Friday, November 14, 2014

MA yg Baik hati

Pernah suatu ketika dahulu, beberapa bulan lalu.. sept? Oct? hihi Xingat lah..
aku oncall dewan Bedah… 2nd Call.
Buat pembedahan kes emergency… contohnya, tulang patah bersama luka yang tercemar, kena potong dengan parang…

Suatu hari,
banyak kes emergency.. aku rasa, hari itu hanya kes Orthopaedic je.
Sehingga lewat malam, last case:
kes ke 8 agaknya….

Start kul 2am..
Tiada pembantu.
Kes : Kena potoh dengan kaca sehingga terpotong tendon.

Seorang Medical Assistant yang senior juga dekat 10 tahun kerja menyapa:
“ Bos, sorang ke malam ni? Taka da doctor pelatih tolong ke?”

“ Aah, sorang je lah.. xpe, buat je. Just Do IT!”

MA ni jaga mesin anaesthesia/bius,rekod blood pressure..dan lain-lain.
Cuma malam tu, ada staff lebih.
Biasanya juga, ada doctor pelatih (HO) yang tolong kes emergency jika rumit.
Memandangkan, ward busy, dan HO tersebut mesti keletihan.. aku tak panggil minta tolong.

“ Bos, nak saya tolong ke? Dah lama tak assist op. Dekat 8 tahun dah ni..”

Aku tergamam juga.. 8 tahun tak pernah assist operation sebab sudah kena bertugas di bahagian bius, tapi hari ini terdetik mahu bantu aku….

Terharu amat besar.
Rasa tuhan beri kekuatan, pertolongan….
Aku seriously dah tak larat…….
Sangat penat…
Alhamdulillah, ada pertolongan dari rakan sekerja.

Sukar….
Namun, bantuan dari mereka meringankan bebanan yang terasa.
Semoga Tuhan memberi rahmat dalam seluruh kehidupan beliau yang ikhlas membantu aku.Amiin.

Thursday, November 13, 2014

10 November 2014 : Vascular Trauma Update dan Diarinya

Alhamdulillah.

9 hb adalah hari Ahad, hari Operation untuk Team Ortho!
Pagi, busy round... tengahari I decided to join my fren's Elective Op.
my aim was :
- to perform screw fix and ILN tibia.

a little bit guilty in view of, this OT 'belong to my senior and junior too. So, if i do those operation, actually my junior fren wont get to learn and perform it. hmmmmm

Minta izin, just do it! Seriously!

Alhamdulillah!






Kes ILN... Alhamdulillah.. target tercapai!




I can finish both operation before 5pm!!! hahahah
So NICE, my fren also happy because OT finish early..
Boleh tengok wayang wei!

Peserta..


November 10th ,


                             

Vascular Trauma Update At Hospital Segamat.
Fee RM 50.. makanan best!


Yo! That guy, Mr Syed Alwi, Vascular Surgeon..

tiba2 sewaktu menunggu majlis penutup.. He walk around.. then, at my area... dia menyapa aku, tanya nama sambil menghulurkan tangan salam.
Aiya!!
Yup, i am Mo, Ortho paedic Mo. My bos Mr T.
huhuhu..
Macamana boleh kantoi... suddenly dia boleh catch MO Ortho tersesat dalam course ni.
My aim was to learn vessel repair ..ahahah that time.. tapi xda dalam silibus.. ceh.. ahaha
He is a nice.
hopefully, nice to others dan once we refer case to him..
Scary to deal with suregeon!
telan air liyoq banyaq2... seram wei...
Siapalah kita.. esp masa HO.. rasa macam anjing kurap je layanan aku dapat. :P



Apapun, semuanya best.
Vascular surgeon.. perghh...
Tak lama lagi, February 2014, HSAJB akan ada Vascular Surgeon. Perghh.. no need to refer HKL.
Mr Syed Alwi.

Pukul 5pm, settled kursus.

Mr Hasn! Machoo.. Vascular trained surgeon. Memang mantap...

Walaupun bukan ortho yang manage kes vascular, tapi, knowledge tentang Vascular sangat crucial as a doc to know about ...

This new doppler for me..  hihih Segamat katakan..
November 11: Locum.
Alhamdulillah.. Ini juga salah satu sumber pendapatan sampingan untuk membantu aku 'enjoy' hik3.. Tak adalah, duit poket tepi untuk beli pape yang patut.

Locum bagi aku penting untuk open my mind to the world of medical. banyak kes yang aku tak tahu.
Las2, jumpa pesakit aku yang lari dari hospital sebab takut masuk ward.
Apa boleh buat... orang tak mahu buat operation, kita tak boleh nak paksa, yang merana mereka sendiri.
Aku hanya menasihati sedaya upaya dan jika menolak.. Itu terpulang.


Nov 12:
Habis locum 6am..
hanset tertinggal di klinik, berpatah balik .
Lepas subuh, tidur jap..
hampeh, 750am bangun!
8.05am siap... 810am... sampai hospital dengan machonya... jalan terus ke MINOR OT.. hik3..
Thumb print!!!! buat2 tak tahu...

