Friday, December 30, 2016

Minggu terakhir 2016

Alhamdulillah..

Actualli baru hari ni aku mampu menulis blog setelah seminggu senyap je..
Busy? Hmmm sikit2 lah..
Balik rumah dah tengah malam.. tak larat nak menaip.


Minggu ni penuh drama..
Cuma kesabaran diri je mampu buat aku bertahan.

Dalam masa ni, aku memang tengah fragile sebab belum pulih fulli tentang apa yang aku alami 6 weeks ago. A lots... tiada siapa tahu secara detail apa yang berlaku melainkan 3 orang je dan famili aku.

hmmmm.... Alhamdulillah..
Aku semakin sembuh dan bersemangat. Oncall 2 hari dah oleh survive.
Dulu, naik keje, oncall  sehari, esoknya aku collapse kot.. tidur memanjang.

Ada banyak perkara berlaku minggu ni.

Nov 27- Meeting Department.
-meeting ini mengimbas kembali 2016 dan juga plan masa depan.
-Waktu ni, bos aku mengizinkan aku tukar incharge HO kepada MO lain.
secara jujur... aku sedih juga ... hahah tapi aku yang minta sebab aku tak mahu HO aku semua menderita kena toucher.
Aku suka mengajar HO... tapi seems aku tengok mereka tak semangat menerima aku.. Maka, aku undur diri lah.. dah tiba masanya. Melepaskan tugas ni.

Ntah, bos setuju ke tak.. tapi aku sedikit merajuk dah nak incharge Ho sebab campur tangan orang lain dalam urusan didikan HO. Malah, terdapat mereka yang berperangai kurang sopan dan tidak berdisiplin.

Aku kena redha dan terus menasihati.. tapi aku belum mampu untuk cekal.

even, in ortho.. jika ur foot severely infected... u will decide to chop chop..



Nov 28 - Major OT day.

4 major cases.
Dua pesakit TKR.. aku tak dapat joiN!!! Sedih siut!
3rd case is spine..
-aku decide untuk join tanpa belas kasihan! Aku dah jaga pesakit dan aku dah settlekan payment semua. Mengapa aku tak layak join?

Masa ni.. ada tragedi sikit.. Big bos tegur kami.
Hmmmm.... RESPECT

tapi.. beliau benar! Kami yang silap. Seriusly .. kami ambil iktibar.


Ada yang menegur aku, "giler kuasa ke apa?? Join kes spine xambil kira orang lain.."

APAKAH??????? Aku halang ? atau kau yang tak ambil usaha nak join? AKu masih ingat ada manusia merampas alat operation di tangan aku ketika aku baru nak start operation.
I wont forget it!

tapi hakikatnya.. dia feveret bos... hahaha....
Malas nak layan..

Hidup mati aku kerana Ilahi.
Aku enjoy di segamat antaranya.. kerana aku ada seorang insan- yang sudi menjemput aku dengan payung yang dicarinya ketika hujan lebat Nov lalu... ketika aku terperangkap di challet yang paling jauh.

Jika dia seorang sahabat... dia memang sahabat yang sangat baik dan aku tak akan tinggalkan selamanya dunia akhirat... dalam doa aku selamanya.


Kerana beliau.. aku masih utuh berusaha menjadi anak didiknya! Biar parah usaha dan fizikal, asal beliau bangga memiliki anak buah yang cekal menghormatinya.

Trial Ride Ninja 30th Nov.


7pm... Sekejap lagi maghrib! Pergh... Isi minyak... aku terus pecut ke laut! hahahah..

Hari ini, aku balik kul 11am.
Semalam oncall... pagi ni aku janji nak buat BKA ..Janji kat diri aku.
Sebab member aku accident... Khalis... ONCALL dia hari ni diganti dengan mo lain.... member klate yang aku kenal..Member yang baik suka melayan kerenah aku yg macam budak2 ni.

So, pagi tadi.. 1st call busy, fitri .. 2nd call, daus  buat round ward.. Dato Subra plak datang ward...
Aku plak  baru je sampai rumah dari hospital (jarak 10minit drive), nak mandi setelah almost 24hour tak mandi.. semalam pun habis OT.. aku terus sambung kes.

tengah malam.. ada kes OPEN BOOK Pelvic Fracture.
Ext Fix je lah....
Simple je..

Pukul 3.30am.. baru aku lelapkan mata...

Terbangun kul 7.20am.. Subuh GAJAH hmmm..
Balik rumah kul 8am.. tetiba ada staff Ot mesej.. Dr nak buat op ke? BKA? amputasi kaki ..

" ok je.. 15 minit leh x? nak mandi.."

hahaha....Alhamdulillah..timing aku tepat.
Ngam2...

At the same time.. Dato subra pun buat round at my ward with my oncall colleague.
So, at least.. i helped them in OT..while 1st call busy settling case at ED..

Alhamdulillah...
BKA tu simple je...


Sampai BP...at 12.20pm..
Ngantuk juga.. tapi layan je... Lepas JUmaat, aku collapse!
Tidur sampai kul 6pm..ahahah

Pastu saja nak try naik moto ninja ke laut! Perghh Alhamdulillah.. Tangan kanan dah kurang sakit.. Cuma range of motion je belum fully recover.

6 weeks!
Aku mahu main bowling plak lepas ni!!
Teluk Wawasan Batu Pahat!

Jumaat! Nov 23

Alhamdulillah..

Ni kisah Jumaat 23hb November 2016.
Kami berjalan ke Melaca.. saja.. Follow up...

Pastu round mencari ayam mutiara dan itik...
Nak cerita apa pun dah xingat..

Cuma, nak diingatkan..
To be a Dr, jadilah manusia yang jujur dan ikhlas.
Jadilah Dr yang bijak..
Jangan sesekali jadi kurang bijak dan memalukan status Dr dengan skills yang cincai dan knowledge yang semberono!!

Ok2!! AKu study! now..ahha

Saturday, December 24, 2016

OT Khamis Dec 22

Kisah lalu yang aku suka nak simpan.

Alhamdulillah... aku masih ada kudrat menjadi seperti biasa.
Berdoa agar aku jadi lebih sasa dan bertenaga serta bersemangat.
Ingin menjadi Pakar Orthopaedik yang power ,gempak dan tawadhuk ...perghh poyo.

macam bos aku, se'gengster ' beliau.. He is awesome.
Kalaulah ramai yang betul2 kenal siapa dirinya.. pasti semua akan insafi hakikat diri mereka.
Bahawa perjalanan hidup yang berbeza bukan halangan untuk menjadikan kita insan yang lebih baik dan lebih bertanggungjawab.

Beliau nampak je GANAS dan GARANG... sikit2 tu memang lah ,kadang2 beliau di  level Gengster pun..hihi
tapi beliau tahu apa yang dilakukan. Kalau buat silap pun, beliau akui dan akan perbaiki.

Khamis lalu..
Aku minor OT.. ada 6 kes wei!!!!kul 1pm pling laju kot siap...
Banyak nyeee... tapi aku minta member aku cover.. Dr Ganesh! ahhaa baik je.
Tapi aku buat 1st case... macam tak ada harapan nak join MAJOR OT bos aku.. kes spine!! Kes TKR.. kes Ilizarov..

perghhh..
dah lah kes spine send to OT tanpa diberitahu.

KALAU dah rezeki, tak akan ke mana.
1. 6 pesakit minor OT... yang hadi 4. 1 done by me in 20 minit siap-excisoon biopsy.2 lagi Knee injection, 1 more patient, kitarang cancel operation in view of improving symptom. 2 lagi pesakit.. tak hadir.

jam 10.30am, kami ke Major OT. yes! harapan cerah!!

2. Kes Spine dah dipanggil sebenarnya, tapi tiada announcement di group HO-MO. So, aku tak akan tahu kes ni dihantar ke OT.. TAPI.. ada rep implant mesej aku.. dia jumpa bos Talib di pantry pukul 9.30am .. so, maksudnya, kes 1st dah habis(TKR case, 2nd case is spine 3rd is ilizarov.)

hmmm aku rasa bengang kenapa HO junior aku tak inform di group.
Alhamdulillah, aku diberitahu oleh rep implant tu secara indirectly..

