Tuesday, August 30, 2011

Hari raya Pertama

 Alhamdulillah....

Hari raya pertama, lewat sedikit ke surau untuk solat. Maka, terpaksa duduk di ruang luar surau untuk menanti solat. Surau agak penuh dengan jamaah yang balik beraya di kampung ini.


Apa yang menarik tentang jamaah di surau ini, ialah songkok. Sudah lama aku meninggalkan songkok kerana sejak zaman sekolah lagi aku tidak gemar memakainya tetapi aku terpaksa memakai songkok untuk ikut sunnah(menutup kepala) dan kerana tiada alternatif lain.

Pandang kanan kiri, depan dan belakang, semuanya pakai songkok. Kalau ada pun kopiah putih hanyalah satu dua sahaja.

Aku memang suka berkopiah putih sebab nampak bersih. Kalau kotor sikit, aku terus basuh.

Aku suka memakai pakaian yang sesuai untuk buat solat terus tanpa perlu ditukar ganti. Sebab itulah aku pastikan pakaian aku dalam keadaan suci dan bersih.

Sempena syawal ini, sempat juga kami berONLINE dari keluarga di Kedah pagi ini melalui SKYPEE. Buat pertama kalinya. Secara tak langsung dapat mengubat rindu semua. Hahah..

Kalau dulu kami sepupu papat, menaiki motor merempit sampai jatuh motor. Huhu...

Tahun ini lebih baik, dengan suasana lebih teratur dan mesra. InshaAllah, moga Allah terus berkati keluarga kami semua.

p/s: Hidangan ayam masak merah, sambal kacang dan ketupat mengungguli jamuan sepanjang tahun. Rendang, lemang, kari ke, semuanya tidak diminati oleh famili aku. huhuhu.. walau sesedap mana pun, kami tetap memilih ayam masak merah!! yeah!

Salam Syawal



Alhamdulillah,

Salam Syawal buat semua pelawat blog ini yang mungkin sudah tidak semeriah dulu kala kerana aku sudah jarang melawat blog rakan-rakan. Jadi , tidaklah hairan jika blog ini sunyi sepi tanpa siapa yang sudi melawatnya. Apapun, terima kasih kepada yang masih berkunjung. Aku bukanlah orang popular atau berpengaruh atau berilmu untuk dilawati. Hanya ukhwah yang menguatkan semangat aku untuk terus menulis dan melawat blog rakan-rakan.


Sempena raya ini, aku ingin menyampaikan ucapan SELAMAT HARI RAYA , Maaf Zahir batin atas silap dan salah.

Terima kasih atas penaja butang baju raya.

Terima kasih atas tajaan baju raya x2, kad raya, kuih/biskut raya termasuk biskut tronx (biskut makmur kot).

Terima kasih juga atas ucapan raya melalui sms,facebook , doa dan semangat.

Sesunguhnya, aku sangat bersyukur memiliki saudara seislam yang sentiasa memberi sokongan kerana perjalanan yang kita lalui bukanlah mudah. Memerlukan sokongan dan bantuan untuk terus kuat.


Semoga Allah mempertemukan kita di ramadhan tahun hadapan dan seterusnya. InshaAllah.

p/s: Cuti raya pertama sahaja. Maaf juga, gambar tiadalah. Tak sempat nak edit. Keletihan bekerja membuatkan aku malas nak edit. Malah, nak save energy untuk kerja minggu ni. ehehe..

Saturday, August 27, 2011

Ramadhan tahun ini....


Alhamdulillah, masih dapat aku mengingati Tuhan, mengucapkan tasbih kesyukuran. 

Ramadhan sudah ingin menutup tirai keagungannya. Aku pula baru sahaja dapat kelapangan untuk fokus dalam ramadhan. Aku cuti 28-30hb Ogos. Alhamdulillah, walaupun sementara tetapi cukuplah bagi aku cuti itu. Semoga aku beroleh keberkatan.