8 cases minor OT.
Perghhh... lotih wei..
Senyap....fokus dan serius je OT aku.

Sebab letih.ahahah

Biasanya aku buat bising, tapi hari ni memang senyap je...


Siap pukul 2.10pm.. Nasib siap cepat seperti yang dijangka memandangkan aku tambah satu kes lain disebabkan aku nak buat kes tambahan di ward. Tapi, aku terpaksa cover Minor OT for today.. then, kes jadi 8 in total.


Seedless Grape.... symbol of true forgiveness.. pergh..
Kisah anggur tak berbiji...
pukul 4pm.... aku tak tahan dah lapau giler tak makan since breakfast sebab hbis locum terus ke Minor OT dan 8 cases settled... energy dah kempis...

Aku ke kedai Hospital Mart, beli roti dan ke pantry.. Wallauweih.. makan sikit..
tiba-tiba ada staff datang bawak .... ni bukan rasuah tapi kak minta maaf.
hahaha
" I am Ok, nothing wrong.. Settled lah.."
Cover machoo..
Saya xda apa2 nak marah2 orang. Saya memang panas baran dan tindakan saya tak akan membakar orang lain, tapi memberi bahang sakit je"
That mean... aku tak akan tengking dan tak akan belasah... tapi cara aku ract to the situation sangat menyakitkan. Itulah bahayanya panas baran dalam diri aku.
psychooo.

Apa boleh buat. Terlatih sampai jadi mahaguru PSYCHOOO. :P
Ok lah.. jom makan!

Pukul 515pm, thumb print OUT!
hahaha boleh plak.. tadi buat tak tahu.

Melepak ngan member Batu Anam..

Malamnya buat Logbook Privileging... kena sound dengan bos sebab lambat hanto..
1 jam jee bertahan.. kul 10pm... dah terbongkang tidur..
Susahlah weeeeeiiii... tak suka tengok kotak2, kena isi tarikh... kena type masuk kotak2.. perghHhh!!
Otak letih dan mengantuk...

Aku rasa, kalau jadi kerani sekolah ni, mati aku... kerja dari januari sampai dicember tak buat.

November 13, at 915pm... Logbook sent!

Balik kampung dengan MY GT!

Saturday, November 8, 2014

7 November 2014 Basikal Vs Angah

Talon 27.5 3 Giant

Angah

Baru nak membesar
Alhamdulillah... 8am 7November 2014... Completed my oncall.

6 November aku oncall Bilik Bedah /OT
Gaji buta 2nd call. Operation xda langsung.. sebab team lain yang memonopoli.
hmmm.. meskipun begitu, aku masih merajinkan diri ke ward.

Alhamdulillah, ada kes masuk... luka kaki dengan tendon cut!!!
Yeszaa! Aku buat dengan houseman aku. Repaired done.

balik rumah kul 12am dan tidur.

petang 6 November, sempat aku ke kedai basikal.... mengambil basikal yang aku dah order seminggu lalu.
hihi panas juga hati ini sebab kedai ni tak update barang.. Apa boleh buat, aku jenis panas baran. Akan tetapi, aku tak adalah nak marah2, just sedikit panas je bila cakap.

Basikal yang aku beli.. Beharga RM 2980.00 bersama barang2 Keperluannya.
Tujuannya :
- nak mengembalikan aktiviti berbasikal yang lama aku tinggalkan.
-Mengingatkan aku akan usaha kerasa zaman lampau dengan berbasikal ke sekolah dan ke masjid. Itu permulaan perjalananku.
-to develop stamina.
-To learn new skills, activities.

kali ini basikal dibeli bukan untuk ke Masjid.. maklumlah... basikal mahal ni... kena jaga betul2.. takut kena rembat je.




7 Nov, Jumaat... selepas Jumaat.
Kambing aku namanya ANGAH telah diputuskan untuk dijual.
Dah 2 Tahun bela... Alhamdulillah.. dah tiba masanya.

Tujuan bela kambing untuk menternak dan berniaga. Inilah masanya. PadaMu kami bergantung.. padaMu kami berserah.

Saturday, November 1, 2014

1 November 2014





Alhamdulillah....


Sabtu.
Hari ini sahabat baik, capik buat majlis kawin di kampung sebelah kampung aku je.
Wah.... Hadiah dah beli.
TV SONY 40 inch RM 1250 .00. Hasil terkumpul duit sumbangan rakan2...


Jumaat.
Semalam p Kota Tinggi, Bujang Firefly Restaurant . Restoran terapung.
Ambil pakej makanan RM110.00 . Memang berbaloi untuk makan 5 orang.

Ketam,ikan, udang ,sotong ,sayur dan tomyam...
Banyak juga.. tu pun hampir tak habis.

Jauh perjalanan... indah moment.


Hmmmm....

14 November pula.. ada Kursus kat UM.. Surgical Exposure Course.
My boss asked me to go.. hmmm actually, got seen this notice but payment rm 500.00 .hihi
abaikan je..

Since my boss ask to apply, sent message alr... but unfortunately.. Fulled seat. OK. thanks!