3. Bila nak masuk kes spine. dah ada 2 MO incharge.. 2 specialist dan 1 consultant untuk buat ACDF ..cervical spine operation. hmmmm OK .. Dah penuh dah op field. Aku membantu position patient dan prepare marking kat neck.

Semuanya mengikut pengalaman yang aku belajar daripada big bos.. yeah!!
Aku yakin, dulu masa senior aku position... banyak yang diorang tak tahu buat pun, semuanya tunggu bos.. kali ni, big bos tinggalkan kami untuk position.. Beliau put his TRUST in us. Perghh terharu siut! ke aku yang perasan. Nasiblah.. yang penting... aku berjaya prepare patient..


so, aku yang dah pakai baju II ni... macam redha je tak dapat masuk..(muka mesti nampk cool tabah,dalam jiwa.... kecewa giler xdapaqt join)

tiba2 big bos masuk, dan aku pun... " ok bos.. dah marked level semua.. tinggal nak suture skin to green drep"

big bos " ok... xyah clip kain tu,suture je" ...Selepas beberapa langkah berjalan  melihat MO  dan specialist lain siap scrub.. He turned his face to me.. starring at me..

hmmmmmm... langkah terhenti dan jeling kat aku .. 5 secs. Bagi aku agak lama juga.

apa yang ko faham tetiba je bos ko jeling kat ko. tanpa sepatah kata.

" OK bos! Saya scrub sekarang!" jalan dengan terpinga-pinga. sebab aku rasa, aku perasan je kot yang bos nak aku scrub.. tapi... lantaklah.. ASSUMING big bos suruh aku scrub untuk kes beliau.

hahahaha...

Kalau dah rezeki tu ada, ia tetap akan ada untuk kita.

AKu dah berusaha untuk masuk kes hari ini... hmmmm aku try back up minor OT .. aku dah pastikan set implant settle dan payment settled. Cuma pesakit je aku tak sempat assess physical examination sebab sehari sebelum tu, aku habis OT dekat pukul 11pm... pesakit dah tidur...

hmmmm....paginya,, aku terlupa nak datang check pesakit sebab aku buat round ke ward lain .. dan terus ke minor OT sebab ada kes.

Alhamdulillah..
Aku bersyukur.. kerana aku tahu.. rupanya kehadiran aku di situ.. dihargai oleh orang yang izinkan saya scrub juga! SMART bos aku pakai baju scrub OT... sampai ke rumah!

perghh terharu giler lah jumpa hamba Allah yang memiliki jiwa humble macam ni.
dekat 30 tahun ni.. hanya beberapa je aku jumpa .... beliau paling lama aku temui.

Habis OT... dekat 8pm.. semua gerak balik..
Aku pun balik BP.. ngantukkk......

esok nak g melaka pula..jumaat..

Friday, December 23, 2016

December 11th, Balik Kampung Kluang

Alhamdulillah, aku masih dapat menulis.

Setelah sekian lama membeku idea dan rasa menulis.
Kerja dan keletihan.

Aku post oncall weekend 9 and 10th Dec.
Obviously penat.

Aku cabut awal lepas klinik ahad tu, kul 2.30pm, aku balik ke Batu Pahat sebab nak menziarahi Nenek kat Kluang! dan 6 bulan tak pergi menjenguk!! pergh!!

Ok.. aku keletihan sebenarnya... tapi sampai ke BP, adik kembar aku sambung drive ke Kluang..
Esok aku kerja.

Hmm ni pun aku pergi sebab kembar aku tanya, nak g ke tak kluang pukul 11am.. aku tengah tengok pesakit lagi.. last minute plan..

hmmm aku OK je... haha

Petang tak ada aktiviti apa, kes pun tak ada yang memerlukan khidmat aku.

Alhamdulillah... berjaya menemui nenek aku..hihih...
Nenek aku umur 90+, lupa2 sikit, tapi masih ingat cucu dia lagi..
Masa nak balik nenek pesan, " kirim salam kat mak mertua ea?"

perghhh... nenek dah pandai psychoo aku rupanya.. ahaha

Jumpa lagi nek! tahun depan lah..hihi

Monday, December 12, 2016

Sunday : 11 Dec oncall ....

Alhamdulillah.

Hari ni aku oncall.
Berdoa agar aku berjaya menjalani kerja dengan baik dan selamat.
Risau plak aku, sebab last week aku oncall 2 hari terus demam..

Hari ini hari OT full day..
Aku happi sebab big bos ada setelah sekian lama tak bersua.. hohoh..
Padahal seminggu lebih je..
haha... Dah 3 tahun aku kat sini, tapi aku rasa macam baru je bertemu bos aku.

Hari famili 4hb Nov lalu pun aku rasa macm dah lam berlalu, walhal baru je sebulan..
Ia hari yang aku rasa sangat best dalam 2016. Something yang aku rasa deep meaning...unexplainable.
Moment yang best.

Walaupun.. pada masa sama, ada insan just spit me out..enjoy her holiday with her frens.. hmmm..

Aku hanya nak berbual dengan bos pasal tangan kanan aku ... hmmm
Bos gelakkan aku plak sebab aku pakai splint.. hampeh tul.

Bos ingat aku light duty tak buat op,

Aku start bekerja day 15 post trauma, selepas off my cast..
ILN, plating.. k wire... nerve vessel repair?? semua dah buat....

Aku bagi tau bos that i started my jobs as usual.. ok lah.teruk.. Supination hanya 0-15degree je ni... ni pun agressive physio!

Aku akan terus berusaha dapat full ROM!
Aku tak akan give up!

Saturday, December 10, 2016

Dressing

hmmm mesti pelik... AKu selalu ambil dressing set ni kat ward... Staff nak guna...bukan jual pun.. .

hmmmm.. Benda ni yang buat aku lewat sampai ke tempat kerja 2 minggu ni.. haha..
Alhamdulillah, makin sembuh ..

hmmm.. Dah dekat sebulan ia berlalu.

Pengalaman kena Bius Penuh??

Perghhh....
Nanti aku cerita lah... dan apa berlaku selepas  operation..

Sadis..buat diri aku yang ambil risiko to be alone...
No regret..
I am survival! kah3... tapi manja giler lepas beberapa hari tu.. hahaha

Friday, December 9, 2016

Hujung minggu!

Alhamdulillah.. hujung minggu telah muncul lagi..

Target nak study satu topik... tapi target tak tercapai lagi.. adesh ,
Kerja pun dah kepenatan, balik je siap2 nak pergi masjid... pastu dinner.. dan terus lemau.. ngantuk..

Badan masih tak sekuat biasanya.. Masih demam sebab batuk dan selsema.
Tapi improving dah.

Rabu dan khamis lalu adalah hari OT.
Rabu tu, hari OT full... Kami round dulu...
Lepas round aku terus ke CAFE beli makanan sebab lapar..
Lepas beli aku ke bilik MO, aku letak makanan atas lantai carpet... dan terus baring tidur..
Kpala rasa berat.. lama aku tidur.. 12pm till 1pm.. perghh.. Maksudnya, tidur lagi penting dari makan.

Lepas settle lunch, aku ke OT. Tengok member buat op dengan bosses

Banyak gossip berlaku.. hmmmmm
As expected...

hmmm.. menanti besfren kami pulang dengan semangat.. hihih..
Janji aku pada beliau, aku akan pastikan MO semua dalam keadaan baik tiada masalah.

hmmm..
Aku join juga ILN femur..

esoknya khamis, aku join OT from 8am till 8pm..
NO claim!! Nothing even UPAH.... Ko tak dapat apa wei... Korang nak join x?
Ko dah power dah kes biasa je pun..

tapi yang incharge OT tu junior ko..
Aku JOIN kerana apa?
EVEN aku tak sure .. BADAN aku sendiri yang akan pergi ke OT melihat junior aku buat op... kalau rasa pelik, aku tegur... kalau tak sure, aku tolong...


Badan aku masih tak sedap lagi.... Selsema dan batuk masih ada tersisa.
Hari ni, memang aku ingat plan nak balik awal 3.30pm. Khamis.. Johor balik awal.

Tapi, nak tinggalkan junior buat kes bersendiri, adesh.... ada juga senior sikit dari mereka, tapi... aku risau kalau sangkut juga.

Actualli, kes LAST was INTERLOCKING NAIL of Femur.