Banyak sungguh dugaan dari dalaman, luaran dan sebagainya ramadhan ini.

Dari segi luaran adalah kesihatan dan bidang kerja yang amat mencabar. Menjadi seorang doktor adalah suatu dugaan, setiap hari berdepan dengan pelbagai masalah dan kena mencari penyelesaiannya. Boleh aku katakan doktor ini adalah seorang insan yang sentiasa diuji kekuatannya dan keupayaannya. Melakukan kesilapan bukanlah sesuatu yang perlu dihampakan tetapi sesuatu yang perludipelajari dandiambil iktibar.
Selalu dimarahi kerana kesilapan. Kerana kecuaian. Selalu ditegur kerana mengulangi kesilapan. Mengapa? Ada kala kami terlalu penat, terlalu banyak kena uruskan sehingga terabai sesetengah perkara. Sebab itu kami redha jika dimarahi kerana kecuaian, semoga kami akan belajar dan membaiki diri pada masa hadapan. 


Walau apapun, kerja adalah isu yang tidak boleh diambil mudah. Kena datang awal dan balik lewat sedikit untuk mendapat gaji yang bersih. Kalau boleh hendaklah tanya rakan yang lain apa-apa yang boleh dibantu , buka meminta balasan, tetapi mengharap kita melatih hati agar sedia membantu. Bukankah rasulullah mengajar kita berbuat baik dan menjauhi kemunkaran. Aku sebenarnya bukanlah rajin, tetapi bukanlah pemalas sampai ponteng kerja. Aku insan biasa, berlatih membaiki diri.  Bukankah kita mahu hari esok lebih baik daripada hari ini. InshaAllah. 


Ramdhan..... Selamat menyambut Syawal. Maaf atas salah silap yang saya lakukan. Terkasar bahasa, memainkan perasaan, menyakitkan hati dan segala macam kesalahan. Semoga Allah ampuni dosa kita semua dan membantu kita agar menjadi hambaNya yang taat dan diberkati. InshaAllah.

Saturday, August 20, 2011

Ramadhan Kali ini.....

Alhamdulillah, sempat menunaikan solat isyak berjamaah dan tarawikh. Walaupun solat tarawikh lapan sahaja, tapi aku merasa cukup tenang, tertutama bila dapat berjamaah di kampung sendiri. Tidak sangka setelah hampir 5 tahun aku di Kelantan, akhirnya kembali di bumi sendiri. Aku memilih Muar daerah sebelah, bukan Batu Pahat atas alasan tersendiri. Sesiapa yang mengetahuinya,diharap biarlah ia rahsia. Biarlah aku di sini dengan tenang melaksanakan tanggungjawab, lagipun aku masih belajar. Aku masih memerlukan ruang untuk fokus pada diri dan memerlukan masa membina kekuatan diri.


Sejak 3 minggu bekerja, aku sudah hilang hampir 5 kilogram. Cepat betul turun. Bukan kerana sakit, mungkin kerana kurang makan dan banyak bergerak.  Bulan puasa plak tu. Bersahurkan air masak beberapa teguk di sebelah katil. Berbuka pula dengan air manis dan kuih. Ada kala beli nasi sedikit. Sudah 4 hari aku berbuka kuih sahaja. Malam ,selepas balik kerja, aku makan malam sama ada nasi atau mee. hmmm

Solat tarawikh? Tadarus? Hmmmmm... susah nak komen. Hanya sempat sampai di rumah dalam pukul 10pm. Itu pun belum mandi, belum berkemas. Maka, bayangkan suasana ini untuk menghadapi saat ramadhan. Ia amat meletihkan, sehingga ibadat tadarus, tarawikh aku terabai seketika. Ia nampak seolah aku memberi alasan, dan mengelak daripada melakukan ibadat. Orang akan kata, kalau betul-betul, bijak memberi masa, pasti ada masa untuk solat tarawikh dan tadarus. Benar. Ia tidak salah. Akan tetapi, aku manusia biasa,aku hanya merancang, Allah yang menentukan segalanya. Memang aku mahu bertarawikh, tadarus, namun, keletihan dan lemahnya iman, membuatkan aku tumpas dengan keadaan.


