Monday, March 30, 2015

Terusksn wahai Si Pelupa

Hmmmmm......

Impian....
Harapan....

Banyak yg tersimpan....
Let them go.

Blog ini.... tujuannya dan fungsinya.
Banyak ia menyumbang.
Blog picisan dri penulis picisan.
Teringin menulis walau tiada bakat.
Meneruskan istiqamah walau hati penuh dengan kekosongan asanya.

Berlagak pahlawan dalam dunia yang tidak perlu berperang.
Berani bila di depan penakut.
Hilang di sedikit ujian....

Blog oh blog...
Andai tiada permulaan... di mana aku titipkan segala memori untuk sang pelupa sepertiku.

Sunday, March 29, 2015

Kehidupan...

Lama aku tak menulis blog gara2 aku xda internet di rumah sewa segamat.

Tapi... teknologi hari ini..  boleh update blog by hanset..  easier.

Kebetulan...

Ntahlah... tak kan banyak kebetulan...
Maafkan aku Wahai Tuhan..
Jika aku mengharap pada suatu yang keterlaluan.
Mengharap pada impian bertalu talu untuk kepentingan diri sendiri.

Bukankah Engkau menjanji , tiada yang terbaik buat saudara yang berjalan jauh menemui saudaranya kerana ikhlas hati melainkan rahmatMu...

Bukankah kau menjanji...indah doa daripada Sang pendoa saudara yang ikhlas mendoakannya ..

Jikalah...aku..
Mendoakan yang terbaik buat mereka.
Daripada insan yang tidak sealim mana..
Yang selalu menyakitkan..

Adakah Engkau menerima rayuan hati yang penuh hitam dosa2 terhadapMu.

Tiada harapan daripadaku buat sahabatku..buat saudaraku...melainkan mereka bahagia di bawah rahmatMu.

Kursus Basic Trauma bermula...

Alhamdulillah....

Tahun ini dapat join lagi.. kali...ke..Dua!!

Haha.. bos tak perasan kot. Hik3..
Nak polish ilmu dan tambah ilmu.

Hmmmm
Yuran rm300 at Swiss Garden Hotel.
Ok lah... hotel 200$per nite.

Mungkin orang excited... sebab hotel.
Tapi aku  ok lah..
Lupakan toto dan kioas ceiling..hihi

Best lagi lepak segamat... dapat jumpa junior2 ho.
Rakan seperjuangan.
Member sementara...

Dunia.
Pertemuan dan perpisahan.
Persahabatan dan permusuhan.
Maaf dan dendam.

Hmmmm....
Membuat junior lebih matang dan effective bekerja adalah tggungjawabku.
Biarpun jasa yg sedikit dilupakan sekalipun... usaha aku ada atau tiada impaknya... biarkanlah..

Aku buat yang termampu.

Saturday, March 28, 2015

Motor lagi... 125zr

Alhamdulillah...

Tanggal 21.march.2015.. aku beli lagi motor kapcai.

Kenapa 125zr???

Dh lama ngidam...
Motor ni machoo..
Best.. sedap bawak..

Tapi bau minyak 2T.hihi...

1st kedai aku tanya:

Aku mesej dia : aku mau tau harga motor.. sebab aku ingt nk angkat satu ?

Orang kedai jawab: mari dtg kedai.. ada promosi..

Aku xrespon... bio je.. dah 3 minggu .. dia x interested to get new custumer. Ok.

Cara jawab pun..nk xnk.
Aku xkisah...

Let it go.

2nd kedai:

"Ni harga berapa? Kalau cash berapa? Ansuran?"

Tauke pun cerita A-Z
.. tapi dia tambah " ..... kita pun sda 125z 2nd hand"

"What???"..

Aku tanya motor baru.. dia promote 2nd hand.

Aku bio je ... mlas layn.

3rd kedai at batu pahat.

Adik aku yg suggest.
Dia ni bgus..
Siap jnji untuk bg motor yg aku nk klo ada.
Mudah urusan.

21.march 2015 beli... 25 hb dapat.. ok.

Semoga selamat.

Friday, March 27, 2015

Serban Yang Aku Lupakan

Aku baru je beli 125zr.

Alasan pembelian:
-ingin bawa ke masjid sebab mudah dan kurangkan beban kereta.

Motor nampak best boleh merempit dan dapat menikmati alam..fresh air...

Boleh mencapub..hihi

Terpandang aku pada serban tu...tiba2 teringat cita2 aku ingin menjadi USTAZ.