Tangan kanan aku masih injured.. just 4 week post trauma..

Nak twist tangan tak boleh...
Hahaha... So, aku hanya boleh buat benda yang tak memerlukan kekuatan tangan kanan..

Serius... jauh beza kekuatan aku menggunakan tangan kiri...dengan bahu masih sprain lagi.

Jam 810pm, aku keluar OT... pakai brace tangan kanan..
Drive balik rumah.. dengan tangan aku sakit...

Pagi jumaat dengan hujan renyai ni.. masih sakit lagi..hahaha

plan nak g MAHA.. JOM!

Tuesday, December 6, 2016

Dec 4th till 6th Punye Citer


Alhamdulillah..

Sebenarnya ,aku balik Segamat 4th Dec tu .. pepagi buta.. 
Dressing aku je dekat 40 minit sebab buat sendiri dan struggle.. ahah
 So, aku gerak 6.30am.. sampai segamat 750am.. tapi melepak kat rumah sewa.. sampai hospital 8.07am.. hihihi.. Kantoi lewat.


Hari ini klinik..
Sempoi je.. Jam 1pm. settled semua kes..
tapi ada orang kata kami lembab????

big bos  "😎👍" ni je respon ... 

aku balas " aah,.slow ..sebab tangan cedera.. "
hmmm.. Xpaham aku... 1 jam je aku dengan member aku boleh tengok kes dekat 20 pesakit... diorang turun.. kes slow.. mana aku tau.. 

turun peak hour.. memang r.

Sebusy mana klinik..ada sorang Dr ni .. rilax je... " kuih2.. kuih.. banyak ni" tu je yang beliau cakap..
Disebabkan ketenangan beliau.. aku turut be cool dan behave. RESPECT.

Actualli... 
Hari ni juga, aku tercedera balik right wrist.. because 1 person yang ngok ngek.. main2 gurau.. so, spontaneous reflex aku menyebabkan tangan aku supinate.. IT's painful giler gaban!


Day 2 of work.. Dec 5th..
Hmmm Clinic Day and Semi-E op..

Aku tolong assist member aku buat kes..
tapi aku cakap.. something wrong happen .. NOF but not as u think.

nevermind... JUST DO IT!

member aku masukkan screw cantik dengan reduction yang cantik... tapi something happened.. 
aku d/w bos.. but he ordered something.. I did it well.. but.. they came and saw the xray and said.. " remove all of them.. "

we are so damn "krik3...krik3" 
... "OK bos.. we remove all of them"

Aku unscrub and blah!!! cewwah.. aku kluar oT sebab tak solat lagi..

So, diornag pun buat keje... 
hasilnya... STILL SAMA macam MO buat..
Ok.. Kami won!!

As i said! aku akan teruskan battle walaupun aku MO je.. Persaingan sihat!


Day 3..

Klinik Day... 
enjoy je...

Aku balik BP.. cari battery hanset member aku.. Alhamdulillah jumpa... boleh dia guna masa balik kelantan.

hmmm Minggu ni.. hambar.. hahaha bukan apa..
2 orang penting kat segamat tak ada.. Sorang bercuti... dan seorang lagi g meeting .. Tak best...
At least, ada mereka.. aku semangat! aura depa. hahaah..

Apapun berlaku.. tangan aku masih sangkut!!! Stresss.. 
op site still..... hmmmm...

Tuhanku.. Aku tiada apa untuk aku banggakan.. hanya kudrat yang ini aku pinjam dariMu.
Kau jagalah aku untuk berada dibawah naunganMU...
agar aku terus istiqamah menjaga saudaraku jua.

Saturday, December 3, 2016

MAHA 2016

Alhamdulillah..

Masih semangat aku.. masih bernyawa.
Jumaat 2 December 2016.
Adik aku geng trio aku.. ajak g MAHA.. layan je...Kami bertiga batuk2 dan demam sikit..

Jam 9am.. gerak.. 12pm sampai..
Best...tapi badan je tak berapa best
Bahu kiri sakit, tangan kanan sakit.. tekak sakit+batuk dan back muscle sakit2 sikit..
hmmm kaki je OK lagi .. Alhamdulillah.. Boleh jalan..


AKU,FORD and CAP.... Standard r... 


mesin ni, untuk suami yang bininya malas memasak atau jomblo happi yang suka masak banyak.... kot..
Kitarang naik bas dari satu stesen ke next and next.. Pedih tapak kaki wei kalaau berjalan kaki..
Ni tulang Dugong..
Dulu, kalau aku tak jadi Dr, aku jadi zoologist kot.. mengkaji haiwan2.. sebab aku ni kan introvert.. kawan ngan binatang je..
tapi bila aku jadi dr, betul..xramai kawan.. ramai NATE! hahaha gurau...
RESPECT ur fren.
Introvert vs extrovert ..nothing to be proud.. JUST be cool. and be yourself.. optimize ur ability and talent!
Ni dia map MAHA.. besau..
Adik aku...bag coklat..
ni aku xsetuju.... warnakan ayam..hmmm
trio
abang sado!


Kami pulang jam 4pm...
Alhamdulillah.. sampai rumah dekat 10pm..sebab melepak kedai makan..

Sempat  beli pokok :
-kundang (rm 45)
-Delima (rm 20)
-Sukun (rm20)
-Lemon (Rm 15)

harga yang aku rasa betullah tu.. pandai2 adjust lah .. aku ni.. malas nk tawar menawar... sebab aku tau.. diorang nak untuk juga...

Memang aku beli untuk aku jaga...

Aku selalu je monolog dalaman..

" JIKA UKHWAH tu terbina kukuh... sejauh mana dicampak.. setebal mana dinding menghalang.. sedalam mana terbenam.. kita tetap akan ada bersua. Ikhlas ukhwah kerana TUHAN tidak mampu dipisah oleh sesiapa melainkan DIA. Doa aku buatmu dan diriku moga kekal utuh berada pada paksi kebenaran TUHAN."

Photo : Imbasan


Ni hadiah relative kat aku kerana tolong assist TKR mak dia.. hoho.. diarang ingat aku umur 40 tahun... -_-'' adesh.... Aku OK je.. at least aku nampak machooo...
nov 24
Jomblo happi..


Feveret place!
Hidup mati aku... Ortho!
Aku nak jadi macam besfren aku kat segamat! kih3.. my big bos! superb!

Sekilas Perjalanan Minggu 1 Naik Kerja


Nov 28,
Aku naik kerja... OFF cast pagi ni.. Ingat nak jumpa bos kat klinik, tapi... aku jumpa kat ICU masa mereka round..

Tangan kanan kena rest for another 6 weeks... put on Themoplastic splint.

hmmmm... light duty kot!

Sebenarnya, hari ini akuy oncall OT, tapi aku minta member aku Khalis tolong back up.
hmmmm....

Tangan kanan aku masih sakit...tak boleh supinate.. nak tadah tangan tak boleh.. Tapi selesa lah sebab dah buka cast.

Nov 29.
Hari ini adalah kesinambungan oncall semalam..
Aku oncall bersama member aku tadi..

Biasalah, kalau aku oncall OT, kes memang melambak banyak dan complicated sikit cuma hari tu tak seteruk crush injury apa.. OK lah.. Boleh Survive.

Nov 30
Hari ini elektif OT.. ada 3 case.
Pagi ni.. aku dah start demam.. badan panas.. kepala pening.. Sebab tak cukup rest kot.
Tangan kanan masih sakit... bahu kiri sprain... dan post operative care lagi..adesh!!

Serius I was weaker in this few days.

pukul 4pm.. aku tidur kejap..sampai pukul 6.50pm.. asar aku dah nak habis.. Kepala pening lagi.. badan dah start shivering.. chills and rigor.
Ambil air sembahyang pastu lagi kuat menggigil..
Masa ni.. INSAF sangat...


Dah ambil panadol pun tak jalan.. Suara dan serak habis dan almost suara gone.
tapi malam ni.. dah janji nak lepak makan ikan patin ngan member..hahah
Buat2 muka sihat dan boleh jalan dengan dengan gagah.

Hmmmm... Lepas lepak.. balik rumah.. tak sempat nak basuh muka...mandi tak yah cakap.
Terbaring atas katil sampai ke pagi... panadol malam pun tak makan..
Sebab terlalu sejuk panas dan in pain..

fuhhh... xcukup rest kot.