Diharap, cuti di penghujung ramadhan akan memberi peluang aku beribadat dengan lebih baik.

p/s: hmmm terasa amat berbeza membeli makanan di bazar . Kalau di Kelantan, penjual wanita mesti memakai tudung walaupun lilit sahaja. Tetapi di sini, berbeza, rambut gerbang, ada macam-macam corak, dan warna. Walaupun bulan ramadhan, aurat masih terbai seolah ramadhan hanya bulan berniaga dan menahan lapar.

Hari ini ...

Hari ini 20 hb Ogos, sudah 20 hari berpuasa.... Sudah dekat sebulan aku kerja. Hmmmm Ya, banyak lagi yang aku tak tahu. Banyak pula yang sudah aku lupa. Namun, aku bersyukur, semenjak aku beekrja di Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar, aku merasa di sini memiliki insan-insan yang baik dan sangat membantu. Terutamanya rakan-rakan sekerja yang sangat baik. Ini jelas kelihatan apabila kita minta bantuan, inshaAllah, mereka sedia membantu.

Rakan sekerja yang belajar di luar negara, seperti di Ukraine, Indonesia, India dan lain-lainnya, memiliki perwatakan yang amat baik dan nampak matang dalam bekerja. Kebanyakan mereka sangat peramah dan baik hati, sedia mengajar dan belajar.

Semalam,18 hb Ogos aku oncall buat pertama kalinya. Aduhai. sebenarnya tidaklah ramai pesakit, tetapi, ketika itu aku jatuh sakit, demam,sakit kepala dan selesema sampai pening kepala. Ini menguji aku ketika oncall. Alhamdulillah, aku tempuhi dengan sedaya upaya. Oncall pertama kalinya, memang menakutkan. Setiap kali oncall adalah saat menakutkan.. huhu..

Pengalaman seterusnya, apabila masuk dewan bedah buat pertama kalinya. Huhu... Memang blur. Antibiotic dan dose ubat yang aku tak tahu kerana aku kurang arif dalam bidang ini. Maklumlah, ketika itu, aku terlupa bawa buku dose ubat. Aku tak pasti dose ubat antibiotic di ward sama dengan dose ubat untuk orang bedah. Jadi aku pun bertanya pada MO. Huh!! MO tengok aku dan jeling. Hmmmm.. Maksudnya, dia irritated dengan  soalan 'bodoh' aku. Sebenarnya, antibiotic yang diminta berlainan dengan antibiotic yang biasa aku belajar. Itu yang aku jadi ragu-ragu. Bertanya lebih baik daripada buat-buat pandai. Demi keselamatan pesakit. Do no harm to the patient.  Maka, aku mengambil pengajaran agar bersedia dengan ilmu farmasi banyak sikit sebelum ke dewan bedah selepas ini. InshaAllah. InshaAllah, kalau aku sudah bergelar MO dan senior, aku tidak akan mencontohi perangai membiarkan orang lain terkontang kanting sedangkan kita mampu membantunya. Aku akan berusaha menjadi lebih baik daripada itu. InshaAllah. Ilmu itu milik Allah, bila-bila masa Allah akan beri  atau tarik balik. Kita mungkin ada ilmu, tetapi ia tidak mungkin mampu mengatasi ilmu Allah. Kita mungkin ada banyak ilmu tetapi belum tentu mampu menandingi ilmu insan yang biasa-biasa. Kerana Allah itu adil. Itulah keyakinan aku !Aku yakin Allah akan bantu aku. Akhirnya, aku menelefon rakan sekerja lebih senior untuk mengetahui dose ubat tersebut. Rupanya ia sama dengan dose digunakan di ward.  Fuhhh.. Beres. Apa yang berlaku di bilik bedah? hmmmm biarlah rahsia. Tiada yang istimewa pun..


