Saturday, August 30, 2014

Numbers vs aksara


Broken giler guna perkataan English + Melayu..

But this photo so meaningful..

ATTITUDE..

Friday, August 29, 2014

29 Ogos 2014 - Batal Percutian Ke Kelantan

Alhamdulillah...
Segala pujian padaNya yang masih menjadikan aku hambaNya yang masih ingat pada pencipta.

Semingga sudah berlalu....
Sesi kali ini adalah jadual percutian untuk ke Kelantan.. 5 hari cuti aku ambil.. tapi..... batal kerana tak dapat sambutan daripada tonggak utama projek ni..hehehe

apa boleh buat... baru lepas raya.. banyak yang kena settlekan.. budget pun lari.

Aku pun tukar plan...

Day 1 semalam..pagi2 lagi hujan lebat... tapi sempat pergi Pasar Tani.. mak ayah nak beli orkid. pergh, borong habis.then.. buat2 rajin. buat nota orthopaedic... buat kerja report... dan paling syoook dapat Jogging kat Tasik Y Batu Pahat... petgnya
Day 2.. continous jog at Tasik Y again in the morning.. HOho. pastu pekena tek tarik , capati + roti pisang.. hihihi.. sia2 je exercise.. ahahah


Li is mine :150 tu.. perghh.. setelah 8 bulan aku mengidam markah mcm ni... 8 bulan lalu score aku paling teruk pun 120-130 je... seelpas tu terus jatuh tak sampai 100 pun... Tergamam 8 bulan risau kenapa score xmampu mencapai 100 pun... akhirnya, isnin lalu aku berjaya mengejar markah rekod aku..

Hopefully.. ia berterusan makin cemerlang..ahahah

Bagus pak cik ni.. sambil jual.. sambil study buku pasal orkid di Pasar tani Batu Pahat.

Tasik Y Batu Pahat... Taici vs Jog

mirror.
Ok... expedisi seterusnya....... hmmmmm

Saturday, August 23, 2014

18 Ogos 2014,Syawal 2014 Hospital Segamat- Orthopaedic

Alhamdulillah.. tahun ini aku kena jaga sambutan raya untuk Orthopaedic Department..
Pergh... boleh tahan juga susah nak buat keje...
Aku tak biasa nak hias2 dan nak fikirkan  macamana orang lain nakkan ia berlaku.
Ini my mind, i like trendy,simple,urban, kemas je segala hal macam perhiasan yang dibuat.

Jamuan raya 18 Ogos 2014

Aku juga kena incharge Jamuan raya....
Bos nak Sate..+ Kebab.. tapi mahal!! So, Sate saja.
Tak kan nak sate ayam,lembu je...
nak 3,000 cucuk.
Maka, aku usahakan dapatkan daging rusa, kambing, arnab...
Usaha untuk membuktikan yang aku boleh selesaikan cabaran ini.
Yeah.... dalam masa seminggu cabaran bermula.
Daging rusa yang aku risau untuk dapatkan.. susah juga. Sekilo RM 65.00
Ok lah...

Arnab pula aku minta adik aku dapatkan di Batu Pahat..hihi sebab aku nak dia datang Segamat bawa baju raya aku yang tertinggal.. hihi
Arnab Sekilo RM 30-35... dapat RM 33.00. Ok lah..

Persembahan kami.. simple untuk memeriahkan suasana...
enjoy je bos-bos aku dan staffnya.


team radio,musuh ketat ortho sepanjang zaman..hihihi... walopun musuh... tapi depa lah yang kami perlukan untuk buat operation...
Ijat and the geng.

this is our Gerai... my teammates... bos T and my frens.
Enjoy!!! bos yang bes!! 

Berlakon buat keje je... Banner tu aku buat RM 50 je... design by designer kedai.. ahahah...Malas nak design sendiri.

Berlakon tengah busy discussing.. 

Arsyad Sate ... Semua ada. ayam, lembu, kambing.. rusa.. arnab
Rasa arnab : hmmm macam manis sikit dan ok lah.. teringat kucing..ahhaha
Rasa Rusa: macam lembu... hmmm susah nak explain sebab aku tak leh appreciate sangat..
Sempat aku ambilkan beberapa batang untuk member radio..hahah sebelum kena baham!

pewwit.. ahahha My bos T
My Otai bos.. dia garang.. dan dia ada pendirian yang tegas dan pergh! Hebat.

yeah!

Team radio lagi! ni pun depa berlakon juga... semua tengah berborak.. time nak snap semua buat2 keje.. Along and d 

Radio team dan barisan gerai... Ijat lagi.. :P

Ortho Team at nite!

hahaha.. waveZ


No 1 Gerai.... merampas takhta!
Hiasan Paling Menarik untuk wad Ortho.