Dec1.
Bangun pagi..demam dan kebah... Alhamdulillah..
Boleh mulakan round pagi dengan baik kot.. berpeluh2 masa round... walaupun tak panas.

lepas tu masuk OT join kes...

OK... apa je aku boleh buat.. assisting je..

Esok jumaat.. nak pergi MAHA... Serdang.Kena kuat!

Balik rumah dekat kul 7pm, terus balik BP.. sebab malam ni.. ada plan nak jumpa member..
Member sekolah.. member rapat juga..

hmmmm Tangan aku sakit.. pun boleh je buat kerja macam biasa... Ko? tangan tak sakit masih buat alasan... ??

hahaha gurau.
terima kasih member aku yang membantu tu.. DR Khalis. memang bagus membantu ketika aku tengah sakit...

Maybe ada yang assume aku malingering kot..
Sebab tu.. aku masih datang kerja.. buat kerja macam biasa..
repair nerve..vessels.. muscle.. tendon.. and whatsoever yang aku boleh buat...
demam ke x... aku tetap hadir..

i am strong man!!

pffff..... wanna be like him.. poyo spine surgeon.. kih2..

Sunday, November 27, 2016

Sembang Ahad..MC last Ortho..



Hari ni Day 13 Cast, Post Op day 11..

Right wrist.... Still in pain IF supinate or pronate! Risau.

Left Elbow wound ,well healed.. alhamdulillah..
Op Site..ada discharge sikit.. but.. OK kot.. Grrr.. Xjaga makan kot.. ahhaha Tak makan sayur sangat.. :P
Dah 2 minggu aku berehat...
Badan masih tak sesegar berehat tanpa sakit...
Semalam aku collapse'' tidur awal sampai ke pagi..pergh!!! Penat sangat.. sebab uruskan nenek aku Sakit.. Masuk Hospital .

hmmm.. Makan minum guna tangan KIRI.. kekok.. penat dengan bahu sprain.. adesh..
seksa juga.


Jumaat lalu, aku ke Klinik untuk STO.. No staff? Smua g course?? What?
hahaha lawak juga.. sebab 1st time tengok government klinik tutup kedai waktu office hour.

So, perjalanan aku jadi terbantut ke situ disebabkan cara kerja staff di situ. Serius  plik. Padahal.. aku staff hosp juga walaupun bukanb di situ. Appointment date given JUST 1 week ago??

Woi! pelik beb..

Sabar..

Aku minta adik aku ambil aku balik terus.. adesh..

Berjinba di perjalanan pulang.

Tu gambar yang dilihat..
tapi kesakitan masih ada je...

Siap orang cakap, ko xleh keje.. xpe, ada orang boleh tuliskan..
Malu aku aku ada member mentaliti macam ni. To be A Dr is not a clerk or lecturer.. or teacher .. Dr is about clinical skills and knowledge.
Aku pernah guna junior aku sebagai suara aku bila aku demam teruk dengan sakit tekak masa kerja dulu..
Suara tak ada dan badan sakit..kerja tetap kerja..

Kau??? Badan lenguh dah minta MC seminggu???? pe kes?

teruji dengan UJIAN ini ..diuji dengan memebr macam tu...
pergh! Mantap..

Friday, November 25, 2016

OKU yang SEMENTARA

Allahuakhbar!

Terseksa aku bila diCAST tangan kanan..

Dominant hand!

Aku tak boleh menulis, tak boleh makan , tak boleh nak buka pintu, tak boleh angkat barang.. tak boleh start kereta.. tak boleh itu ini..

Dah hari ke -11 ni... Menderita!

Makan guna tangan kiri, itu pun kena bersudu...
Dengan bahu pun terkehel! Serius lenguh bahu bila suap beberapa kali makanan..

Hmmm Yeah! Stress
memang stress weii...

Operation belum tentu dapat buat!

TCA ortho isnin ni, nak jumpa bos T terus... Harap beliau bagi plan terbaik.
Apapun plan, aku terima je.. Yeah! 28 hb ni aku ONCALL.. i Need money too..

hmmmmm....

Bila tengah sakit macamni, baru tahu nak bersyukur!

Thursday, November 24, 2016

Nov 16 : Branula pink

Alhamdulillah..

Nov 16 ni drama sikit.. pagi lagi aku dah bawa bag keluardari rumah... sambil diperhatikan oleh mak aku.

" nak pergi mana?"

aku jawab "hmm... g  ********** "...

"kursus ke?" mak aku tanya lagi.

"eh, x lah.." aku terus senyap je.
Adik aku diam je sambil drive kluar menuju ke highway... hmmm.. aku pun mesej memberitahu hal sebenar.

hahaha... Sebab orang yang aku selalu dapatkan nasihat ...berpesan, doa terbaik daripada ibu bapa.. Jadi,aku faham mesej beliau.

hmmm...

Ok, admit!

Tuala tak bawa... cawan dan mangkuk tak bawa...
Ish!!! Mana lah aku tau kena bawa semua ni... Hospital bagi aku adalah 1st class  nye... hahaa..tapi disebabkan ward aku ni xda first class,layan je..

aku mesej member aku... tolong carikan tuala dari ward dia. Alhamdulillah ada.

"Nak cucuk branula dan ambil darah terus boleh?" Sapa staff nurse muda.. Kalau tak dapat saya panggil senior.

" no worries, godek je sampai dapat.. vein saya besar" Aku bagi semangat.. walaupun dalam hati.."hoho... cuak giler!!!!"

Selalu cucuk orang tanpa belas kasihan... kali ini kena cucuk..

Sakit juga kena cucuk..pastu branula ni dia sit at junction vein..bifurcation... so,agak sakit sikit sebab urat yang bengkok diluruskan..

Kalau masuk ubat.. flow cantik tapi sakit sikit...

Paling sakit masa... dapat propofol!!! Mak ai!!! nak nagis.. tapi xsempat nagis.. ko dah 'out!"

lepas op, diorang nak bagi drug IV... masa tu aku menjerit.. :"wowowowo!! sakit!!" set new branula.. aku suggest kat cubital fossa area.. sebab besar dan senang dan xsakit!! hahaha" tempat feveret aku set line...

MO aku dulu paling menyampah kalau aku set kat situ.. hari ni.. specialist pun sama.(aku x cerita kat tempat aku keje sekarang).... ye lah, diorang kan geng mo aku dulu..

Katanya, worri masuk artery... worri susah nak bengkok elbow..

Aku??? logik!!

tapi, disebabkan aku dah ada branula kat hand!! dan aku rasa... branula kat HAND ni untuk pesakit yang mampu duduk diam..OK,., kalau x, sekejap je dah kong..


Macam aku ni...

Artery tu very deep...
lagipun set branula kat cubital area, vein besar.. masuk ubat tak sakit.. secure giler...
aku boleh tidur aman!!!

Ntahlah...


Branula kat tangan aku tu selalu sangkut kat laci bila aku nak ambil barang!!! arghhhhh!!!! sakit giler!!!

Pastu sangkut kat baju.. sangkut  kat pintu... pergh!!!

esok, lepas op, terus bengkak!

Now, day 8... Masih terasa bengkak vein aku tu lagi.... hahaha Alhamdulillah, tak melarat.
Aku escalate antibiotic aku ke AUgmentin since aku dapat URTI juga... hahaha

sebab aku tak larat nak makan banyak kali antibiotic.. HAhaha Orang Malas macam aku ni ..kena bijak tapi kerja settle.,.


Ni lah motto geng2 budak Harapan kepulauan Capri.. ahahah

Wednesday, November 23, 2016

Clamp Picking: Kepah yang menyorok!

Flashed back to  Famili day lagi..

Clamp Picking on Nov 5..at Kuala Sungai Rompin kot...Area Lanjut Resort tu ....masa sampai lebih kurang 5pm lebih... turun ke dalam sungai mencari "kepah".. menggunakan kaki atau tangan.. dasarnya pasir.

Semua tak ada pengalaman...
Tapi kita semua cabar diri masing2.. Dah dekat 15 minit...aku tak dapat sekor pun.. Jiran2 aku esp yang baju merah bertopi blue black..asyik dapat je dan asyik excited... aku? Psychooo giler..