Apapun, Hospital Pakar Sultanah Fatimah ini banyak memberi impak dalam hidup aku. Suasananya lebih baik berbanding suasana di tempat pengajian kerana di sini, kami bekerja secara teamwork. Aku yang berada di posting Surgery pula bersyukur kerana banyak ilmu yang aku pelajari di USM mampu diaplikasikan semasa bekerja. Cuma lemah sikit dalam bidang farmasi, dose ubat dan pengurusan dokumentation di  sini.

Akhir kata, selamat menempuhi 10 malam terakhir ramadhan. InshaAllah. :)

Saturday, August 13, 2011

Cuti Ahad ni!!!

Alhamdulillah. rasa gembira bila dapat gunakan internet di bilik sister ini dengan aman pada hari sabtu ni. Alhamdulillah,.

Hmmm sungguh sibuk menghadapi saat kerja yang masih baru. Day 18 bekerja dan day 4 offtag surgical posting.. huhu suasana menjadi busy di ward ini. Maklumlah, macam-macam jenis pesakit muncul dan macam-macam perangai ada. Letih juga nak hadapi sikap manusia,melebihi letih bekerja 16 jam berterusan. Pastinya balik rumah tidur terus.

Esok aku dapat cuti!! Yeay!!
Terasa gembira sebab ingin bertrawikh di kampung. Ingin melihat kampung halaman setelah 3 minggu di kampung jiran..hahaha. Padahal setiap minggu balik rumah..eheheh balik untuk basuh baju je.  :P

Ok lah. Hanya nak update blog. sementara tak busy ni.

Selamat bertarawikh, bertadarus dan beribadat di bulan Ramadhan.

Saturday, August 6, 2011

Hari ke 11 menjadi Pekerja

Alhamdulillah, dapat juga aku menulis malam ini dengan selamba di dalam bilik sister ward surgery..huhu Harap sister tu tak buka blog aku..hihih...

Aku bekerja di Hospital Pakar Sultanah fatimah ,Muar. hmmm

Rutin aku? Keluar pukul 6.30am dan balik pukul 10pm.

Jadi, untuk bersiap, dalam pukul 5.30am aku bersiap untuk pergi. Dan balik pula kenalah lewat sikit untuk memasti8kan keadaan dalam ward stabil.. ceewah!.. Konon-kononya lah. aku kan budak baru, kenalah banyak belajar. Jadi inilah masanya aku nak eblajar. Susah wei!! rasa macam tak study je dulu. Alhamdulillah pengalaman masa pengajian di USM sangat membantu. Aku sangat menghargai jasa tunjuk ajar dan tarbiyyah doktor, nurse dan warga USMKK. Mereka memang best! Banyak membantu aku masa zaman kerja aku.

Kes menarik? Huhuhu.. semuanya menarik untuk belajar. Even selsema pun kena tahu nak bagi apa.. hahaha..

hmmmm.. Apapun, aku rasa tidak lah terlalu stress di sini kerana rumah aku lebih kurang 1 jam je . Maka, aku boleh balik anytime. InshaAllah.

Salam ramadhan, buat semua.... Dah bersiap menemui 10 hari terakhir?

Aku? hmmm.. Susahnya.. tarawikh pun hancur. Buat sendiri. Duarakaat dan tumbang atas katil.. letih. Iman tak kuat. Allahuakhbar.

Harap aku akan perbaiki diri pada masa akan datang. Semoga Allah membantu aku dalam usaha menjadi hamba Allah yang disayanginya. Terasa diri amat jauh padaNya.

Dengar cerita, kampung aku pun sudah ramai doktor ye? huhu bagusnya. boleh rawat aku masa sakit nanti. :P

p/s: terima kasih pada semua.

hmmmm..... rindunya nak berbuka puasa di rumah,,huhu...

Tuesday, August 2, 2011