Gambar hiasan wad seperti di bawah!

















barisan penghias.... ward.


Friday, August 8, 2014

Ikhlas


Alhamdulillah...

mencuba menulis panjang pula...


Ikhlas.

Ia sangat sukar untuk aku fahami...
sehinggalah, akhirnya aku mengerti definisinya  dengan analogi yang aku sendiri beri untuk mendidik diri..

Ikhlas bagiku...

Seperti merawat burung yang patah sayapnya.
sembuhnya ia , kuat sayap untuk meneruskan kehidupan,
terbang tinggi dan menawan langit...

Kita... tak boleh mengurungnya,
tidak boleh menghalang perjalanannya...

Apa yang kita harus lakukan,
bebaskannya... agar ia terus gagah mengharungi kehidupan.

Walaupun dalam hati terasa sayang untuk melepaskannya...
walaupun dalam hati terasa ruginya merawat...
walaupun dalam hati tertanya, adakah ia akan kembali...

Hakikatnya, seekor burung yang terbang dilepaskan akan meneruskan perjalanannya...
sukar untuk ia menemui jalan pertemuan pertamanya dengan kita.
Usah meletak harapan untuk menemuinya kali kedua...atau akhirnya..
Biarkan usaha kita berlalu dinilai oleh Yang Maha Esa.

Ia adalah definisi ikhlas bagi aku dalam kehidupan ini.

Lakukan sesuatu tanpa mengharap apa-apa selain keredhaanNYa.
Lakukan sesuatu untuk menggembirakan yang lain selagi ia tidak membahayakan kehidupan kita.

Ikhlas....


Yup,
dalam hidup ini... kita akan lalui...
melakukan kebaikan...dengan usaha keras kita untuk mereka yang kita ambil berat..
Berjayanya mereka, kita ditinggalkan.. dikatanya bantuan dari orang lain yang lebih mereka percayai.
Lumrah...

Dalam hidup ini,
bagaimana kebaikan dibunuh dengan suatu keangkuhan...
setelah bangkitnya dalam kehidupan.
seperti kucing memberi makan pada harimau..
setelah dewasa harimau, kucing dibahamnya...

Inilah kehidupan...

Ikhlaskan diri.
Kerana kepayahan kita..
yang ikhlas..

andai tiada penghargaan, pasti Allah nilai dan Dia sebaik pemberi harapan dan rahmatNYA.

Ikhlaslah,wahai pemilik hati.


Teluk Wawasan.... 8.8.2014

Post Oncall..

Perghhhh.... Tenang sikit pagi ini.... kerja selesai.
Setelah mood spoiled oleh mereka yang ambil mudah dengan AMANAH.
Sangat KURANG AJAR sifat mereka yang mengambil mudah kebaikan kami semua.

Allahu akhbar... Tenangkan AMARAHku...
Kurang ajar.

Itu je yang mampu aku simpulkan.

Sedih dan kecewa dengan sikap mereka.
Betapa kami jaga mereka semua melaksanakan tugas.... akhirnya segala yang diamanahkan di permainkan.

Kalau bijak, we are OK.
we will do by ourselves sebab korang dah pandai.


Hmmmm.................... pagi 8am lebih pecut ke BP..

Petang melepak di Teluk Wawasan.










hmmmm.. Tenang melihat laut.... langit....
bila saat aku akan menemuiMu......

Friday, August 1, 2014

31 Julai- Sahabat membesar Zamrud Galaxy



Setelah penat beraya.....
Tipu!!!

3 buah rumah je pun pergi beraya petang tu.. setiap kali beraya mesti lepak at least setengah jam sebab semua buat muka penat giler.

Last home visit was my house.. ceh...
apa lagi, mood beraya dah semakin habis, JOM pergi Hentian Mahkota!

Apa lagi... selfie beramai2...

Fathu n Khai

kawan itu ramai... yang ikhlas ada bersama tak seramai yang kita lihat.



capik.... nampak xboroi... hahah member yang akan ada di mana aku pergi. hihi..
aku study ke Klate pun , dia boleh ada kat situ...
aku g Segamat... keje.. dia tak ikut.. tapi bila ada kursus kat Melacca.. dia selalu ada tolong.





Zamrud galaxy

Raya ke dua



Alhamdulillah,
barbeque time....

Kambing bakar+ayam bakar.
Beli kambing siap rempah 15kg.. memang best!
moment teamwork yang aku mahukan..
kumpul duit RM 100 seorang... cukup lah budget.. banyak lebih..
seperti biasa, orang yang berkerjaya jadi mangsa.. hahah..

Nevermind.