"Not too deep..not too superficial".. tu petua orang yang dapt..
Try lagi..
Alhamdulillah dapat sekor.. Berjuang lagi...

Untuk next... still lama giler nak dapat..
Why? Stress juga.. nak give up pun ada...

"6.15pm..kita semua bertolak balik jeti" pesan abang bot nelayan tu..

Hmmmm.... "selagi tak dapat 10 ekor..aku tak akan naik kapal!!".
Jam dah 6pm... aku masih dapat 2 ekor je...
setelah dekat sejam berhempas mencari..

"Kalau dah jumpa sekor...jangan lari jauh... ada lagi beberapa disekitarnya.. perlahan2 cari"...pak cik nelayan bagi tip lagi.

Ok! Dapat dah sekor! 3rd... Aku menggodek pasir slowly dan jumpa next..and next ..and next... and till more than 10 kepah.. Alhamdulillah... Masa tu..semua dah berkerumun nak naik atas kapal...opsss bot nelayan.

Tapi...aku masih main dalam air berjuang mencari lagi.. Nampak simple je aktiviti ni... tapi.. aku hanya jadikan aktiviti ni sebagai LATIHAN "never give up in your life".

Berusaha keras..
Berusaha mencari peluang.
Dengar nasihat dan panduan dengan rendah diri.

Buang hasad.
Ikhlaskan hati.

Walaupun aku tak mampu mengalahkan jumlah kutipan jiran aku tu... tapi aku berjaya kalahkan diri aku yang mudah give up dan tak bersemangat!

Tapi yang paling best... MOMENT!
Ada rezeki.. i'll beat him! 



Alhamdulillah...

Terbaik!

Tuesday, November 22, 2016

Nov 22 :MC Day9

Nov 22
Alhamdulillah..

now, Day 8 on Below Elbow Cast. cukup buat aku OKU sebab susah nak buat kerja.. Nak menaip blog ni pun menderita sebab tersekat dengan cast sebelah kanan...

Day 5 :post op.. Op apa? Mana leh bagitau... hahaha...
This is pain after pain...hahaha

Ok.... hmmm secara keseluruhannya,, aku masih pening lagi rupanya.
Backpain pun masih ada sebab banyak baring sangat kot..
Left shoulder and elbow still in slightly pain.. esp kalau nak pakai baju  t shirt... Memang sangkut..sakit...

Apapun, aku bersyukur ,
ada member yang baik bertanya khabar dan menjaga aku sepanjang di SEGAMAT..
Tak sangka member aku betul2 jaga aku lepas op...sebab dia ni jenis liat nak ajak melepak sebab suka melepak kat rumah katanya... end up.. Siap ajak aku makan sebab dia tau aku tak ada kereta dan tak boleh nak gerak sangat post op. Hahah

Semalam... orang yang paling aku respect bertanya khabar,.. Terharu!
Ingatkan aku dah dilupakan..,.hahaha..
Sambil teringat beliau tetiba dapat mesej..kih3..
Actually, aku rindu dah nak kerja...

walaupun 1 week OFF/mc.. tapi aku baru sehari dua ni dapat nak berehat betul...
pain free sikit...

Bolehlah ulang kaji sikit/banyak2..naik keje..otak dah tepu dengan ilmu..hahahah

Plan apa hari ni?

Hmmm yang penting,jangan lupa g MASJid! Doakan mak bapak... doakan sahabat baik..doakan diri juga.....dan saudara seislam.

Sunday, November 20, 2016

Pain after pain

Alhamdulillah..

Masih bernyawa...
Nov 13
Ocbc cycling event: fall with right wrist injury..

Nov 14
BEPOP casting done..

Nov 15
Preop

Nov 16
Hmmm...drama day

Nov 17
Aku pun masuk OT!
GA...PERGHHH.
sevo..
Propofol

Branula?
S/c port?
Morphine?
T&s?

Perghhhhh

Nov 18
Going back home...

Nov 19
Dressing by ho
Dinner dgn member.

Nov 20
...mmber ajak..
Alhamdulillah.
Dalam buntu dengan xda kereta ni..
Badan OKu... right wrist kena cast dan left elbow abrasion(woooow!pedih giler.. tapi hari ni ok dah sikit)...

Now post op.. pergh!!!

Mantap!

Saturday, November 19, 2016

Hadiah untuk bos aku...

Alhamdulillah..

hadiah kat bos...Nov 3..
kami decide bagi jam tangan....

actualli aku dh tempah awal baju Scrub ni... aku tanya kawan2... nak hadiahkan apa.. semua xrespon.
hmmmm.. so.. 1 week or actualli beberapa hari lagi nak tarikh birthday.. baru diorg nak beli hadiah n bncang..haha
Aku bagi hadiah ni lewat...dan aku kena tegur dengan bos...kenapa hantar hadiah xmau face to face...kenapa letak depan pintu..
ayat cover ..Oncall bos.. ada kes
padahal...cuak dan xberani pun nak bagi face to face...segan.
level bapak2 ni...aku respect dan cuak...
idola para MO.
siapa aku yg kerdil ni...
tringat novel sehijau warna daun...



aku OK je..
aku hadiahkan photo kat bawah ni...

Sempoi aku hdiah puisi ni..
hihi..



dan aku akhiri hadiah dengan video dedikasi untuk bos.



serius...nampak mengampu siut..
hahaah.. member aku siap cakap.. kuat kipas ea?
Hahaa

aku.. pun tak tahu kenapa aku semangat nak bagi semua tu... tapi..serius aku cakap... aku banyak terhutang budi pada bos dan familinya juga.

bila big bos pakai baju aku bagi tu pada hari khamis lalu..... aku terharu dan segan..sebab bos sangat memghargai.

bila bos cakap  beliau tersentuh dengan video aku buat tu yg aku combine dengan video famili day...
aku xmampu nak cakap apa...sebb beliau inspirasi kami.
beruntung famili beliau. Beliau menjaga famili dengan penuh kesungguhan...
dan beruntung aku menemui manusia hebat yang humble.. gempak dan baik hati.
beliau adalah character yg aku idamkan untuk diri aku pada masa depan... haha

sempoi... gempak..alim dan penyayang..

Bos T power!

Tuesday, November 15, 2016

Wrist Aku Cedera!

Alhamdulillah..

jam 8.15zm..Nov 13. Feveret No..
Jatuh Basikal..Merida aku...laju juga masa tu,..25-30km/H...ni kelajuan beskal lah..hahah

Jatuh xsure mcmana..yg aku perasan..jatuh bahu kiri..maybe right wrist hit on bicycle handle...Tu yg..PERGH!!!!

Tak boleh gerak..sakit

Aku bangun dan teruskan perjuangan kononnya..NAsiblah..
Pakai tangan KIRI.




Beli paper...xbaca..Jadikan splint..
Minta junior aku buatkan..ahahah

pandai pun dia buat..Nasiblah pandai..xsia-sia jadi member aku.
hihi


Xray...done masa sampai SEGAMAT...Sampai je,aku menyelinap Radio dept..minta xray tangan...
nampak suspicious..
Aku tunjukkan pada bos Talib...hahaha mengadu kononnya..
Sebb ada benda lain yang aku kena selesaikan...so,terpaksa aku bagitau...

'letaklah Spint..TFCC tu'
Bos respon....Sempoi,.

Aku pun Ok..malam tu aku xletak pun sampai pagi..'
Morning passover..Khalis,member sekerja..present kes aku...
Khalis pun,banyak tolong malam tu..bawak makan dan  hantar balik....pagi2 ambil aku g keje..kah3..lemba giler bersiap pakai baju,....

Lepas present kes MPO..kes aku plak..haha
"Pakai Cast below Elbow" Bos Talib ubah plan.

Mulanya...aku ingat..bos..xdatang sebab esok ada meeting kat KL...
Alhamdulillah..bos ad...ahahah at least aku jumpa sebelum cuti panjang..

Bos tau,aku xcompliant...CAST is d best!
Bos junior suggest splint je..tapi..aku follow bapak HOD je lah..He knows me much better dan best person yang tahu sifat aku.