Terkubur ia atas masalah dan hikmahnya.

Redha.

La ni dah jauh menyimpang ke dunia perubatan.. tapi masih boleh belajar seperti ustaz jua...cuma......

Semoga aku berpegang teguh pada taliMu.

Biar aku dicemuh...dihina.. tapi bukan kau yang murkai aku.
Ampuni dosa-dosa hambaMu ini...yg lemah dan sentiasa mengharap...

Ya Rahman....

Thursday, March 26, 2015

Karya: Tangan....

Alhamdulillah..

Berjaya melakar.

Stresss... ke mata pena aku pergi melakar... sambil memahami keAgungan ilahi menerusi ujian -ujiannya.

Hampir 2 jam lebih aku melukis...
Walaupun kerja tak siap lagi. Chill.

Gambar gambar yang dah lapok... tapi aku nsk juga post di blog aku.

Bangga sikit.

Wednesday, March 25, 2015

Bengkel wound and dressing management 25.3.2015

Alhamdulillah...

Walaupun pada awalnya... doa.
Hanya diam menanti masa. Kali ketiga. Ia tetap berlaku.

Pengalaman mematangkan profesionaliti.

Alhamdulillah. Aku memiliki rakan sekerja junior yang bagus..teamwork.
Mungkinkah sebab junior....

Kalau dan lama... entah aku akan berdepan depan lawan pula.
Wallahua'lam..

Just berikan yg terbaik.
Amanah Tuhan ... menyuruh aku menjaga mereka sebaik mungkin.

Walaupun sakit belakang menaip nota dan berhempas untuk mereka. Chill je..
To teach them..sama juga menambah ilmu aku jua.
.maafkan aku atas kekasaran..kelemahan.

Hanya padaMu... aku memohon pertolongan.

Monday, March 23, 2015

Photo : Ikhlas



 Dalam hidup... tak semua yang kita mahu akan tercapai.

Tak semua yang kita mahu temui kan temui..
Apa yang penting, hargai sesuatu yang ada selagi ianya memberi baik.


Teruskan perjuangan!

Photographer separuh masa.

21 hb march....2015.

Member minta tolong ambilkan gambar.
Serius letih.

Sebabnya.........
Physically exhausted.

Akubdan bff aku shoot apa yg kami tau je r. Tetiba je jadi photographer...

Buatlah yg terbaik.
Kami tak guna kamera mahal pun..cuma yg ada mengilhamkan kehebatan.

Sunday, March 15, 2015

Kisah buku sekolah rendah

Alhamdulillah.

Early march.. my new colleague arrived with full of hope and scares...

Tahukah mereka... dunia HO itu susah.
Dunia yang menentukan siapa MO dia akan jadi.

Hari pertama kehadiran mereka... aku xsempat jumpa kerana mereka dah balik.

Hari kedua tagging baru aku  jumpa.
Dalam banyak2 ho.. ada sorang ho memegang buku nota sekolah rendah.

Adeshh..

"Boleh plak budak ni buat lawak."

Hmmmm.. buku sekolah... rendah. Banyak peristiwa yang aku pasti tidak mahu aku kembali pada ketika itu.

Dunia yang penuh ketidakadilan manusia.

Biarkanlah..

Aku sudah berada di sini.
Alhamdulillah...

Semoga aku mampu memikul amanah menjaga  new HOs  dengan sebaiknya. InshaAllah....

Jadikanlah mereka doktor yg selamat dan cekap. AMIIIN...

Saturday, March 14, 2015

Joran... bila nk pncing ni?

Lama dah bli...

Teringin nk belajar memancing... tapi bila?

Nk latih diri bersabar... bertahun memancing sukar mendapat ikan.. kali ini aku serius untuk memancing...

Friday, March 13, 2015

Segamat

Alhamdulillah..


Banyak Cabaran dan dugaan....

Apapun March.. hari kami mendapat Houseman baru..
terbaik...

Mereka Fresh.. aku pula Mo yang kena tolong guide mereka.
hmmmmmm...

Dunia kerja adalah perkara yang semestinya dilarang untuk dicatat di sini melainkan yang indah belaka.
Manusia segera mencari alasan untuk menjatuhkan dan merosakkan masa depan orang lain.

Entah lah.....
Apapun, doktor baru yang muda2 dan baru seminggu lebih bekerja adalah fokus tumpuan aku untuk aku,
Mereka.... adalah sebahagian tanggungjawab aku tak kira siapa mereka.

Semoga kalian menjadi doktor yang cekap,selamat ,effective dan baik.