alhamdulillah, sekarang ni Ok dah.. Tak ambil ubat lagi sebab nak rest dulu... seriusly satu badan tak sedap..

Esok 5th March, aku ada EVENT cycling kat UKM.... tapi aku tarik diri.

Backpain.

Dalam masa yang sama, ada junior baru nak join cycling... Harap2 dia istiqamah berniat untuk buat aktiviti berbasikal demi kesihatan dan riadah beribadath.

Aku support je.



Friday, March 4, 2016

Teh Cameron 2 botol



Saja snap gambo ni...

Teh ni sebenarnya aku nk bagi boss T aku...tapi aku cancelkan.. ntah. Hihi rasa macam low claass plak hadiah ni bila dia cerita pasal percutian oversea bagai..  makan high class..

Hihi....

Takpe.. bukan rezki..
Rezki dia yg mahal2.

Apapun..... aku beli sebab nak bagi je buahtangan sebb bagi aku cuti masa hari OT bos aku... 


Hihi... tak yakin nk bagi...