"klo splint..nanti ko buka g mndi lah..wudhuk...end up TFCC vxrecover well"... bos tegur..
"ko cast dan balik"

tapi...bos sempat jumpa aku before balik lagi..sembang....
hmmm...
sedih gak..xdapat buat op.
At least 2week..paling cepat..Tu pun belum tentu OK.'



percubaan menulis..
Ingat maksum ke jadi ortho MO.
jatuh ...cedera juga..



Hodoh........tu sign apa ntah..plik


Apapun..thanks pada yang sudi membantu...yang endorse ubat dan bagi MC...
thanks semua...

Malas cerita pasal orang-orang di tempat kerja..melainkan..aku anggap mereka close...hihi ok bye

OCBC Ride

alhamdulillah...

Hujung minggu lalu, Nov 12,aku bersama sahabat basikal aku bergerak ke KL.
Naik Ford Ranger sebb kena bawa extra basikal..mulanya nak naik Saga je, tapi xmuat kalau lebih 2basikal.

So, gerak agak lewat,pukul 6pm.
Jiran aku ada aqiqah petang tu,tapi aku tak dapat hadir sebab di Batu Pahat dan buat preparation.

Jam 10pm,sampai KL..tapi berlegar2 mencari parking Hotel Avenue J...hhampeh.. 5 kali pusing.

akhirnya check in..jam 12am...tdo...Perghh letih.

Kul 6am...kena bangun bersiap..
6.30am..gerak.
Pergh,dari atas hotel..semua dah berkumpul.ko baru nak mandi,.

6.30,aku siap setting basikal..masa tu dah start..
Rilax,ramai...kita siap..gerak,kita akan jadi gng basikal last..Ok je..pastu pecut lah..No hal.


Enjoy!
Bersyukur,aku ada mmber junior yang bagus..komited dengan plan dan janji.
Menghormati rakan dan sentiasa menyokong walaupun aku tau dia ni budak sempoi yang nampak nak rilax..tapi dia ada perasaan dan hati...Faham kalau orang perlukan bantuan..

42KM
3x round...mengelilingi bandar Dataran Merdeka...KLCC...perghh..best

Masa 3rd round...may be anotther 10km..aku fall down...on the flat road..no barrier..suddenly fall due to slip tyre on the double hump..small je pun.
Dah nasib...Abrasion left elbow and TFCC Injury right Wrist
Pain..? xpaayah citer..

Aku teruskan dengan left handed riding...another 10km kot..
Sempoi..sempat bergambar..then,baru splint guna paper...

Ok..
1st aku fikirkan..macamna nak drive balik? Mmber ada...pastu boleh ke aku drive on the next few days..adesh..

2nd.. Macamana nak oncall kalau tangan sakit...duit xda....hmmmm klo xoncall

3rd...Hmmmm..nak bagitau boss macamana ni? Mesti bos .."hmmmm.." hahah
Mak ayah aku pun kena bagitau..tapi mereka OK je kot...xkisah sangat..

4th... Ok..aku xdapat JOIN Operation lagi!!!

Bila aku renung...aku nak menangis sebb no 4... Aku punya IMPIAN....
terpaksa berehat..
hmmm mungkin selaama ni asyik ganggu operation orang lain kot...

hahaha..sedih sampai ke hari ini....

tngan kanan cover baik punyeee.... left elbow dh balut...






hihi
harap... member ni terus kekal ukhwah selamanya....

budak lego.. xleh kco..
hhihi
klcc.. before trauma...
Aku snap gambar sambil cycling...tak jatuh..tapi aku jatuh bila..aku berpaut pada basikal dengan erat...
Seronok dapat ford ranger aku ...hahaha

Saturday, November 12, 2016

VIDEO : Famili day Ortho 2016

Alhamdulillah!!!!

Siap juga . berhari aku tunggu masa lapang... akhirnya.. seharian suntuk.. terpaksa menggunakan laptop berbanding komputer yang selalu jammed je.. Stress plak aku..

Pernah dah siap presentation, part 1 till part 5, tapi semua tak boleh convert video sebab software berbayar... tu lah padahnya bila terlalu yakin dan tak check!!! hahaha

Silalah lawat : Team Talib 2016 Famili Day

* Kalau guna hanset, mungkin akan sangkut bila guna channel YOU TUBE... aku xsure nak buat setting macamana, tapi change to DEKSTOP view or open using Window Internet biasa.. Copy and paste kat Web address tu.. Jangan guna You tube.. Unless guna Komputer/Laptop.

Maaf.. serius aku tak mahir ..

Hihi...  Video ni, tanda terima kasih aku terhadap kepimpinan bos aku. Sebab ini je yang mampu aku buat.. aku ni.. katak bawah tempurung.. keluar dari tempurung, pergi ke tempurung lain.. sama je.. Kalau cakap, bosan dengan aku .. tak berkembang macam kayu tunggul.. Static and functionless.. hihih.. Kalau bos tau aku kutuk2 macam ni.. mesti kena tegur " tak payah nak merendah diri sangat!" ayat selalu kena marah..

Friday, November 11, 2016

Moment Famili Day Nov 4-6 2016




Alhamdulillah...
Wassap mesej....
Aku : Bos, apa harapan bos untuk famili day Tahun 2016 ni?
(dengan harapan... kalau bos tak mentioned nama aku, aku boleh arrange oncall masa tu... since, aku belum kawin dan famili aku pun tak macam nak join.)

Bos: Saya harap semua staff orthoKKM dapat join sama... esp you. Tak pernah join.

hmmmm.... Terharu sebenarnya bila bos ajak aku sekali join. Dari dulu, bos target aku untuk join famili day. Bos tau aku suka lari dari realiti hidup bermasyarakat.. suka menyendiri.
Sebab tu ,bos jadi bos aku... Sebab HEBAT! mampu mengenali aku tanpa bercakap banyak.

Famili day lalu aku akan cerita kronology nanti...

cuma suka aku nak simpan moment-moment yang aku sangat hargai ketika famili day!

Aku bertiga! Aku dan kembar aku juga isterinya..
Kami sampai ke segamat dalam pukul 9.30am.
Sempat pecut join konvoi yang berkumpul di TAMAN YAYASAN, Petrol Station,

Masa sampai,kami kenderaan terakhir. Naik Ford Ranger!!  meriah!
ON TIME!
serius.. aku rasa ia sungguh TAKDIR yang Hebat!
AKu bertemu bos dan familinya di situ.. dan sempat tunjukkan kereta baru aku. hihi..

Sampai di Leban Condong... Kami berhenti makan.
" Fadzli... bos ajak makan sekali.. meja sama" Wassap dari bos Suhana.
Perghh... Ok, aku pun ambil makanan berlauk ala-ala makan bujang dan duduk semeja..
" o'oooo... mana makanan bos semua? hmmm hampeh.. bos order lauk hidang!!!!" Aku bermonolog sendiri..

Bos kan famili punye person. OK. Duduk senyap dan tunggu bos punya makanan terhidang.
Isteri bos tegur bos, untuk suruh kami makan dulu..
" ala.. ustad memang macam tu... dia nak tunggu makan sekali kot" Bos Talib membebel sikit..  (Bos panggil aku ustad, ntah kenapa panggilan tu lekat sampai ke hari ini...  dan aku paling takut bila bos panggil aku dengan nama... sebab aku tau bos tengah MARAH aku!)

Rasanya kot perbualan mereka. aku pun dengar tak dengar sangat.... sebab tengah segan.

So, kami menunggu bos untuk sama-sama makan. Itu prinsip aku. Aku pun macam bos...sama2 susah senang.


Sampai di challet... Lanjut Beach Resort!
Challet aku paling jauh dan tersorok.. Itu permintaan aku.. ahahah mulanya nak diletakkan di Villa.. tapi aku refuse.. sebab nak privacy.. hahaha

"bos,saya punya challet.. jauh sekali.. hihi.. saja pilih sana sebab nak aman dan tenteram sikit." Aku memberitahu bos aku masa aktiviti petang itu selesai.

Malam pula ada dinner...
Hujan mencurah. Bos aku sembang dalam wassap.. " siapa ada payung... boleh ambil saya x? Boleh saya bagi payung emas nanti" Macam tu kot dialog nye..

Aku respon " Perghhhh!!!!" tu je sebab aku tak ada payung dan hujan makin lebat sangat ..Cuma ada jaket kalis air je... Semua orang menanti aku untuk respon, aku akan ambil bos aku dengan payung...ahaha
Tapi.. dalam masa sama.. ramai juga ingin ambil bos dengan payung masing2.. haha

Aku ,kembar dan isterinya.. hahaha.. krik3 dalam challet... buntu.
tiba-tiba ada call, " dr fadzli kat challet mana? saya ada payung.. Bos Talib pun ada"
perghh.. Ini gempak..
Bos datang bersama en asyrani membawa payung.. Dah lah challet paling jauh dan hujan lebat. Bos datang bawa payung untuk kami.. Aku terharu .
Dah macam bestfren bos aku ni... selamba je.. Tiada pangkat darjat dihiraukan lagi.
" nah, ambil payung saya yang lebih besar ni.. Ko ngan wife guna." Bos aku beri payung besar yang digunakan kepada adik kembar aku dengan wife dia.  Kami segan dan hmmm.. terharu.

Kami berjalan menyusuri ke dewan makan..
Terima kasih pada pemilik payung juga.


Hari kedua : Sukaneka Pantai Nov 5




Akhirnya dapat satu group dengan budak Iban  ni..

Sukaneka...
Ok... ni gambar terakam.. masa  ni dah kali kedua.. bos aku kenakan aku...masa game sukaneka ni..
1st, bos sepak kelapa yang aku bawa jauh plak tu. Habis kena repeat lagi. Nasib aku boleh pecut..hahaha tapi masa tu, aku terpukul kaki bos. Adesh!!!

2nd, bos tahan kami yang tengah berlari .. sikit je lagi.. end up.. kami peluk bos drag bos ke garisan penamat.. Punyalah seronok bos kenakan kami...


Macam bapak ngan anak.. tapi anak dia lagi besar giler...
Impaknya.. mereka jatuh masa nak habiska round..
Masa tu lah aku kenakan bos aku .. bos terjatuh.. so, aku terkam bos... xbagi bergerak.. tapi aku kena tarik dengan Khalis tu.. yang baju merah.. kaki akupun kena tarik... ahahah..
Kelakar siut! Ntah.. berani plak aku buat macam tu. Kat hospital..punyalah pemalu....





Petang Nov 5, Clamp Picking...
Mencari kepah di Sungai Rompin.

Alhamdulillah.. dapat duduk sekali dengan bos.. memang tak dirancang!! Serius.. aku pun tak tahu apa yang berlaku.. pusing2 macamana.. aku akan bertembung balik dengan bos. Isteri bos.. " duduk lah situ" sambil tunjuk ruang kosong sebelah bos.
Hahah.. aku segan siut! Hmmmm... mata-mata memandang aku je.. sebab nampak close sangat dengan bos..

Dinner lepas clamp picking... Bos menunggu sampai semua habis makan..
Balik ke challet.. kereta member langgar lembu.. Ok .. lembu mati, ICB kot..


.. ni keje aku...  Big bos siap 'kutuk' aku "ustad ...tiap2 kali gambar... mesti nak bergambar dengan bos sekali..  Tu lagi mahal gambar......"

searching for KEPAH.. seronok .. mencari nate tu.. 



Alhamdulillah....

Sebenarnya.... Hari lahir bos Nov 3, aku dah belikan hadiah 2 minggu lalu.. hihi.. tapi post tak sampai.. sehingg 1 jam kami bergerka ke lanjut.. Mak aku mesej, post laju dah sampai barangnya... adesh!! Masatu.. hihihi.. Gelak je.

Alhamdulillah... bos terima pemberian aku walaupun terlewat!



Entry aku banyak berkisar tentang bos aku pula saat ni.. sampailah aku bosan nak tulis..
Biar bosan menulis.. tapi bukan terhenti mendoakan kesejahteraan insan mulia ini yang menjadi pencetus kemajuan hidup aku!

Nov 9, Elective OT + Grand 'walk around'


Alhamdulillah.. masih mampu berdiri lagi.. bernafas menghela nafas..

2 hari oncall, kes terlalu banyak untuk bertahan... adesh.. agak letih kerana banyak kes tapi bertambah letih bila terpaksa melayan assistant junior yang tak mahir banyak benda. Bukanlah aku nak demamnd.. cuma junior tersebut dan kerja setahun.... hancur expectation... hmmm...

tapi apakan daya.. oncall aku 2 hari lalu membuatkan aku sangat exhausted... dan stress.
Hari ini pula incharge elective OT..

Kes simple je.. big bos pun tak masuk.. meeting socso katanya...

hmmm... Hari ni kes simple, tapi aku macam tak pernah nak buat je... entah. Stress kot... aku blah gitu je...

thing that made me happy ... big bos sudi naik kete aku buat pertama kali... hmmm
kali pertama naik kereta aku berbanding kereta member kawan2 aku.. hihi.. sebab aku selalu sorok diri.


Friday, November 4, 2016

3November 2016 : Incharged OT

Alhamdulillah...

sempurna habis minggu ini dengan tugasan Oncall berterusan... maklumlah nak bercuti jauh dan lama pertengahan bulan ini.

2hb November, aku oncall... pergh!!! Badan tak tahu kenapa terlalu penat.. terlalu baran.
Sebab bekerja dengan orang yang tak ada chemistry. Agaklah... bosan.

Nak buat macamana.. cuba nak terima keadaan, tapi.. junior yang masuk tu pun dah lama bekerja, tapi cara kerja macam tagging.


1st November... Aku ada kes pesakit Open Fracture Left Tibia Grade IIIa, perghh.. badan muat2 katil ICU, tak payah tukar bed, tolak katil ICU into OT room. Buat atas tu. Cuak juga, sebab takut tercucuk ripple mattress just underneath patient...

Alhamdulillah, sempurna sudah tugasan.


3November...
Hari ini birthday big bos aku. Idola ramai orang di hospital.. terlalu ramai yang mengagumi beliau.
hahaha... Bila birthday ini, ramai sangat aku lihat mengagumi beliau. Pergh!! hebat! aku ada bos macam ni.

Tengahari tu, bos tunjuk anaknya post video klip wish birthday.. walaupun jauh, tapi mereka tetap di hati. best birthday present!

Nilai bukan dari harga..moment dan sincerity.


Well... Wish birthday bos as usual... gambar .

Berbalik pada cerita OT,
kadang2 aku happi, cuma hari ini, aku sedikit terkesan dengan diri aku sendiri.. reflection dan self thinking...

hmmm sudah 3 tahun.. rajin masuk OT tak payah nak cakap...
tapi progress slow... banyak tak tahu..
semua tak tahu...itu tak tahu ini tak tahu..
membosankan..
hmmm... macam kayu orang kata...

agreed!

Yeah!.. ia buat aku down.

"Sahabat ...

Bukan berdefinisi... membiarkan sahabat lainnya tidak mengecapi kelebihan darinya....
Bukan sahabat..jika berdiam tidak menghulur kudrat yang melimpah.....
Bukan sahabat juga... berpaling sesudah memiliki "puzzle" kelemahan yang tidak mampu dilengkapi.
Biar sedikit yang ada..ia terus memberi makna...
Siapa kita..melukut..sekalipun.
SesungguhNya, Dia yang Maha memberi"



pada SAHABAT atau sesiapa yang aku sangat respect! it is belong to you.

Saturday, October 29, 2016

Minggu ke 4 Oct 2016

Alhamdulillah..

Minggu agak busy sikit kerana ada kursus Orthopaedik 24 and 25 hb October 2016.
Minggu yang sanagt mencabar.. AKu kena present dan aku oncall.
Ada makhluk yang  sengaja mencari pasal dengan aku secara halus.. tanpa orang lain sedar... tapi Tuhan maha mengetahui setiap sesuatu.. Jika dia ada kuasa.. Tuhan Maha bekuasa.. Aku ada Dia.


hmm ALhamdulillah.. sempat juga menghabiskan presnetation di saat last minit..
Aku mengadu sikit kat besfren aku.. hihihih.. "saya sahut cabaran!" walaupun aku sendiri tak yakin... aku mampu present.. sebab aku ni MO je... sama level atau lagi bodo.. ahaha

Ahamdulillah.. bila ada kursus macam ni.. aku study more.. mood study melonjak2...
boleh plak habiskan satu chapter dalam masa satu hari.. punya gelabah...


Intramedullary nailing! Itu tajuknya....




Spine : Pedicle screw
Aku ngan bos Talib.. walaupun tak ada dalam jadual latest.. aku dengan selamba jaga station dengan bos Talib.. SELAMBA beb! hahah.... Volunteer.
Nasib lah... dah korang tak nak.. aku je lah jaga.. kes big bos ...spine berjam2.. sanggupkah korang stay lama2? Boleh... pastu collapse!!! Serius... ingat nak assist kes bos ni senang ke?
Pakai baju i/i yang berat... 4kg kot...rasanya... hmmmm untuk 3-4 jam je..

Disebabkan nak tolong bos dan belajar.. aku kuatkan azam dan bergym di rumah.. ahahah.. demi membina stamina dan kekuatan..

Tu dia.. bos  dan rakan2...
Bis bos sakit mulut kat geraham hujung ..ada ulcer.. so, 3 and 4th round.. bos bagi chance kat aku..
perghH!!! bos memnag nguji minda aku... punyalah aku fokus nak belajar... tetiba... bos hilangkan diri..
tapi sempat mengabsorb ilmu bos. boleh lah share ilmu dengan rakan2....

hmmmmm... tak dapat masuk kes ni.. jadi scrub nurse je.. keciwa!! ahahah

Setiap masa... di sini.. aku akan hargai kewujudan orang yang banyak berjasa...
Walaupun level beliau adalah consultant.. tapi akhlaknya mcam kawan baik yang matang dan sangat memahami..


Hmmm dan aku tak faham.... mengapa member perempuan yang aku kenal boleh kutuk aku sebab terlalu memuja bos katanya...

Dalam hidup... kawan yang baik itu sukar dicari... dia ada dan tetap ada.
Menghargainya suatu yang indah jika kita berjaya lakukan.. jadi mengapa TIDAK untuk sahabat dan kenalan yang baik??

Sampai diungkit segala kebaikan kita lakukan kerana dianggap tak jujur..

hmmmm... kita dicipta tidak sama.. tapi mengapa mahu mempertikai perbezaan yang tidak mencacat kesempurnaan...

Friday, October 28, 2016

Karipap dan Hemiathroplasty Hip...

Alhamdulillah...

Semalam... Khamis, 27Hb Nov 2016..
Aku cuba nak join OT bos feveret semua orang.. hahah 1st case TKR...

tapi aku as minor person je sebb aku pengganti MO incharge je.. tak boleh lelebih,
cuma ada kes best.. Thompson Hemiathroplasty...

Patient yang aku prepare untuk OT day khamis ni sebb aku nak buat..
hmmm.... apakan daya.. bukan rezki aku.

hahaha.. Serius, kecewa mesti terasa.. ahahah
sebab aku menunggu saat tu kot..

hmmmmm... Allah mengetahui segalanya.

Tapi, tak dapat buat pun tak kisah.. sebb aku dapat belikan KARIPAP kat bos aku.. ahah
Ni lawak.. sebab punyalah jauh beza karipap dan thompson hip..

tak pa.. sebab kena cabar, aku sanggup buat!


Apapun... He  is my feveret person here! 3 perkara yang buat aku happi di Segamat!
gusi bongsu plak mencengkam mulut dengan ulcer.. kasihan bos menahan sakit dekat seminggu...
aku nak tolong pun xmampu.. cuma mampu doakan sahaja...

PAIN is painful...
terutamanya jika ia bertahan sampai puluhan tahun... hmmmm..

Saturday, October 22, 2016

Hujung minggu 3rd Oktober.

Khamis : 20 Oktober 2016

Alhamdulillah... Khamis ni, sekali lagi aku sailang OT elektive kawan aku sebab dia post Call, dan perlu passover.. apa lagi... aku terus menawarkan diri untuk ambil alih 1st case pagi khamis ni...
Aku tak oncall langsung minggu ni. Maka, aku free .. Jadi, aku hanya nak join OT kes elektif... Ntah, aku rasa seronok masuk OT buat kes,esp kalau ada big bos..hihi 
Alang2 malas round, aku terus ke OT.. ahah tipulah aku malas round.. aku akan buat round malam2 tengok kes biasanya... Giler malas, nanti aku jadi bodo tak tau kes..
kata nak jadi Great Ortho Surgeon.. Spine Surgeon nak kalahkan Mr T.. keh3.. ada hati.. hahah
yeah, aku stay sampai hampir kes habis. AKu buat DHS in 30 minit seperti cabaran yang diberi pada kami! Alhamdulillah. AKu bersyukur... hasil tunjuk ajar big bos, kami sudah pandai berdikari dengan cekap.. walaupun aku musnahkan harapan mentor aku last 2 week...hmmm.. yeah... rasa down aku tu maish ada...sampai hari ni, kalau nak ingatkan memori hari tu, aku rasa perghh.. hmmm.. nak benti keje je...hahah

Pagi2 lagi, aku dan rakan MO bersiap .., prepare kes untuk big bos buat...
yeah, nasiblah kami cepat dan tangkas, HO +2 Mo + 1 specialist + big bos... berjaya masuk.. Actually, ada juga yang nak menyelit.. tapi big bos tak bagi..
hihihi.. Nakal siut aku.. gelakkan orang tu...
Hmmm... xleh siut jadi 'baik'... nanti mengantuk, suka je sakat orang sampai orang nagis.. hihi

Sampai jam 5pm.. adesh.. ada 1 kes lagi...
Thompson Hip... Aku nak buat.. aku toleh kanan kiri..atas bawah.. Big bos dah blah..
hmmmm.. xpayah lah nak mimpi.. Tak akan ada harapan nak buat kes tu under his supervision. Big bos harapan aku nak buat kes tu.... tapi dah tak ada...
senyap je lah..
Aku terus balik BP je, sebab pukul 7.30pm, kena gerak ke Muar untuk belanja ayah aku makan hari lahir beliau.
Naik Kete baru wei!!!

Tapi aku tak pandai drive...

Petang tu juga..ada panggilan telefon dari Hospital Melacca... Staff nurse tolong jawab... nasib tak clear... hahaha kalau tak... hmmmm
Aku tau harapan mereka..... aku tau apa yang mereka nak tanya pada aku.. serius, aku tak mampu untuk dengar soalan tu dan aku hanya silent... Serius, nak tulis ayat ni pun berat aku menaip sebab aku tahu harapan mereka dan aku belum mampu tunaikan lagi at this moment.. hmmmm





Jumaat : 21 Oktober 2016



Ni member sekolah aku.. setia sedia selamanya.. ahhaah
Lepak makan kat Warong Pokok besar Tongkang Pecah.. Murtabak Cheese.. Rm 10 sekeping..
mahal Gak!
Layan je.. Aku rindu member aku tu.. lama tak jumpa.. Capik.. dia member yang aku suka sakat dan dia selalu ada dalam hidup aku tanpa aku minta dia hadir.. dalam kenduri rumah aku... pun.. dia datang je.. buat macam rumah dia..
hahah.. Ntah.. orang baik macam dia... xboleh aku sakitkan hati lagi kot..
Tak puas2 aku ni buat orang marah ke? Ntah...

P lah print gambo ni kalau nak rasa sedap ke tak...hihih


hmmmm bajet je...

Ni request Ketam Klate... masa telur asin.. Perghh!! sedap ++++ rugi sape nak merasainya...
Alhamdulillah. Aku request untuk menu ni sebab pak cik aku dari Klate bawa seafood banyak dalam kotak ikan..


Sabtu : 22 Oktober 2016

Lepaking kat Minyak Beku Batu Pahat.. dengan pak cik and mak cik.
Muka ustad sangat... 

Ni lah kete hutang tu... hampeh.. AKu bawa ni macam bawa bus sekolah..
hmmm
Mula2 dapat kunci.. macamana nak buka kunci??? ahah kelako.

Button on radio mana ea?
Button side mirror kat mana?
hmmm Minyak penuh ke ?
hmmm.... arghh!! stress nye...


ni bukan kembar aku..
ni gambo kete aku tengah dicuci .. alhamdulillah..

Semoga kehadiran ini bakal memeriahkan kehidupan kami dengan memori lebih indah..

Thanks Allah......